veol.hu/Marton Attila | 2021.10.24. 12:00
Vízioperett a Balatonon? Az is lesz!
A meglévő programok bővítése, fejlesztése mellett új oktatási projektek, börtönszínház, drámaíró-pályázat és rendszeres vendégelőadások színesítik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 évad színházművészeti kínálatát.

A részletekről Varga Richárd, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. kulturális projektmenedzsere beszélt. Kiemelte, a kulturális évad színházi programjaiba igyekeznek bevonni minden műfajt, emellett arra törekednek, hogy az elinduló kezdeményezések 2023 után is fennmaradjanak, és minél inkább megszólítsák a fiatalokat.
Az elképzelések öt csoportba sorolhatók: az edukációs (oktatási) projektek közé tartozik a Pannon Színitanoda elindítása – amely általános és középiskolás fiatalokat szólít meg – és a Petőfi Színház által kezdeményezett Petőfi Akadémia, utóbbi műhelymunkára ad lehetőséget középiskolásoknak.

A Híd-projekt elnevezésű csomagba már meglévő – Lélektől lélekig fesztivál – és új kezdeményezések – a Pannon Várszínház által indított érzékenyítő színházi program, a Mágikus hetes –, valamint egy rendhagyó börtönszínházi előadás-sorozat tartozik. Utóbbi részeként egy német rendezőcsapat állítja színpadra Madách Imre Az ember tragédiáját, az előadás szereplői a Veszprém Megyei BV-intézet fogvatartottjai lesznek.

A kulturális évad harmadik projektje az Operettfesztivál kibővítése lesz: nemcsak új veszprémi helyszíneken, hanem új elemekkel, például vízi operettel bővül a program a Balatonnál.

Varga Richárd, kulturális projektmenedzser
Fotó: Pesthy Márton/veol.hu

A negyedik projektben 2022 júniusától 2023 decemberéig minden hónap első keddjén rendhagyó terekbe érkeznek színházi vendégelő­adások.
A programcsomag ötödik eleme egy meghívásos drámaíró-pályázat: a Pannon Várszínház kezdeményezésére Petőfi Sándor töredékben maradt Karaffa című drámáját írják tovább kortárs szerzők, és a pályázat győztesének darabját színpadra állítja a teátrum. A rendezvényen közreműködtek a Kabóca Bábszínház művészei.

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Pannon Várszínház közösségi oldala – Hotel Mentol előadás /archív

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva