vg.hu | 2021.03.27. 21:00
Nyilvános az újranyitás menetrendje
A vendéglátó egységek továbbra is csak elvitelre fogadhatnak vevőket.

 

Megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet.

A jogszabály rögzíti, hogy

akkor nyílik lehetőség a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések enyhítésére, ha 2,5 millió ember legalább az első oltást már megkapta.

Ennek megtörténte után a következő változtatások lépnek életbe:

  • a kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul, a vége változatlanul reggel 5 óra;
  • a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek;
  • a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani;
  • az üzletek este fél 10 és reggel 5 óra között kötelesek zárva tartani;
  • az üzletekben biztosítani kell, hogy átlagosan 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson bent;
  • a 10 négyzetméteres szabály alkalmazása során a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni;
  • Az üzlet vezetője köteles az üzlet bejárata előtt kifüggesztenie, hogy egyszerre hány vevő tartózkodhat a helyiségben.
  • az üzlet köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak, a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen, az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, és a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.

Fotó: Krausz Andrea

A vendéglátó egységek azonban továbbra is csak elvitelre fogadhatnak vevőket.

A korlátozó intézkedéseket megszegők változatlanul százezer és egymillió forint közötti bírságra számíthatnak, valamint egy napra, de akár egy évre is bezárathatják a szabályokat megszegő üzleteket.

Április 19-től a köznevelési intézmények – az óvoda kivételével és a szakképző intézmények visszaállnak a rendes munkaidőbe, ezzel megszűnik a március 8. és 22. között elrendelt rendkívüli szünet.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kormány – az Operatív Törzs javaslatára – a korlátozó intézkedéseket április 8-ig még biztosan fenntartja, valamint felkéri a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát és a népegészségügyi szerveket arra, hogy a járványügyi védekezést szolgáló ajánlásokat dolgozzanak ki.

 

Az egészségügyben, rendvédelmi szerveknél hivatásos állományban, illetve a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve javítóintézetnél dolgozók a 2021. évben esedékes szabadságnak – ideértve az alap- és a pótszabadságot is – a veszélyhelyzet kihirdetésétől, annak megszűnéséig arányos része az esedékesség évét követő 3 éven belül is kiadható, de – az érintett foglalkoztatási jogviszonya megszűnésének kivételével – pénzben nem váltható meg.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva