likeBalaton.hu | 2021.07.29. 16:00
Rövidfilmen a tó körüli beruházások
A balatoni fejlesztéseket bemutató kisfilmet készített a NIF Zrt.

A tónál zajló beruházásokat összefoglaló videóról a magyarepitok.hu szakportál számolt be. Kiemelték, a NIF Zrt. számos jelentős vasúti, közúti és kerékpáros beruházást valósított és valósít meg, valamint tervez a Balaton térségében. A társaság infrastrukturális fejlesztéseinek köszönhetően a Balaton zökkenőmentes elérése, valamint a tó körüli utazás is gyorsabbá és biztonságosabbá vált, akár autóval, akár vonattal tervezi valaki az utazást.

A NIF Zrt. beruházásában a fővárosból a Balaton déli partjára vezető vasútvonal 2010 óta – több projektben – átfogó felújításon esett át, amelyek révén a dél-balatoni települések akár fél órával gyorsabban elérhetők lettek Budapestről. A fejlesztések a jövőben is folytatódnak. Várhatóan 2023-ra több dél-balatoni település állomásépületét és azok előterét újítják meg és teszik akadálymentessé. Új parkolók épülnek ki, nő a zöldfelületek mértéke, javul az utaskomfort.

Idén nyáron már villamos üzemű vonatokkal lehet Balatonfüredig utazni. A fejlesztésnek köszönhetően az észak-balatoni települések akár 20 perccel gyorsabban elérhetőek lesznek Budapestről. A vasútvonal villamosítása tovább folytatódik Tapolcán keresztül Keszthelyre és Ukkra. A 106 kilométer hosszú beavatkozással a Balaton teljes északi partja, emellett Tapolca és Sümeg térsége is környezetbarát villamos vasúti közlekedéssel lesz elérhető. A következő 2 évben 15 helyszínen várható az észak-balatoni vasútállomások és előterének korszerűsítése, valamint a balatonfüredi és balatonalmádi aluljárók akadálymentesítése.

A közúti fejlesztéseknek köszönhetően a Balaton partra indulók jóval kényelmesebben és gyorsabban érhetik el úti céljukat. A látrányi elkerülő fejlesztésével a dél-dunántúliak is gyorsabban és biztonságosabban érhetik el a Balatont. 2019 év végén elkészült M7-710. főúti csomópont csillapítja a dugókat az M7-es autópályán és a balatonakarattyai lehajtónál, míg a veszprémi déli elkerülő út korszerűsítésének köszönhetően megszűnnek a balesetveszélyes csomópontok. A 8-as út első ütemének forgalomba helyezése 2023 elején várható.

Magyarország egyik legszebb biciklis túraútvonala, a 205 kilométer hosszú Balatoni Bringakör már 80 kilométeren megújult, de a fejlesztések folytatódnak. A folyamatos beruházások révén a körtúra lényegesen komfortosabbá válik: közel száz kilométeres szakaszon folynak tervezési és kivitelezési munkák, hogy még kellemesebb legyen hazánk legnagyobb tava közelében tekerni, tették hozzá.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva