veol.hu/Kovács Erika | 2020.07.11. 08:56
Örömmotorozás nyáron – lehet biztonságosan is!
Jóval több motoros baleset történik nyáron, mert ilyenkor sokan motoroznak, pedig az eséseket, ütközéseket, és sajnos a tragédiákat meg lehetne előzni. A rendőrség szerint a legnagyobb problémát az jelenti, ha a motorosok a vezetői képességeiket túl-, gépük teljesítményét pedig alábecsülik.

Tapasztalt motorosok egyet értenek ezzel, felvetették az autósok felelősségét is, és beszéltek saját tapasztalataikról. A rendőrség szerint vezető baleseti ok évek óta az, hogy a motoros nem megfelelőn választja meg a sebességet, illetve szabálytalanul előz. A biztonság érdekében figyelni kell arra, hogy hosszabb kihagyás után még az edzett, több éve motorozónak is „eltompulhatnak” a reflexei, ezért célszerű vezetéstechnikai tanpályán kezdeni a szezont. Ott lehet gyakorolni például a fékezést, a különféle manővereket, amelyek adott esetben életet menthetnek, és ezzel a motort is megvédhetjük a sérüléstől. Az első gurulásoknál érdemes a közutakon is jóval visszafogottabban, óvatosan közlekedni.

(Fotó: Pixabay)

Az autósoknak is meg kell szokniuk, hogy jó időben sokkal többen motoroznak. A nyári motorozások előtt ellenőriztessük a motort szervizben, és vizsgáljuk át a motoros felszerelést is.
— Alapvető a jó ruha, a bukósisak, utóbbi csak akkor védi meg az embert adott esetben, ha sértetlen, és megfelelő méretű — fogalmazott a rendőrség.

A nagy tapasztalattal rendelkező motorosok azt javasolták, hogy még a legnagyobb hőségben is csak jó minőségű, kifejezetten motorozásra alkalmas kabátban, nadrágban és csizmában üljünk fel a vasra, és mindig viseljünk kesztyűt, mert még a legkisebb esésnél is csontig érő sérülést okozhat az úttest, illetve az aszfalt. Életet menthet a viselőjére illő bukósisak, amit tökéletesen kell becsatolni, nem szorosan, de nem is lazán, mert akkor adott esetben lerepülhet.

(Fotó: Pixabay)

Egyre többen viselnek egyéb védő holmit, illetve protektormellényt, ami külön fokozza a biztonságot. Figyelni kell a jól záródó holmira, mert nem egy motorosnak okozott már gondot az, hogy útközben nekicsapódott, majd a bőréhez került a darázs vagy a méh, ami megcsípte, és ez nagy baleseti kockázatot jelenthet. Ez ellen is a különféle arc-, illetve nyakvédő kendők jó szolgálatot tesznek. Ezekből sokfélét lehet kapni, és látványnak sem utolsók! Indulás előtt, és minden megállásnál érdemes megtisztítani a szemüveget, vagy a bukó plexijét, ugyanis a tökéletes látás alapvető a közlekedésben, főleg, ha szembesüt a nap. Érdemes figyelni az utakon levő különféle hordalékra, murvára, földre is, ami főként esős időben, kanyarban lehet veszélyes, mert azon hatalmasat lehet csúszni, ami eleséshez és balesethez is vezethet.

Azt sosem szabad elfelejteni, hogy egy motorosnak csak akkor van elsőbbsége, ha azt megkapja, ezért a kétkerekűvel nagyon körültekintően kell közlekedni, különös tekintettel a kereszteződéseknél. Sajnos több motorost lehet látni, aki mögött utas ül, és így is száguldozva, nagy forgalomban, hirtelen manőverekkel közlekedik, vagy beláthatatlan helyen előz kocsisort. A motorosok szerint arra is van bőven példa, hogy több autós nem tiszteli a motorost, túl közel megy hozzá, nem engedi, hogy megelőzze, meg le akarja szorítani az útról, habár ez az utóbbi években sokat javult. Azt mindig szem előtt kell tartani, hogy a motoron az ember maga a karosszéria, és a biztonság érdekében figyelni kell arra, hogy ne ragadja el a száguldás, meg a szabadságérzés mámora se gyorsasági, se túramotoron, ugyanis a legapróbb tévedés is végzetes lehet.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva