viharjelzés: Siófoknál 2
25°
27° 19°
É
11 km/h
2018.09.25. 10:00
Nagyok a vitorlások, de télen is hajózhatunk
Az elmúlt években az egyik legjobb szezon volt az idei a Balatonon. Nagyon korán lett jó idő, és folyamatosan ki is tartott. Az idei évben valóban több volt a déli-délnyugati vihar, de összességében az időjárás sokkal kedvezőbb volt, mint például a tavalyi évben.

– Kevesebb volt az esős napok száma, sokkal több volt a napos, és hát szélből is elég jól el voltunk eresztve – mondta Böröcz István, a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezetője. – Ez azt jeleni, hogy előbb vízre rakták a hajókat, március közepén már elindult a hajók vízre tétele. Sokkal előbb beindult a versenyszezon is. Az előrejelzések alapján körülbelül december elejére veszik majd ki a hajókat a vízből.

Az elmúlt években egyre nagyobb igény van most már a vízen tárolásra. Az egész belső kikötő tele van vízen tárolt hajókkal, ahol egyelőre tizenhat darab hajó fér el. Tudunk a külső részben is egy keringtetős biztonsági rendszert felépíteni, tavaly egyébként ez két napot ment, amíg befagyott úgy a Balaton – tette hozzá Böröcz István. – Még nem látjuk pontosan a téli időjárásjelentést, de a vízen tárolásnak két oka van, az egyik, hogy nem kell daruzgatni a hajót, nincs hely a parton, de van egy sokkal fontosabb ok, hogy mostmár az emberek a téli hónapokban is vitorláznak, szóval kijelenthető, hogy már egy ideje négy évszakos a Balaton, csak nem mindenki veszi ezt észre.

– Itt, ha elmegy egy motorcsónak Siófokra, még Tihanyba is kiér a hullámzás. Ez sem az úszóknak, sem a vitorlázóknak, sem a horgászoknak nem jó. Nagyon komoly probléma, hogy a kikötőket nem nem a 37-40 lábas hajókra építették, hiszen a Balatonra a 25-32 láb közötti hajóméret az optimális. Itt belátható távolságok vannak, tehát egy órán belül valahol ki lehet kötni, teljesen indokolatlan két fürdőszoba, konyha, rezsó, mikrosütő egy balatoni hajóra. Ezeknek a hajóknak a merülése is nagy, a térfogata is nagy, és óriási korlátokkal bír az, hogy bármerre elindulunk, a jelenleg épített kikötők nagy része nem is tudja őket fogadni, mert vagy állnak azon a helyen hajók, vagy nem erre lettek építve.

Az épített kikötőknek meghatározott mérete van, a hajóméret növekedésével vagy kikötőket kell építeni, ami nagyon fontos dolog lenne egyébként a létszámnövekedés miatt is. Míg a Fertő-tavon van tizenháromezer hajó, ami a 60 százaléka a Balatonnak, itt hétezer körüli ez a szám, pedig elbírná a dupláját is, még 6-7 ezer hajót.

Az elektromos hajóknak, és ezeknek a nagy hajóknak az áramfelvétele is sokkal több, tehát az elektromos kapacitás növelés is létkérdés. Mi az idei évben 3 x 300 amperral növeltük a kikötőt, nem tudom, van-e még ilyen a Balatonon. Egy ilyen 40 lábas hajóban három-négy csatlakozóhely van a fogyasztók miatt, tehát ezeket ki is kell tudni szolgálni, nem elég megvenni.

A másik gond, hogy ezeknek a hajóknak nagy a merülése. Minél nagyobb egy hajó, annál nagyobb az árbóc, annál nagyobb tömeget kell alulra betenni, vagy le kell engedni egy nagyon nagy tömeget, és akkor a vitorlázó tulajdonság csökken. Most szerencsés időszak van, három éve mindig magas a víz, most is, de ha alacsony lesz, akkor ezek a hajók nem fognak tudni kimenni a kikötőkből.

És még van egy másik probléma a Balatonnal a sekélységen kívül: a fenntartó iszap kotrás. Ennek 30-35 ezer köbméter/évnek kellene lennie, de a kilencvenes évek közepe óta senki sem kezeli ezt a problémát. Én úgy tudom, jelenleg nincs erre sem kapacitás, sem lerakó hely, ez egyre nagyobb gondot fog okozni. Felesleges egyébként ilyen nagy hajókat vásárolni, kicsikkel ugyanúgy lehet vitorlázni.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva