Fábos Erika, Krausz Andrea | 2020.07.15. 14:00
Nyolc múzeum, ahol megelevenedik a balatoni múlt
Olyan célpontokat mutatunk nektek a déli parton, ahol nem fog eszetekben jutni, hogy egy múzeum porszagú, vagy unalmas. Múzeumba menni, igenis menő!

Csillagvár Múzeum, Balatonszentgyörgy

Csak felülről, vagy ha körbejárjuk úgy látszik, hogy ez az épület a csillag alakú alaprajzáról kapta a nevét. Fotó: Fábos Erika

Világviszonylatban is egyedülálló az a csillag alaprajzú épület, amely egykoron a Festetics grófok vadászvára volt. A mintegy negyven méterre a Balaton fölé magasodó épület területe már a 16.-17. században a törökök ellen kiépülő Balaton melletti végvári vonalnak része volt, a ma ismert alakját csak az 1800-as évek elején kapta. Furcsa ferde síkú falas, csillag alakja, lövésablakai, felvonószerkezete, egykori toronyra mutató falmaradványai, belső kútja, a pincéből a padlásra vezető minaret-szerű homokkő csiga-lépcsői, és sarokbástyás sáncai szintén egyedülálló megoldások. Pincéje görögkereszt alakú. A fedett vár központi helyiségében található a több mint harminc méter mély kút, amelyhez szintén számos legenda fűződik.

Egy középkori kínzókamrát is meg lehet nézni az épületben, de eredetileg nem ilyen célra használták, vadászkastély volt. Fotó: Fábos Erika

Az állandó kiállítás része a középköri élet panoptikuma, hűen bemutatva az akkori élet egy napját – a pappal vitázó várkapitányt, a lakomázó vitézeket, az őrséget, a fogat húzó falusi kovácsot, a konyhai munkát. A görögkereszt alaprajzú pincében látható a huszármúzeum, ahol több mint száz, 80 centis huszárbabán mutatják be időrendben a magyar könnyűlovasságot a hun-magyar harcosoktól az első világháborúig. A vár mintegy másfél hektárnyi bekerített területén, állatsimogató, művészeti tábor, a volt grófi istállóból kialakított csárda is várja vendégeit.

Csavargőzös műemlékhajó, Balatonboglár

A Balaton csavargőzös már virágok között úszik. Bent érdekes kiállítás, a gyerekeket pedig játszóház is várja. Fotó: Fábos Erika

A kalandos életű, 50 fő befogadására alkalmas csavargőzös – ez volt a Balaton első ilyen hajója – 1872-ben a Zala-Somogyi Gőzhajózási Társulat számára épült. 1873 március 2-tól 1876-ig közlekedett az északi part (Révfülöp) és a déli part (Boglár) között menetrend szerint, utasokat és postát is szállított. Később átkerült a Dunára, Magyarországon és Ausztriában is közlekedett, hajtotta gőzgép, majd dízelmotor is. A neve is sokszor változott, eredetileg „Zala-Somogy” néven került lajstromba, de már akkor „Balaton” néven emlegette mindenki, pedig hivatalosan ez sosem volt a neve, volt viszont Alexandra, aztán Mohács, majd Irma, a szocialista évek alatt pedig FK-312 néven hajózott. Egyszer elárverezték, egyszer leégett, majd a 2000-es években született újjá, 2012 óta pedig műemlékhajóként már valóban Balaton néven látható Bogláron. Itt, a balatoni gőzhajózás történetét ismerteti meg látogatóival. A gyerekeket játék közben tanulhatják meg a hajózás alapjait, a csomókötést, és a kódlobogók jelentését.

A műemlékhajó belsejében sok érdekesség megelevenedik a balatoni hajózás történetével kapcsolatban. Fotó: Fábos Erika

A nyári szezonban kulturális rendezvények, állandó és időszaki kiállítások, tematikus programok helyszíne. Idén július 10-én csónak- és hajómotor kiállítás, 25-én Csavargőzős találkozó szerepel a programok közt, augusztus 15-én pedig a Balatoni Gőzhajók Fesztiválnak ad helyet. Szeptember 12-én Csavargőzös ősznyitó és Gasztro Bormóló várja a látogatókat.

 

Dutra múzeum, Balatonboglár

Amerre nézünk traktorok. Mind Magyarországon készült és több közülük egész Európában nagyon jó hírű, keresett gép volt. Fotó: Fábos Erika

 

Balatonbogláron, a 7-es út mellett található egy nagyon különleges traktor gyűjtemény. A múzeum tulajdonosa, Molnár Balázs több olyan magyar traktor típust mentett meg a teljes feledéstől, amiből már csak egy-egy példány fellelhető az egész országban. Az ő tulajdona, Magyarország első old timer rendszámos Dutrája is.

A múzeumban látható, Magyarország első old timer rendszámos Dutrája is. Működőképes, gyönyörű állapotban. Fotó: Fábos Erika

A balatonboglári gyűjtő, ma már ott tart, hogy az övé a legtípustisztább Dutra gyűjtemény, két kivétellel minden típusát meg lehet itt nézni ezeknek a traktoroknak, amit csak gyártottak. Volt az „Év traktorgyűjtője”, alig van olyan gépkiállítás és traktor mustra, ahol ne nyert volna meg mindent és még a somogyi értéktárba is bekerült. A 17 különböző típusú traktoron kívül, eredeti Dutra relikviák, régi forgalmik, alkatrészek, rendszámok, makettek, egykori munkaruhák is láthatók a múzeumban. Az itt kiállított gépek mindegyikét üzemképes állapotba hozták, működőképesek és kérésre be is indítják őket.

 

Kunffy Lajos Emlékmúzeum, Somogytúr

Kunffy mellszobra a műterem előtt, Bors István munkája. A festő örökre itt maradt, sírja is a kertben található. Fotó: Fábos Erika

Balatonlellétől 12 kilométerre, Somogytúron áll egy szép fehérre meszelt kúria épület, a Kunffy Lajos emlékmúzeum. Keresni sem kell, az út mellett a falu közepén található. Kunffy, Munkácsy és Rippl-Rónai jó barátja volt. 23 évig Franciaországban alkotott, csak a nyarakat töltötte Somogytúron. Párizsban önálló kiállítása is volt. Nemzetközi szinten, igazán elismertté, a jellegzetesen színes és derűs hangulatú, a cigányság életéről festett alkotásai tették.
A somogytúri Kunffy Lajos Emlékmúzeum két épülete: Kunffy egykori otthona, egy 18. századi kisnemesi kúria és egy fehéroszlopos, görög templomot idéző műterem, ami 1909-ben épült és a festő maga tervezte.

A híres cigányos képek. Nemzetközi hírnevet szerzett ebben a korszakában. Ennek a sorozatnak még a vázlatait is megvették Párizsban. Fotó: Fábos Erika

Az emlékmúzeumot 1979-ben rendezték be és nyitották meg, itt Kunffy Lajos 120 festménye, eredeti bútorai és a művészházaspár egykori tárgyai láthatók. Az egykori műteremben a teljes életmű meghatározó korszakainak egy-egy jelentős alkotását állították ki.
A múzeum hangulata varázslatos, de nemcsak a képekért érdemes elautózni ide, a szépen gondozott kert is különleges élményt nyújt. A hatalmas, árnyékos fák mellett, kedves 19. századi szobrokat is láthatunk a család gyűjteményéből.

A Kunffy múzeum parkja önmagában is megér egy kirándulást, olyan csodás és különleges hangulatú kert. Fotó: Fábos Erika

 

Postamúzeum, Balatonszemes

1962 óta ebben az épületben van a Postamúzeum, de a kiállítás ma is nagyon érdekes minden korosztály számára Fotó: Fábos Erika

A XVIII. században, a Hunyady család balatonszemesi birtokán – eredetileg istállónak – épült barokk műemlék már 1962 óta ad otthont a Postamúzeum kiállításainak. Állandó kiállítás a „Kocsiszekértől a postaautóig” amely a Postamúzeum járműgyűjteményének válogatott darabjait mutatja be, illetve a postai szállítás történetét, a 15. századi kocsiszekértől a közelmúlt motoros meghajtású postaautóiig.

A postakocsi mindig fontos jármű volt. Az összes generációját meg lehet nézni Balatonszemesen. Fotó: Fábos Erika

Láthatók eredeti és modellezett járművek is, valamint a korhű postai egyenruhák mellett a dokumentumok, fényképek, térképek egy élménydús postatörténeti utazás élményét adják. A Hírközlési Múzeumi Alapítvány 15 évvel ezelőtt felújíttatta az épületet, megépült egy lábaspajta is a kiállított postakocsik védelmére. A szépen kialakított udvarban látható Trischler Ferenc szobrászművész hírközlési emlékműve, amellyel Európában is egyedülálló módon a hírvivői szolgálatuk teljesítése közben elhunyt postásoknak, távközlési és műsorszórási dolgozóknak állít közös kegyeleti emléket.

 

József Attila Emlékház, Balatonszemes

József Attila Emlékház (Fotó: Krausz Andrea)

A tárlat a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.
József Attila (1905–1937) élete 1936 nyarától kapcsolódik Balatonszárszóhoz. Augusztustól szeptember közepéig pihenéssel, udvarlással és versírással töltötte napjait a Palota panzióban, s örömmel foglalkozott Etus gyermekeivel, komolyan véve a jó szóval oktató, játszani is szerető nagybácsi szerepkörét.
Az interaktív és modern tárlat a családosok számára is jó programot kínál. A gyerekek is sok mindent megérthetnek a tragikus sorsú költő életproblémáiból és költészetéből. Múzeumpedagógiai rendezvényekkel is várják a látogatókat.

 

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont – Kiállítás és Kilátó

A déli part egyik legszebb kilátópontja egyben bemutatótér is (Fotó: Krausz Andrea)

A Balatont, a balatoni hajózást és vitorlázást terepasztalokkal, filmvetítésekkel, szimulátorokkal bemutató interaktív kiállítás, egy különleges, hajó alakú épületben kapott helyet, melynek árbóca a Balaton legnagyobb épített kilátója. A torony teljes magassága 25 méter, így a mintegy 40 méteres magasparttal együtt közel 70 méteres magasságból a Balaton mindkét medencéjének és Somogy megye dombjainak látványa tárul elénk.

Szimulátorok a látogatóközpontban (Fotó: Krausz Andrea)

Az összesen 400 négyzetméteres kiállítótérben mutatják be a hajózást a kezdetektől napjainkig. olvasható a kilátó honlapján. A játszószobában hajózástörténettel összefüggő gyerekjátékok várják a 3-10 év közötti gyermekeket. Az épület mellett bekerített játszótér is található.

 

Kálmán Imre Emlékház, Siófok

Kálmán Imre szülőháza Siófokon (Fotó: Krausz Andrea)

A siófoki vasútállomás közelében, a róla elnevezett sétányon áll Kálmán Imre szülőháza. Az emlékházban tárlatvezetők fogadják egész évben a betérőket és mesélnek a világ egyik leghíresebb operettszerzőjének regényes, fordulatokkal teli életéről.
A Csárdáskirálynő szerzője Puskás Öcsi után az egyik legismertebb magyar híresség, aki bárhol is élt a világban mindig hirdette magyarságát. A siófoki szülőházban berendezett kiállítás segítségével a komponistát és az embert ismerhetjük meg. A múzeum állandó kiállítása a szülőház földszinti részén sok értékes tárgyat mutat be a művész hagyatékából, köztük a zongoráját is.

Az operettszerző zongorája és mellszobra (Fotó: Krausz Andrea)

A zeneszerző özvegye, Vera Kálmán és gyermekei, Yvonne és Charles 1991 augusztusában a múzeumnak adományoztak a bécsi Hofburgban akkor kiállított családi emlékek közül néhány fontos darabot, köztük E. D. Minazzoli párizsi szobrászművész Kálmán Imréről készült mellszobrát, a művész kezeinek gipszmásolatát, a zeneszerző magas osztrák kitüntetését.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva