Haraszti Gyula / magyarnemzet.hu | 2020.11.11. 14:00
Sokan drónoznak a Balatonnál is, magánlaksértés is lehet a vége
Jövőre csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethetőek a pilóta nélküli légijárművek az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvényjavaslata szerint.

Mobilalkalmazásból tájékozódhatnak a drónok kezelői

A drónok kezelői a repülésbiztonság növelése érdekében a mobilalkalmazásból tájékozódhatnak a légtérhasználati lehetőségekről, a korlátozott vagy tiltott területekről. A pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos általános uniós előírások tavaly nyáron léptek hatályba. A repülés-végrehajtási, üzemeltetési feltételeket rögzítő további rendeleteket idén júliustól kellett volna alkalmazni, a koronavírus-járvány miatt azonban ezt a határidőt 2020 végéig tolták ki. Bizonyos részletszabályok megalkotása a tagállamok feladata maradt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata az új hazai drónszabályozás törvényi szintű elemeit tartalmazza.

Böröczky Bulcsú mondhatni a Balaton drónfotósa, itt már bemutattuk őt.

Kékszalag 2019
Fotó: Böröczky Bulcsú

A tervezet megteremti a biztonságos üzemeléshez, a drónok rugalmas és innovatív felhasználásához szükséges kereteket. A jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról. A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják. Az új előírások bevezetik a pilóta nélküli játék légijármű fogalmát, ez alatt a 120 grammnál könnyebb, a kezelőtől száz méternél messzebbre eltávolodni nem képes drón értendő. E járművekre nem terjed majd ki a nyilvántartásba-vételi kötelezettség.

Nézegess itt még több csodaszép Balatoni drónfotót!

Mobilapp is segít a drónok kezelőinek a szabályok betartásában

A légiközlekedési törvény kapcsolódó módosítása rögzíti a HungaroControl Zrt. által üzemeltetett honlappal és mobilalkalmazással összefüggő alapvető szabályokat. A naprakész légtér-információkat közlő, a drónozókat a korlátozásokról is tájékoztató applikációt néhány kivételtől eltekintve kötelező lesz használni.

A fonyódi óriáskerék
Fotó: Böröczky Bulcsú

A szabályozás fokozottan védi a magánélet és az otthon nyugalmát

A szabályozás védi továbbá az ezek tiszteletben tartásához fűződő alapvető jogokat is. A javasolt rendelkezések értelmében lakott terület felett kizárólag eseti légtérben lehet pilóta nélküli légijárművet használni. A játékdrónok e követelmény betartása alól is mentesülnek. Az eseti légtér legfeljebb hét napra szóló kijelölése a továbbiakban is a katonai légügyi hatóságnál kérelmezhető, ennek hiányában a lakott területen belüli drónozás közlekedési szabálysértésnek minősül. A családi élet háborítatlansága érdekében magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légijárművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít – írja a magyarnemzet.hu.

Fotó: Böröczky Bulcsú

A dróntechnológiának rengeteg pozitív hozadéka van

Magyarország legalább régiós szinten vezető szerepet kíván betölteni a dróntechnológia elterjesztésében. A drónalapú szolgáltatásokkal jelentős mértékben növelhető a vállalatok innovációs szintje, költséghatékonysága, értékteremtő, gazdaságélénkítő képessége. A technológia térnyerése számos további előnnyel jár, kedvező hatásai érezhetőek lesznek egyebek mellett a szoftverfejlesztésben, a mezőgazdasági területek gazdaságosabb fenntartásában vagy az eredményesebb kutatás-mentésben is.

 

Nyitókép: Böröczky Bulcsú

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva