veol.hu / Szauer Annamária | 2021.04.03. 14:00
Szakrális helyek a Balaton északi partján, melyeket felkereshetünk húsvétkor
Az elmúlt évet a tragédiák és korlátozások árnyékéban éltük végig. Ha úgy érzed jó lenne végre egy kicsit kiszakadni a négy fal körül, most ajánlunk öt Veszprém megyei helyszínt, ahol a szabadban hangolódhatsz az ünnepre. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy ezeken a helyeken is fokozottan figyeljük a járványügyi szabályokra: hordjunk maszkot és tartsuk be a védőtávolságot!

Házaspárok útja – Óbudavár

Ha hosszabb kirándulásra vágyunk érdemes meglátogatnunk a Zánka és Nagyvázsony közötti út mentén fekvő túratat. A másfél kilométeres szakaszon 15 állomást találhatunk, amelyek a házas- és a családi élet feladatihoz adnak tanácsokat, útmutatásokat.

Érdemes minden táblánál megállni, megcsodálni az Ozsvári Imri grafikusművésznő által készített képeket és átbeszélni a rajtuk látható vallásos idézetek jelentését. Kisgyerekkel is könnyen járható a szakasz, így az egész család közösen mozoghat és mélyülhet el a lelki életben.

 

Tálodi kolostor

A hajdan itt álló templomot és kolostort a XIII. század végén a Gyulaffy család alapította. A romoktól kissé távolabb, egy kőből rakott medencénél fakad a Kinizsi-forrás. Emiatt a bővizű, ma is felfrissülést nyújtó vízlelőhely miatt választották az építés helyszínéül ezt a területet.

Később egy víztározó medencét is kialakítottak. A XIII. században még egy hatszáz méter hosszú kőfal vette körbe.

 

Tiszta időben nem csak a Balatont, hanem a Bakony déli vonalát is megcsodálhatjuk. A templom építésének időpontját az 1300-as évekre teszik. Megjelenésben a román stílust képviselte, majd később gótikus elemekkel bővítették.

A romok ma már szabadon bejárhatók, Szent Balázs napján ünnepi szentmisét is tartanak itt.

Most nem mozdulnál ki a szobából? Teszted a tudásodat, hogy mennyire ismered a Balaton körüli szakrális helyeket! Katt ide!

Tihanyi kálvária

Tihany remek célpont lehet a hosszúhétvégére. A csodás panoráma és az apátság mellett érdemes felkeresni a Kálváriát is. Az eredeti 1926-tól kezdve épült.

A Krisztus kínszenvedését és keresztútját jelképező, feliratos és bronz domborműves kőből készült stációit, a történelmi Magyarország vármegyéinek és szabad királyi városainak nevében állították fel. A Kálvária építményeit 1960-ban leromboltatták. Az 1990-es évektől kezdték meg a felújítását, pár éve már a régi pompájában tekinthetjük meg.

 

Magyarpolányi kálvária

A barokk stílusú kálvária 1780 körül épült, öt sátortetős stációban életnagyságú, festett faszobrok állnak. Aki hajlandó kicsit távolabbra is utazni a tóparttól, annak gyönyörű látványban lesz része.

A feljárónál áll a Fájdalmas Szűz 1901-ben emelt kőszobra, ugyanitt láthatjuk azt a keresztet, amelyet az Amerikába induló 107 polányi adományából állítottak, s ezért „amerikai keresztnek” is nevezik.

A Kálváriára 153 lépcső vezet fel, érdemes megtenni ezt a távot, mert a tetejéről csodálatos látványban lehet részünk.

Forrás: veol.hu
Fotók: Szauer Annamária

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva