Végh Attila / magyarnemzet.hu | 2021.03.08. 14:00
Nem érdemes trükközni az üzleti célú utazással!
Ahogy a járvány első hullámában, most is várható, hogy tömegek lepik el a felkapott balatoni üdülő- és kirándulóhelyek járvány idején is működő szállodáit, magánszállásait, kulcsos házait.

Sem a Balaton partján, sem a Káli medencében, sem a Bükk, a Mátra, a Zempléni hegység kis falvaiban nem fogad már el a legtöbb szállásadó hely foglalásokat a tavaszi hosszú hétvégékre.

Egy héttel a március 15-i szabadnapok előtt már beteltek a járvány idején is nyitva tartó szálláshelyek, az internetes szállásadó portálokon a foglalási felületekre kattintva más időpontra történő foglalásra irányít a rendszer.

Még a Budapesttől több mint 250 kilométerre levő kis határmenti hegyi falu, Füzér szálláshelyei is beteltek, amiből arra lehet következtetni, hogy mind egy hét múlva, mind húsvétkor százak lehetnek majd a füzéri várhoz vezető sétautakon.

Csak üzleti céllal

A Magyar Nemzet utánajárt, milyen igazolást kér egy szállásadó hely, hiszen a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet idejére elrendelt utazási korlátozások változatlanok, a szálláshelyek, szállodák, apartmanok, magánszállások csak és kizárólag üzleti útra érkező vendéget fogadhatnak.
Egy budapesti, VII. kerületi négycsillagos szállodában, ahol még a hotel étterme és szaunája sem zárt be a szállóvendégek előtt, semmilyen igazolást nem kérnek sem az internetes előfoglalásnál, sem a személyes bejelentkezésnél.

A hotelek egy nyomtatványt íratnak alá a vendéggel, melyre fel kell vezetni, milyen üzleti célból utazva foglalt szobát, de ennek valódisága a vendég magánügye, a szálloda recepciósa ezt nem firtatta.

A hotelek jelenleg csak üzleti céllal érkező vendégeket fogadhatnak
Illusztráció: Shutterstock

 

A szállóvendégek nagy része párban jött, ám több, gyermekes pár is látható volt a hotel éttermében reggeli alkalmával. A recepciós a foglalás lehetősége utáni érdeklődésnél elmondta, nekik nem kötelességük ellenőrizni, igazat mondanak-e a tartózkodási célról a vendégeik, elfogadják az írásos nyilatkozatokat. Hozzátette, 2020 novembere óta egyszer sem ellenőrizte náluk a hatóság a szállóvendégek tartózkodásának jogszerűségét, de a vendégektől sem hallotta, hogy valakit az utcán ellenőrizve megkérdeztek erről a rendőrök.

A jelenleg érvényben levő rendelkezések szerint valamennyi magyarországi szálláshelyen 2020. november 11. és 2021. március 16. 24:00 óra közé eső időszakban érvényes az a korlátozás, hogy belföldi szállásfoglalások csak akkor valósulhatnak meg, ha üzleti, gazdasági, oktatási céllal érkezik a vendég.

Kivételt képeznek a Magyar Honvédség, illetve a rendvédelmi szervek állományába tartozó személyek, vagy átvezényelt egészségügyi dolgozók, akik a szolgálatteljesítés kapcsán szeretnének megszállni a lakóhelyüktől távol levő településen.

A Magyar Turisztikai Ügynökség állásfoglalása szerint ennek igazolását a szálláshely köteles ellenőrizni, s míg a vendég a szálláshelyen tartózkodik, meg is kell őrizni a dokumentumot, és hatósági ellenőrzésnél be kell mutatni azt a rendőrségnek. Ám az ellenőrzés csak az igazolás meglétére terjedhet ki, annak eredete, tartalma a vendég felelőssége. A törvény tehát jelenleg nem tiltja az utazást, ha az a kritériumnak megfelel.

Más kérdés, mekkora ennek a veszélye a vírusfertőzés terjedésének szempontjából, ahogyan nem ajánlott jelenleg a külföldi, egzotikus országokba történő utazás, úgy a belföldi, esetlegesen országrészek közti utazás is rejthet veszélyeket.
Tavaly ilyenkor, a járvány első hullámának idején a rendőrség lezárta a népszerű kirándulóhelyeket. Több település polgármestere a közösségi média oldalain is kijelentette, a fertőzés veszélye miatt lezárják a parkolókat, nem fogadnak turistákat.

Nyitott a kiskapu

A hatályos szabályozás nem korlátozza a szállóvendégek számára a szálláshelyek éttermeiben, bárjaiban való tartózkodást, valamint az ott történő étel- és italfogyasztást. Azonban a 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet értelmében a korlátozás időtartama alatt a szálláshely üzemeltetője a szálláshelyen kialakított uszodákat, edzőtermeket, fitnesztermeket, fürdőket köteles zárva tartani, aki ezt megszegi akár egymillió forintos bírságra és ideiglenes hatósági bezárásra számíthat, ami akár az egyéves időtartamot is elérheti.

Több vidéki magánszállás esetében a gyermekkel történő utazás sem volt akadálya az üzleti célú szállásfoglalásnak. Arra hivatkoztak, a kormányrendelet szálláshelyekre vonatkozó védelmi intézkedései között nem szerepel, hogy az üzleti célú utazásnál a vendég nem hozhatja magával családját, gyermekeit.

Sokak ezt a kiskaput kihasználva utaznak, valós vagy annak látszó munkáltatói igazolással. A rendőrség hétvégén nehezen tud leellenőrizni egy ilyen iratot. Elvileg azon kapcsolattartót is fel kell tüntetni, aki igazolja az irat eredetiségét, ha a kapcsolattartó telefonon nem érhető el, az viszont nem az intézkedés alá vont polgár hibája.

A rendőrség ellenőrzi a védelmi korlátozások során hozott rendeletek betartását
Fotó: MTI

Utólagos eljárás is lehetséges

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Igazgatósága szerint a pandémia idejére érvényes rendelet alapján rendszeresen ellenőrzik a szállásadókat a fővárosban és vidéken is, a legkisebb településeket is beleértve.

Molnár Gábor adatvédelmi igazságügyi szakértő a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, a szállásadóknak csak a bejelentő lapot kötelező kitöltetniük a vendéggel. Hogy arra mit ír rá a szállóvendég, azt sokszor nem ellenőrzik kisebb szállásoknál, és a nagyobb hotelek is csak számla kiegyenlítés biztonsága miatt kérik el a bejelentkező okmányait, leginkább a külföldről érkező vendégektől.

A szakértő hozzátette, azt semmiképpen nem kell ellenőriznie a szállást biztosító vállalkozónak vagy cég alkalmazottjának, hogy a vendég által bemutatott, üzleti célú utazást igazoló irat valós adatokat tartalmaz-e, személyiségi jogokat sérthetne ennek jogosulatlan kontrollálása.
A rendőrség rendelkezik ilyen jogkörrel, s nemcsak a helyszínen, egy, az intézkedésről készült jelentés alapján akár napokkal a tényleges ellenőrzés után is megállapíthatják a feljegyzett adatokból az igazolás valódiságát. Ha az nem felel meg az üzleti célú utazás kritériumainak, utólag is indulhat eljárás az igazolással visszaélőkkel szemben.

A március 15-ei hosszú hétvégén folyamatos rendőri ellenőrzés várható az egész országban, mely kiterjed az üzleti célból történő utazások jogosultságának vizsgálatára is.

Forrás: magyarnemzet.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva