2021.10.23. 12:23
Ne feledkezzünk el a nyaralók téliesítéséről!
Közeleg az év leghidegebb időszaka, amire fel kell készítenünk a nyaralókat, hétvégi házakat és a nem lakott ingatlanokat. A megfelelő munkálatok elvégzésével biztosíthatjuk az épületek állapotmegóvását, megelőzhetjük a különböző káreseteket, emellett érdemes foglalkoznunk a kerti növényeink védelmével is.

A téli időszakban magára hagyott nyaralók esetében a legnagyobb veszélyforrást az jelenti, hogy a kárról csak megkésve értesülünk; a vízhálózat sérülése akár kisebb szivárgás esetén is komoly károkat okozhat, ha az állapot heteken keresztül fennáll.

A nyaralók és hétvégi házak esetében a téliesítés alapvető lépése az elektromos hálózat lekapcsolása, illetve a víz- és gázvezetés elzárása. Fontos tudni, hogy a vízhálózat esetén a főcsap elzárása ellenére víz marad a csövekben, ezért szükséges az összes csap egyidejű nyitása. Így megszüntethető a nyomás a csövekben, a maradék vízmennyiség távozhat. Ne feledkezzünk meg a WC-tartály ürítéséről, ha tehetjük, a bojler maradékvizét is engedjük le. A víz leeresztésének szükségességét a jég nagyobb térfogata magyarázza, ami a vezetékek és tárolók szétfeszítését okozhatja.

Ellenőrizzük a hálózatok állapotát, illetve írjuk fel a mérőórák állapotát. Így egy közbeni téli látogatás idején meggyőződhetünk, hogy a főcsapok tökéletesen zárnak.

Érdemes elvégeznünk a különböző zárak olajozását is, a párás hideg időjárás ne okozzon kárt, és ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés a tavaszi érkezés során.

Lehetőség szerint védenünk kell a nyaraló belső terét az extrém hidegtől, ezért érdemes olyan nyílászárókat alkalmazni, amelyek relatív jó hőszigeteléssel rendelkeznek. Ez azért is fontos, mert a beltérben megrekedt páratartalom hideg körülmények között lecsapódhat és táptalajt szolgáltathat a penészképződés számára. Ideális esetben rendszeres szellőztetésre lenne szükség a téli időszakban is, ám ez egy nyaraló és hétvégi ház esetében aligha kivitelezhető.

Amennyiben fokozott védelmet szeretnénk biztosítani az épület számára, úgynevezett temporáló fűtésre van szükség. Ennek ideális eszközei a különböző energiatakarékos elektromos fűtőberendezések, jellemzően a konvekciós fűtést biztosító változatok. Ezek lehetővé teszik a fagymentesítést rendkívül alacsony energiafogyasztás mellett, hiszen csak akkor kapcsolnak be, amikor szükség van a fagyközeli hőfok emelésére.

Ne feledkezzünk meg a kertről sem! Természetesen a kerti csapok esetében is szükséges a víz leeresztése. Ez a főcsap elzárásával, illetve az úgynevezett fagycsap nyitásával lehetséges.

A növényeinknek is szüksége van némi segítségre annak érdekében, hogy a tavasz beköszöntével új életre kaphassanak. A fiatal fák esetében a gyökérnyakat érdemes feltölteni egy kisebb kupaccal, így védve az érzékeny gyökérzetet az extrém hidegtől. Figyeljünk az évelőkre is; ezeket célszerű visszavágni, hogy tavasszal szárba szökkenhessenek. A fák és bokrok esetében a sérült vagy elhalt ágakat kell eltávolítanunk.

Ha kellő figyelmet fordítunk a téliesítésre, illetve az őszi munkálatokra, abban az esetben nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés. Ha tehetjük, a téli időszakban is látogassunk el néhány alkalommal a hétvégi házba, hogy meggyőződhessünk a megfelelő állapotokról, esetleg beavatkozhassunk, ha szükséges.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva