Krausz Andrea | 2018.12.15. 07:00
Nincs karácsony pálinka nélkül!
A pálinka nemzeti italunk. Magyar család pálinkával ünnepeljen, de csak egy-két centtel! Ne többel, mert nem az alkoholizmusról szól a dolog, hanem az ízvilágról! Bízzuk a hölgyekre a választást, mert az ő orruk kifinomultabb, mint az uraké!

Ezt tanácsolja Pach Gábor, zamárdi pálinkafőző, tanácsadó, szakoktató, és bíráló, a Fenegyerek pálinka tulajdonosa. A szakember szerint aperitifként és étkezések utáni digesztívként is fogyaszthatjuk az italt.

Az étekezés elején kezdhetünk almával vagy cseresznyével, aztán ahogy haladunk előre a karácsonyi ebéddel, akkor ihatunk egyre „keményebbet”! A keménység alatt nem az alkoholt értem, hanem a karakteres ízvilágot. A töltött káposzta után például ne hagyjuk ki a törkölyt, ez az én személyes kedvencem – emeli ki Pach Gábor, aki a minőségi pálinka egyik élharcosa Magyarországon, és a sokak által csak másodvonalasnak tekintett törkölyből is csodát csinál.

Pach Gábor, zamárdi pálinkafőző (Fotó: Grósz Balázs)

Aztán jöhet a kávé, amihez szépen harmonizál az áfonyapálinka. A csokoládéhoz, vagy csokitortához pedig jól passzol a málna. Korábban mi is kísérleteztünk pálinkás csokidesszertekkel. Csokikrémekbe, töltelékekbe saját készítésű szaloncukorba is tehetünk pálinkát, de csak nagyon keveset, mert a jó pálinka túlságosan is hangsúlyos – tanácsolja a balatoni szakértő.

Sokszor igyunk keveset, a pálinka ugyanis akár a nap 24 órájában fogyasztható! Felejtsük el az 4-5 centet, elég egy-két centet inni, de az minőségi párlat legyen! Ne a Pista bácsi ramatyát igyuk, és ne is a családfő válassza ki a pálinkát, hanem a hölgyek – tanácsolja a díjazott párlatairól híres pálinkafőző, akinek meggyőződése, hogy a nők sokkal jobb szaglással rendelkeznek, mint a férfiak és biztosabban kiszúrják kotyvaszott, rossz főzeteket.

Itt van a karácsony, ünnepeljünk szépen! Igyunk talpas pohárból pálinkát, és kóstoljunk többfélét!

A kóstolásnak is vannak fontos mozzanatai. Felejtsük el például a húzóra ivást! A pálinkát szobahőmérsékleten kell fogyasztani, a hideg tompítja az ízeket. Először illatozni kell az italt, majd kis kortyokban, lassan inni, két fajtát néhány korty vízzel elválasztva, hogy meg tudjuk különböztetni az ízeket! A pálinkázás célja nem a berúgás, hanem a gyümölcsök aromáinak kiérzése, vagyis egy gasztronómiai élmény és utazás.

Vannak pálinkával készült ételek is, főként a desszertek egyik alpanyagaként használhatjuk a párlatokat. Itt van például a marcipános képviselőfánk gyömbéres körtemártással, amihez körtepálinkára lesz szükségünk.

A Mindmegette receptje itt található!

További jó kóstolást!

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva