zaol.hu; veol.hu | 2021.06.05. 06:00
Nem kell védettségi igazolvány a balatoni strandokon!
Itt a nyár, kezdődik a szabadságok ideje, lassan a jó idő is megérkezik. Sorra nyitnak a balatoni strandok, több helyen új attrakciók várják a vendégeket! Gyere velünk az északi partra, mutatjuk a fejlesztéseket!

Fejlesztések

Keszthelyen négy strand- köztük a tavaly megnyílt kutyás strand várja a vendégeket. A városban infrastrukturális és a komfortnövelő beruházások mellett attrakciófejlesztés is történt.

– A legnagyobb strandon, a Városi strandon az elmúlt hétvégén felállítottuk a Balaton egyik legnagyobb vízi élményparkját. Sokan izgatottan várták és bízom benne, hogy a már az idei szezonban is nagyon sok itt élőnek és ide látogatónak- és nem csak a gyerekeknek fog – élményeket nyújtani – mondta Nagy Bálint polgármester.

– Gyenesdiáson felkészültünk arra, hogy a vendégeket tudjuk fogadni. Ingyenes parkoló várja az érkezőket és -mint ahogy az összes többi településen -– védettségi kártya nélkül jöhetnek a vendégek – mondta Gál Lajos.

Fotó: Keszey Ágnes

A szomszédos Vonyarcvashegy strand zöldterülete megnövekedett, s ugyancsak megújult és fejlődött az infrastruktúra, szépült a környezet és emelkedett a komfortfokozat. Többek között melegvizes zuhanyzót is kialakítottak.
– Nem csak három hónapra szeretnénk vonzóvá tenni a strandunkat: az a cél, hogy olyan élményelemekkel, lehetőségekkel is megtöltsük, mellyel egész évben kedvelt célpont, közösségi tér lehet – emelte ki Pali Róbert polgármester.

Szépül és szolgáltatásokkal gazdagodik a vonyarcvashegyi strand. A fejlesztések keretében a körbeszalagozott területeket újrafüvesítik
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

A Balaton-part utolsó zalai településén, Balatongyörökön ugyancsak több fejlesztés történt az említett pályázat támogatásával. E településen már két strand is várja a vendégeket – a legújabb a Szépkilátó közelében.
– Itt egy kisebb terület fogja várni azokat, akik nem elsősorban a másik strandra jellemző sok-sok szolgáltatásra vágynak, hanem egy természetközeli Balaton-parti élményre- emelte ki Biró Róbert polgármester.

Izgalmas játszótér és varázslatos panoráma a balatongyöröki strandon
Fotó: Mihály Szilvia

Vonyarcvashegyen június elsején, Balatongyörökön a nagystrand június 11-én, a kisebb július elsején, Gyenesdiáson és Keszthelyen június 12-től kell belépőjegyet fizetni.

Balatonalmádiban a hűvös idő ellenére már a múlt hétvégén fizetni kellett a Wesselényi strandon a bejutásért. Mint megtudtuk a város fürdőhelyei hivatalosan május 29-én nyitottak, így ettől az időponttól kezdve működik a vízi mentés, az elsősegélynyújtás és más strandi szolgáltatások is.

A hivatalos nyitás ellenére Almádi három másik strandján, a két káptalanfüredin és a budatavai strandon továbbra sem kérnek pénzt a belépésért, a jegyszedést várhatóan itt csak a fejlesztések befejeztével kezdik el. Balatonfűzfő strandjai pénteken nyitnak, ekkortól fizetni kell a belépésért, a jegyárak nem változtak.

Csütörtök délután nagyon kevesen voltakafűzfői Föveny strandon. Csak néhányan napoztak, olvastak
Fotó: Sági Ági/Napló

Fejlesztettek a strandokon, és új szolgáltatásokat is bevezetnek. A Föveny strandon ezentúl lehetőség nyílik SUP kölcsönzésére, és szervezett SUP-os programok is lesznek, illetve a legkisebbeket ugrálóvár várja. A tobruki strandon tart a színpad felújítása, és készül az új szabadtéri öltözőépület.

A fűzfői Föveny strandon a 18 fokos vízbe csak egy férfi merészkedett, aki két hete megkezdte a fürdőszezont
Fotó: Sági Ági/Napló

Balatonedericsen június ötödikén ünnepséggel egybekötve nyit a strand, amelyre belépőt néhány napig még nem kell fizetni, az első fizetős nap június 12-e lesz. Szigligeten ma nyit ki a strand, aznaptól már fizetni kell a belépőjegyért. Délelőtt ünnepségen adják át a Kisfaludy program keretében elkészült fejlesztéseket. Idén is két pénztár lesz nyitva csúcsidőben, a belépőjegy ára most sem lesz olcsóbb délutánonként, viszont a 19 órai zárás után éjfélig, valamint hajnali öt órától a reggel hét órai nyitásig ingyen látogatható a strand.

Ábrahámhegyen már birtokba vették a strandot a fürdőzők, a Kisfaludy program keretében ezer négyzetméternyi gyepszőnyeggel szépült fürdőhelyen nagyobb lett a mobil napozóstég, és két külső zuhanyzó készült. A régi padokat kicserélték, önerőből új játszóteret alakítottak ki a legrégebbi helyére. Néhány nappal ezelőtt nyitottak, de csak szombattól kell fizetni a belépésért. Révfülöpön nyitva vannak a strandok, fizetni június 12-től kell a jegyért.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere azt mondta, június 11-től, a jövő péntektől nyitják ki a pénztárat, addig jegy nélkül be lehet menni a strandra, ahol a játszóteret év közben is szívesen használják a családok. A belépők árát idén nem emelik meg. Nyitva vannak a mosdók, és sok szolgáltató is.
A Kisfaludy pályázattal 30 millió forintot nyertek, amiből hatezer négyzetméteren kicserélték a gyepet, és ott öntözőberendezést is építettek. Emellett kihelyeztek szelektív hulladékgyűjtő edényeket, és megduplázták a vízben a napozóstég nagyságát. A mostani szezonra megújultak a vizesblokkok, és újabb öltözőfülkéket is kihelyeztek, emellett megújultak az információs táblák. A múlt ősz óta összesen 65 millió forint pályázati pénzt költöttek a strandra, illetve az ottani fejlesztésekre.

Balatonfüreden június 5-én nyitnak ki az Esterházy és a Kisfaludy strand pénztárai, a belépők ezeken a fürdőhelyeken sem kerülnek többe, mint tavaly. Az árakról a honlapjukon tájékoztatnak, közölte Ágoston Ferenc. A Probio Zrt. üzemeltetési vezetője kiemelte, jelenleg az utolsó simításokat végzik, illetve kötik meg a szerződéseket, mások mellett a vízimentőkkel. Újdonság az Esterházy strandon, hogy a mozgáskorlátozottak is könnyen bejuthatnak a vízbe, mert vettek egy nekik való emelőt, amelyhez új stéget építettek.

Újdonság a füredi Esterházy strandon, hogy a mozgáskorlátozottak is könnyen bejuthatnak a vízbe, mert vásároltak egy nekik készült emelőrendszert, amelyhez új stéget építettek
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ehhez mintegy hárommillió forintra volt szükség, amit a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán nyertek el.

Szabályok

Nincs szükség védettségi igazolványra a balatoni strandokon, így Alsóörsön és Balatonfüreden sem, ahol a napokban kinyitnak a fürdőhelyek, tudtuk meg az illetékesektől. Az előrejelzés szerint nyárias idő lesz, így nagy forgalomra számítanak.

A nem egy családban élők számára mindenütt szabály az egymástól való másfél méteres távolság, ami egy személyre körülbelül tíz négyzetmétert jelent.

Emellett a fürdőhelyek dolgozói külön figyelnek a fokozott és gyakoribb fertőtlenítő takarításra, és a forgalmasabb helyeken kiraknak fertőtlenítő állomásokat, ahogy már tavaly is jellemző volt a pandémia miatt.

Forrás: zaol.hu; veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva