Mészáros Annarózsa | 2021.02.14. 06:00
Nem túl szép, ám olcsó és életmentő ruhadarab - te viseled?
A téli hideggel is dacolva sokan sétálnak, bringáznak, futnak a tó körül. A korai sötétedés azonban plusz veszélyt rejt. Az autóvezetők csak az utolsó pillanatban veszik észre az egyébként is sötét ruhába öltözött gyalogosokat, bringásokat.

Az elmúlt évben 13745 közlekedési baleset történt Magyarországon, ebből 419 volt halálos kimenetelű. Igen gyakori okként a láthatóság, pontosabban a nem-látszóság áll a balesetek hátterében. A fényvisszaverő mellények a gyalogosan és kerékpárral közlekedők észlelhetőségét segítik elő. Viselését meghatározott esetekben jogszabály is kötelezővé teszi. A fényvisszaverő mellény viseléséről, helyes használatáról és más közlekedésbiztonsági tudnivalóról kérdeztük Dr. Lakics Andrea őrnagyot, a Keszthelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának kiemelt bűnmegelőzési főelőadóját.

 

Láthatóság = biztonság forrás: Rendőrség
 

– Kinek ajánlja a fényvisszaverő mellényt? Ön szerint milyen napszakban érdemes viselni?
– 0-100 éves korig mindenkinek ajánlom. Mindig érdemes, korlátozott látási viszonyok között pedig kötelező a fényvisszaverő mellény viselése. A lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodik gyalogosnak/személynek – ide nem értve a gyalogosok zárt csoportban történő közlekedését – éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén a fényvisszaverő mellényt vagy ilyen ruházatot kell viselnie. Aki fekete, vagy sötét divat szerint öltözködik, a gyalogos a balesetek elkerülését élénk, világos színű, feltűnő ruházat, viselésével is elősegítheti. A világos tónusú ruházat a fényvisszaverő hatású mellény használatát soha nem helyettesítheti, de a jobb észlelhetőséghez mindenképpen hozzájárul!

 

Jól látható a különbség! Fotó: Mészáros Annarózsa

Gyalogos és kerékpáros esetében korlátozott látási viszonyok esetén és lakott területen kívül éjszaka.
A számadatokból kitűnik, hogy sem a kerékpárosok, sem a gyalogosok nem viselnek megfelelő számban láthatósági mellényt, ezért sokan így szenvednek tragikus balesetet.

Nem űrtechnika…. forrás: Rendőrség

 

A különbség jól látható! fotó: Mészáros Annarózsa

 

A környezetéből kirívó, fényvisszaverő hatású elemekkel ellátott mellények előnye, hogy legalább 2-3 szorosára növelik az észlelhetőséget. Egy példával érzékeltetve:

egy 50 km/h sebességgel haladó jármű vezetője – megfelelő közvilágítás mellett – az ilyen védőöltözetet viselő személyt 160 méter helyett akár 390 méterről is észrevehet. A fényvisszaverő mellény hatása kivilágítatlan útszakaszokon, teljesen sötét környezetben még ennél is nagyobb, akár 5-10 szeresére is növelheti viselőjének észlelhetőségét,

amennyiben a ruházatra a gépjármű fényszórójának fénye esik rá. Ez pedig azt jelenti, hogy a jármű vezetőjének több ideje marad a veszély észlelésére, a megfelelő manőver végrehajtására, a baleset (sérülés, illetve haláleset) elkerülésére, mert a mellény viselője az észleléskor féktávolságon kívülre kerül.

 

Minél feltűnőbb a ruha, annál könnyebb az észlelés! forrás: Rendőrség

 

– Javasol még más fényvisszaverő eszközöket is a közlekedés során?
– Bármilyen eszközt, amely elősegíti a láthatóságot. Ha nincs más, akkor a mobiltelefon fénye, fényvisszaverő felületek, matricák táskán, ruhán, cipőn, kerékpáron. Amennyiben állattal (lóval, kutyával) közlekedünk és kiviszünk az útra, úgy érdemes a testükre is világító- vagy fényvisszaverő eszközöket tenni.

Kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson előre fehér vagy kadmium sárga, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el, és a lakott területen kívül kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot) visel.

Világító kerekek a kerékpáron forrás: Rendőrség

 

Figyeljünk egymásra, látszódjunk!

Legyen mindig látható! forrás: Rendőrség

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva