Feltérképeztük a Balatont, s kiderült: akárcsak egy metropoliszban, itt, a térségben is igazi ízkavalkád várja a vendégeket. Balatonfüreden a Tagore sétánytól néhány lépésnyire található a Szezám Sushi Bistro. Kiss Beáta és Balázs Péter vendégei nagyon szeretik a kis kuckóban kapható sushikat, makikat, nigiriket és japán leveseket. Péter a szakács, többféle konyhában kipróbálta magát Budapesten, s közel 8 évig volt sushi séf is. Japán hölgytől tanulta a mesterséget, de Oroszországban is járt, hogy tökéletesítse tudását.
Az étlapon szereplő sushikhoz nincsen úgynevezett sushi tekerőjük vagy nigiri formázójuk, minden egyes darabot Péter készíti a saját kezével. Az előkészítésben van segítsége, de a fogások csínját-bínját ő ismeri és általa varázsolódnak a tányérra a különleges darabok. Az étlapon a klasszikus tekercseken kívül egyéni kombinációk is vannak, amit máshol nem lehet kóstolni. És ha olykor feltorlódnak a megrendelések, őszintén vállalják a vendégek előtt is, hogy várni kell, de megéri. A Maki, Nigiri, Gunkan és Taki falatokból pedig egyre gyakrabban születnek például születésnapi torták, amelyek igazi gasztronómiai költemények.
A Füstölgő Marha nem csak bbq-t és hamburgert kínál, hanem hagyományos keleti ízeket is. Németh Zoltán séf szinte mindig is sushi konyhán dolgozott, ezért most már saját éttermében is kínálja ezeket a japán, rizses étkeket. Készít thai leveseket, melyek közül a csípős-savanyút kedvelik a legtöbben. Ezekben gazdagon van garnéla és tenger gyümölcsei is szép számmal. Rament, azaz japán tésztalevest is főz. A séf saját receptje alapján készít olasz paradicsomos hallevest, melyben tőkehal, fésűkagyló, fekete kagyló is van. A keleties tészták is sokak kedvencei, ezek közül mindegyik glutémmentes, hiszen rizstésztából készülnek. Szerepel az étlapon csirkés, zöldséges és tenger gyümölcseit tartalmazó is.
Szinte minden étel – a levesek is – wokban készülnek, ez is hozzájárul az egyedi ízvilághoz. Azt tapasztalatból mondjuk, hogy meglepőek a mennyiségek: a levesekből egy-egy adag is bőven elég ahhoz, hogy jóllakjunk, hiszen csak maga a lé adagonként egy liter, s ebben gazdagon van minden belevaló.
Németh Zoltán a keleti ízeket hozta el Keszthelyre
Fotó: Keszey Ágnes
Tévhit, hogy minden ördögien csípős
A keleti ízek után Mexikó felé vesszük az irányt gasztronómiai kalandozásunkban. A Los Amigos étterem a latin-amerikai ízekkel várja a vendégeket. Cornados, azaz kukoricakrémleves, krémsajtleves jalapeno paprikával, tortillás pikáns paradicsomleves, chili con carne, wingsek (csirkeszárnyak különböző módon elkészítve), több féle burritos, enchilades (utóbbi kettő gazdagon töltött tortillás étel), fajitas (pácolt húsok vagy zöldségek) – ez csak néhány az ételek közül, melyek szerepelnek az étlapon.
Ha az ételeket említjük, először mi más is juthatna az ember eszébe Mexikóról, mint a chilis bab? Bár az étteremben megtudtuk, hogy valójában texasi eredetű, de ettől függetlenül sokak kedvence. A szalonnát is tartalmazó, darált marhahúsos ragu tartalmazó ételt babbal tálalják. Bud Spencer kedvencét a keszthelyi étteremben két féle sörben főzik, sóval, borssal és természetesen paprikával ízesítik. A mexikói konyhára az is jellemző, hogy gyakorta szerepelnek az alapanyagok között a gyümölcsök, a desszertekben is. Az étteremben a vendégek egyik kedvence a vaníliafagylattal kínált sült banán.
Mexikói ízek a Szigligeti vár alatt
A szigligeti Taco Truck már messziről csalogatja a vendégeket. A 71-es útnál a bicikliút megfáradt bringásai mellett mára már valódi gasztro zarándokok kedvelt helye is lett a mexikói ételeket kínáló büfé. Színes nyugágyak, raklapbútorok között kóstolhatsz bele Kovács Dániel és párja, Petra Lyskova ételeibe. Taco, burrito, mexikói hotdog, mexikói kávé és churros is szerepel a kínálatban.
Azt mondják, a taco Mexikóban olyan, mint nálunk a lángos. Ezt Szigligeten is kukoricalisztből készítik, így teljesen gluténmentes. Az ananászos habenomártás, a lime és a koriander mellett a közeli Búzalelke pékség bucija is megtalálható náluk, így ötvöződnek a balatoni ízek a távoli Mexikóval. Gondoltak a vegákra is, minden étel kérhető húsmentes változatban is.
Thai gasztroélmények
Siófokon, a Petőfi sétányon, a Nagystrand keleti bejáratánál található a Thai Spicy Nine. Az eredeti thai étterem az ázsiai konyha ételeit kínálja. Az étterem hűtőpultjában mi magunk is megcsodálhatjuk a friss halfiléket, a szakács a vendégek szeme előtt tálalja a fogásokat.
A tavaszi tekercstől a thai levesekig, a phadtai-tól a mangós rizsig sok különlegesség közül választhatunk. Külön étlapot kaptak a különböző sushik. Az ételek vega, vegán, laktóz- és gluténmentes változatban is kérhetők.
A bali stílusú, 4 csillagos superior Mala Garden Design Hotel is közvetlenül a Balaton partján, Siófokon helyezkedik el. A szálloda magyar, thai és vegetáriánus ételeket kínáló étteremmel rendelkezik. A nemzetközi konyha és étlap a változatosság jegyében kínál távol-keleti ízeket és az egészséges életmód hívei válogathatnak a különféle saláták, halak között. A keleti ízvilágot képviseli például a thai zöldségleves kókusztejjel, de választhatunk ázsiai füvekkel gőzölt tőkehal tom-ka consommét shimeji gombával, vagy thai sült tészta zöldséggel és királyrákkal, esetleg csirkével.
Tempura garnélarák (Fotó: Krausz Andrea)