likeBalaton.hu | 2020.07.04. 12:00
Nyalánkságok a Balatonnál - Bogyós gyümölcsök mindenütt!
Antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, mindemellett nagyon finomak is. A bogyós gyümölcsök szezonjában érdemes belőlük rendszeresen fogyasztani, önmagukban – és persze desszertek főszereplőjeként is.

Tulajdonképpen mindegy, hogy melyiket választod, a szedret, a málnát, az áfonyát, a ribizlit, az epret, biztosra mész! A bogyós gyümölcsök szuperegészségesek, ráadásul rendkívül alacsony a kalóriatartalmuk. A bennük lévő antioxidánsok segítenek hatástalanítani a káros szabad gyököket a szervezetben, ezáltal fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében, és „késleltetik” az öregedés folyamatának látható jeleinek felbukkanását. Ha eddig nem szerepeltek a bogyós gyümölcsök az étrendedben, érdemes minél gyakrabban becsempészni őket – írja a dietaesfitnesz.hu.

Ezeket a gyümölcsöket a balatoni nyaralás alatt is érdemes beszerezni a helyi termelőktől, például a környező piacokról, ahol garantáltan friss áruval találkozol majd. Nem csak természetes formájukban, hanem könnyű, diétás és valóban egyszerűen elkészíthető sütikbe is kerülhet belőlük. Ha például ennél valami könnyed, nyári sütit, amikor lenn vagy a nyaralóban – mutatunk recepteket is.

A Balaton partján a fagyizókban is gyakorta kerül ebbe a hűsítő finomságba valódi bogyós gyümölcs! Nézd meg itt a nagy Balatoni fagyitérképet!

Fotó: Krausz Andrea

 

Áfonya

A fekete áfonyában található számos antioxidáns hatóanyag fokozott védelmet biztosít a szervezet számára. Jótékonyan hat a szív és az érrendszer egészségére, az idegrendszerre, a vércukorszintre, a gyomor- és bélrendszerre. A belőle készült leves segít a húgyutak egészségének megőrzésében.

Ribizli

Sok C-vitamint tartalmaz, emellett B1-, B2-, B6-, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Tumorellenes hatását flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti. Gazdag nátriumban, kalciumban, káliumban, foszforban, magnéziumban és vasban.

Szeder

A szeder tápanyagtartalma hasonló a málnáéhoz, de szénhidrát- és növényirost-, illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssavtartalma pedig valamivel alacsonyabb. Gazdag antioxidáns flavonoidokban. A leveléből készült tea jó salaktalanító, vércukorszint-csökkentő. Főzete gyulladásgátló, jótékonyan hat a szájnyálkahártya- és fogínygyulladásra.

Fotó: Shutterstock

Málna

Magas a C-vitamin-tartalma, de megtalálható benne a B1-, B2-vitamin és az A-provitamin is. Sok flavonoidot (antioxidánst) is tartalmaz, de gazdag gyümölcssavakban, cserzőanyagokban, növényi rostokban, pektinben. Fogyasztása segít a vércukor szinten tartásában, csökkenti a magas vérnyomást, a menstruációs zavarokat. Levele jó lázcsillapító.

Receptajánló: bogyós gyümölcsös sütemények

Nagy kedvenceink a bogyós gyümölcsök, ami nem is csoda, hiszen magukban is fenségesek, de az édességeket is egy csapásra különlegessé teszik, legyen szó akár sajttortáról, morzsasütiről, egyszerű kevert süteményekről, fagylaltokról, parfékről és még hosszan sorolhatnánk. Íme, néhány egészséges és isteni finom sütemény a főszereplésükkel: csak kattints a fogás nevére a receptért!

Áfonyás-citromos sajttorta

Cukormentes, alacsony szénhidráttartalmú édesség, amely a citromnak és az áfonyának köszönhetően igazán frissítő is. Ezért választottuk a mai nap kedvenc egészséges édességének.

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

5 db tojás
145 g mandulaliszt
½ evőkanál őrölt fahéj
ízlés szerint energiamentes édesítőszer/cukorhelyettesítő (nem folyékony!)
55 g kókuszzsír
¼ tk só
1 tk sütőpor
450 g light krémsajt
1 tk vaníliakivonat
100 g áfonya
4 db citrom kifacsart leve és lereszelt héja

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 165 fokra.
2. Egy keverőtálban keverjünk össze 2 db tojást, a megolvasztott kókuszzsírt, a fahéjat, a mandulalisztet, a sütőport, a sót és ízlés szerinti mennyiségű édesítőt. Ha túl száraznak éreznénk a masszát, adhatunk még hozzá egy kevés kókuszzsírt.
3. Egy sütőformába nyomkodjuk bele a tésztát egyenletesen, majd süssük elő 20 perc alatt.
4. Közben elektromos habverővel dolgozzuk szép simára a krémsajtot a maradék tojásokkal, a vaníliakivonattal, a citromlével és ízlés szerinti mennyiségű édesítőszerrel. Végül óvatosan forgassuk bele a krémbe a megmosott áfonyát.
5. Kenjük rá az elősütött tésztaalapra a krémet, majd süssük kb. 40-45 percig (ez attól is függhet, mekkora tepsit használtunk, és milyen magas a krémréteg). Miután kivettük, szórjuk meg reszelt citromhéjjal. Miután kicsit kihűlt, tegyük a hűtőbe legalább 2-4 órára, míg összeáll. Utána vágjuk fel 24 szeletre.

 

Epres morzsasüti

Ezt a könnyű, joghurtos finomságot igazán egészségessé a friss gyümölcsök teszik. Ilyenkor elővesszük a könnyed sütireceptjeinket vesszük elő. Ilyen ez az áfonyás-görög joghurtos torta is. Mint a többi áfonyás étel, úgy ez a sütemény is nemcsak nagyon finom, de antioxidánsokban is gazdag. Igaz, nem kell ragaszkodnunk az apró kék gyümölcshöz, hiszen az áfonyás süti millióféleképpen elkészíthető, bármely szezonális gyümölccsel isteni. A rostokban gazdag áfonya mellett a görög joghurt is támogatja egészségünket, erősíti az immunrendszerünket, serkenti az emésztést, gondoskodik a szervezetünk számára fontos prebiotikumokról.

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

240 g csésze teljes kiőrlésű liszt
1 tk sütőpor
½ tk szódabikarbóna
200 g margarin
200 g nyírfacukor
2 db tojás
½ tk vaníliakivonat
140 g görög joghurt
200 g áfonya

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy tepsit, majd béleljük ki sütőpapírral.
2. Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával.
3. Egy másik tálban keverjük össze az olvasztott vajat, a cukrot és a két tojást. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a görög joghurtot, majd keverjük simára.
4. Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, majd óvatosan öntsük a tepsibe. Szűrjuk az áfonya kétharmadát a tésztára, majd körülbelül egy óra alatt süssük aranybarnára a süteményt.
5. Hagyjuk kihűlni, majd díszítsük a maradék áfonyával.

 

Málnás süti

Mandulalisztből, nyírfacukorral, sok gyümölccsel készül, csupa egészséges hozzávalóból. A vasárnapi leves után kiváló desszert lehet!

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

40 g hajdinaliszt
1 tk sütőpor
1 tk őrölt fahéj
¼ tk szerecsendió
4 db tojás
55 g nyírfacukor
200 g mandulaliszt
75 g kókuszzsír
1 db citrom reszelt héja
125 g málna + a díszítéshez (lehet mirelit is)
pirított mandulapehely a tálaláshoz

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy tepsit vagy 22 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral.
2. A málnás süti tésztájához keverjük el a hajdinalisztet a sütőporral, a fahéjjal és a szerecsendióval.
3. Robotgéppel verjük fel a tojásokat a nyírfacukorral, majd forgassuk a lisztes keverékbe. Ezután forgassuk hozzá a mandulalisztet, a megolvasztott kókuszzsírt, a citromhéjat és a málna felét. Miután alaposan összekevertük, öntsük az előkészített tepsibe vagy formába, és óvatosan nyomkodjuk bele a maradék málnát.
4. Süssük a süteményt 45 percig. Ha túl gyorsan barnulna a teteje, fedjük le alufóliával.
5. Miután elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk legalább 10 percig hűlni. Tálaljuk felszeletelve, málnával díszítve. Szórjunk a málnás süti tetejére pirított mandulapelyhet.

 

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva