A vadételek kapcsán a mesterszakács elmondta, hogy a vadhús hasonló „cipőben jár” hazánkban, mint a hal. Bár rengeteg vad él Magyarországon, mégis kevés vadhúst eszünk.
– Szerintem méltatlanul hanyagoljuk a vadételeket, pedig tele vagyunk erdőkkel, rengeteg szarvas, vaddisznó, őz, muflon, nyúl, fácán található az erdeinkben, és sajnos valamiért mégis keveset fogyasztunk belőlük. Olyan ez, mint a halfogyasztás. Itt van nekünk a Balaton, mégis kevés halat eszünk – fogalmazott Kocsis Bálint.
A mesterszakács úgy véli, hogy talán a vadhúsok viszonylag magas ára is szerepet játszhat abban, hogy kevés kerül az asztalra belőlük. Másrészt kicsit idegenkednek is tőle az emberek, pedig a vadételek elkészítése sem bonyolultabb, mint egy marhahús elkészítése. Ráadásul egészségesebb, mint a nap mint nap fogyasztott húsok. Sokkal kevesebb zsírszövetet tartalmaznak, beépíthetőek a diétákba, és a vadhúsok ízvilága sokkal aromásabb, karakteresebb is.
– Sajnos még mindig találkozom azzal, hogy ha valaki kap vadhúst, akkor pörköltet vagy gulyást készít belőle. Pedig érdemes kipróbálni mást is, mert sültként, vadasként, vagy steakként is bátran lehet használni – tanácsolja a mesterszakács, aki nagyon szeret vadhúsokkal dolgozni. Mint mondja, nagyon hálás és kreatív alapanyag, igazi odafigyelést és alázatot igényel.
Befejezésül azt javasolja, hogy próbálkozzunk meg egy raguleves elkészítésével. Például egy tárkonyos, rozmaringos, vagy kakukkfüves, tejszínes szarvasragulevessel és zöldfűszeres burgonyagombóccal, ami nem egy bonyolult feladat a háziasszonyok számára, viszont érdemes kipróbálni ezt a teljesen másfajta ízvilágot.
forrás: veol.hu