PR cikk | 2021.04.27. 11:04
Nyáron a kényelmes és a stílusos nő is szandált visel
Hirdetés - Kevés olyan ruhadarab van mely kiállta az idők próbáját, és lassan több ezer éve a mindennapok ruhatárának megszokott és kedvelt része.

Nem véletlen, hogy a szandál ilyen darabnak bizonyult, hiszen ötvözi a praktikumot, a kényelmet, és a stílust.

Egyszerre sportos és hétköznapi, könnyű karbantartani és gyakorlatilag elnyűhetetlen. Természetes módon az ókori latin, mediterrán világ jellegzetes lábbelije nagyon sokat változott modernkori „újrafelfedezése” óta, de az alapkoncepciója változatlan.

Könnyű, kényelmes nyári lábbelire mindig szükség volt és lesz, így a római légiósok kedvenc lábbelije előtt valószínűleg még nagy jövő áll.

Mi az összefüggés a győzelem és egy lábbeli között?

Első hallásra talán tovább lehetne fűzni a gondolatot a már felidézett római légiók lábbelije mentén, de csak félig járnánk a helyes úton.

Az antikvitás görög világában a győzelem ugyanis nőnemű isteni személyhez kötődött, konkrétan Niké volt az, aki ezt a fogalmat megtestesítette, mind hadi, mind pedig atlétikai (ma sportot mondanánk) értelemben.

És hogy mi köze mindennek egy lábbelihez? Nem túlzás azt állítani, hogy a női szandál első megjelenítése éppen Niké athéni templomához köthető. Egy csodálatos dombormű, mely a szakirodalomban csak „The sandal binder” vagyis a szandálkötő nevet visel, ugyanis épp az említett istennőt ábrázolja, amint lábbelijét igazgatja.

A művészi kidolgozásában páratlan alkotás a szakértők szerint Krisztus előtt 410 körül készülhetett, vagyis a szandál egyik első ismert ábrázolása éppen 2421 éves. Ez azt is jelenti, hogy már akkor egy elterjedt, a mindennapi életben jól ismert, és megbecsült lábbelifajtáról van szó, hiszen egyébként a művész nem tartotta volna épp ezt az igazítási aktus megörökítésre méltónak, ráadásul éppen egy szakrális tér díszeként.

Mai ismereteink szerint a szandál az elmúlt évezredek alatt végig használatban volt, elsősorban az európai kultúrkörben, de igazi reneszánsza egyértelműen a huszadik század második feléhez köthető. Napjainkban eléggé közkeletű téves hiedelem, hogy ez a lábbeli kizárólag a sporthoz, a túrázáshoz, vagy éppen a kalandokat kereső turisták felszereléséhez illik igazán.

Erre a legjobb cáfolatot éppen a hölgyek számára készült szandálok gazdag választéka nyújtja. A hétköznapi, de az ünnepi alkalmakra nem csak sportos, kényelmes, de az elegancia és a szépség minden jegyét magukon viselő szandálok is bő választékban kaphatóak. Nem véletlen – hogy kissé a szakralitáshoz kanyarodjunk vissza – hogy az elegáns vonalvezetésű, prémium anyagokból készülő szandálok akár templomi alkalmakra, kiállításokra, vagy más rangos eseményekre is kiválóan megfelelnek, természetesen a megfelelő ruhákhoz társítva őket.

Fotó: ccc.eu/hu

Milyen szandál vásárlása a kifizetődő?

A nyári szezonban egyértelműen egyeduralkodó a szandál, hiszen sem kényelem, sem praktikum tekintetében nincs igazi alternatívája. A gondosan ápolt láb alapkövetelmény viselése esetén, hiszen a nyitott lábbeli éppen olyan exponálltá teszi lábunk, mintha kezünkről volna szó.

Érdemes arra törekedni, hogy csak minőségi anyagból készült, megbízható, márkás szandált vásároljunk, hiszen megfelelő ápolás mellett ezek sok évig könnyű, kényelmes lépteket biztosítanak, óvva, védve lábunk a megpróbáltatásoktól. Akár hosszabb-rövidebb túrázás, akár korzózás jön szóba, a szandálra mindig lehet számítani, de mint minden lábbeli esetében csak akkor, ha minőségi darabról van szó.

Ezért nem érdemes spórolni, hiszen egy kényelmetlen lábbeli igazi gyötrelem, a vége pedig úgyis az lesz, hogy másikat kell vásárolni. A jól megválasztott szandál viszont azt az érzést adja, mintha nem is viselnénk semmit, lábunk mégis a lehető legjobban védett ugyanakkor kellően szellőzik is a meleg nyári napokon.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva