Szücs Ildikó | 2021.09.24. 08:00
Ókori közlekedés vagy modern vízisport? - A SUP eredete és története
Sokan úgy tartják, hogy a SUP – vagyis az állva evezés – a modern kor találmánya. Egy kis kutakodás után azonban kiderül, hogy egy több ezer éve létező tevékenység többszöri újrafelfedezéséről van szó.

Számos tévhit ellenére a világ első szörfösei nem polinézek és nem is hawaii vízimádók voltak, hanem többek között ókori perui halászok, akik több mint 2000 évvel ezelőtt éltek. Ezek a halászok szorosan egymáshoz kötött, Totora fajtájú nádból készített csónakokat használtak, aminek a „Caballito de Totora” nevet adták – szó szerinti jelentése: „Totora lovacskája”. Ezekkel a csónakokkal hajóztak ki a Csendes-óceánra, és a partra való visszatéréskor a hullámokat lovagolták meg, hogy segítsenek visszajutni a földre.

Feljegyzések szerint olykor fel is álltak a csónakokban, így egyensúlyozva a vízen, és ezzel megszületett az állva evezés.

Mivel a polinézek nem rendelkeznek írásos bizonyítékkal, a peruiak viszont igen, elég valószínű, hogy valóban ők voltak az első szörfösök és SUP-osok – legalábbis a világnak ezen a felén.

A bizonyítékok ugyanis szerte a földgolyóról származnak, így a SUP-ozásnak volt őse Izraelben, Egyiptomban, Kínában és Olaszországban is. Az ókori egyiptomiak szintén nádból kötegelt úszó deszkát használtak, amit ők „tut”-nak neveztek.

Az izraeli halászok szintén olyan csónakot használtak, amin állva eveztek ki a hullámokra. És persze ne felejtsük el az olasz gondolásokat se, akik szintén állva hajtják a gondolát a velencei csatornákban.

Igaz, hogy ezek csupán az állva evezés korábbi eredetét bizonyítják, amit kenu szerű csónakokon hajtottak végre, nem pedig deszkán.

A SUP-hoz legközelebbi rokon viszont valóban Hawaii-ról származik a XVI. századból, amikor az addig megszokotthoz képest sokkal nagyobb deszkát használtak és lapáttal eveztek, hogy a nehézkes deszkán megtartsák az egyensúlyukat. A deszkák akár hat méter hosszúak is lehettek, és a leghosszabbakat csak a királyi család használhatta.

A modernkori állva evezést pedig szintén egy hawaii szörfös fedezte fel újra az 1940-es években.

John Ah Choy ahogy idősödött, már egyre nehezebben tudott szörfözés közben felállni a deszkára, ezért eleve állva indult neki egy evezővel, hogy elkapja a kisebb hullámokat.

A fiai leutánozták ezt a módszert, miközben szörfözni tanították a turistákat, mert így szemmel tudták tartani a tanulókat is és a bejövő hullámokat is.

Az első kifejezetten SUP deszkákat gyártó céget 2005-ben alapították, sportként pedig 2007 óta tartják számon a SUP-ozást.

Maga a sport kifejezetten jót tesz az egészségnek, javítja a vérkeringést, szinte minden izmot megmozgat, így még fogyaszthat is, és persze az egyensúlyérzéket is fejleszti. Az ókorban ugyan nem elsősorban sportolás céljából eveztek állva, de találmánynak mindenképpen jó ötlet volt.

Fotók: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva