viharjelzés: Siófoknál 1
19°
22° 10°
D
5 km/h
2018.11.20. 12:00 Szállodai szolgáltatások típusai #3 – Elektroterápia
Megosztom
A hűvös évszakokban is sok helyen várják a pihenésre, gyógyulásra vágyókat a wellness szolgáltatások széles skáláját kínálva. Az ajánlatokat sokszor fantázia nevekkel teszik vonzóbbá, amiből még nehezebb kitalálni, mit is rejt valójában. Sorozatunkban a termalfurdo.hu segítségével, ehhez szeretnénk bővebb információt nyújtani.

BEMER-terápia
A BEMER-terápia egy speciális pulzáló mágnesterápia, fizikai érterápia. A terápiát úgynevezett BEMER-másnesterápiás készülékkel végzik, melynek tudományosan igazolt hatásmechanizmusa, hogy a mikrokeringés hatékony stimulálásán keresztül képes az egész szervezetre pozitív hatást gyakorolni. Elősegíti a vérkeringést, a sejtek regenerációját, fokozza a sejtek energia szintjét, növeli a szövetek oxigén ellátottságát, erősíti az immunrendszert, oldja a stresszt, ellazítja az izmokat és fájdalomcsillapító hatással is bír. Jótékony hatással van a teljesítményre a mindennapi életben és a sportban is anyagcsere fokozó hatásának köszönhetően. A BEMER-terápia sikeresen alkalmazható különböző vérkeringési és vérellátási, továbbá anyagcsere zavarokban, csontrendszer degeneratív megbetegedései, mozgásszervi betegségek, sebgyógyítás, diabétesz szövődményei, sportsérülések rehabilitációja esetén, de alvászavar, fülzúgás, migrén, allergia és asztma kezelésében is hatékony segítséget jelent. A BEMER-terápia további nagy előnye, hogy mellékhatások nélküli kezelési módszer. Egyéb gyógyszeres kezelések kiegészítéseként is tökéletes megoldás, hiszen a mikrocirkuláció segítségével a gyógyszerek képesek eljutni a szövetekhez. A pozitív hatást eléréshez minimum 10 alkalmas kezelés javasolt, de a hosszútávú, egészségmegőrző hatás érdekében akár minden nap is lehet használni.

Bioptron lámpás kezelés
Bioptron lámpás kezelés során egy világszerte szabadalmaztatott orvostechnikai fényterápiás eszközt alkalmaznak, melynek különleges optikai egysége a nap által természetesen kibocsátott, elektromágneses spektrumhoz hasonló fényt bocsát ki, amely nem tartalmaz UV-sugarakat. A terápia természetes módon fejti ki jótékony hatását a szervezetre, amikor a fényenergia bejut a szövetekbe, biostimulációs folyamatok indulnak el, mely fokozza a szervezet működését, regeneráló képességét. A kezelés hatékonyan alkalmazható allergia, depresszió, kimerültség, különböző fájdalmak, krónikus gyulladások, bőrproblémák, sebek és sérülések gyógyulásának elősegítésére. Használata során ugyanis javul a vér keringése a hajszálerekben, harmonizálja az anyagcsere-folyamatokat és erősíti az immunrendszert.
Diadynamic
A diadynamic ingeráram kezelés az elektroterápiában használatos terápiás módszer, során különböző áramformákkal jól szabályozható időtartamú és erősségű áramimpulzusokkal végzik a kezelést. A gyógyító eljárás általában két komponenst tartalmaz, galvánáramot, valamint lüktető egyenáramot. Izomfájdalmak helyi kezelése, húzódás, zúzódás, ízületi és porckorong-kopás esetén alkalmazzák gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása révén, de használata elősegíti a kötőszövetek fellazítását, a vérömlenyek, ödémák csökkentését is.
Galvánkezelés
Galvánkezelés folyamán a beteg testrészre műanyag elektródát helyeznek, melyen keresztül kis feszültségű áramot juttatnak a test szöveteibe. A kezelés értágító, fájdalomcsillapító hatású, elősegíti a gyulladás okozta káros szöveti nedvek felszívódását, valamint helyreállítja az izomtónust.
Interferencia
Az interferenciás kezelés az elektroterápiában alkalmazott kezelési módszer, mely során különböző áramformákkal, jól szabályozható időtartamú és erősségű impulzusokat alkalmaznak. A keresztezett áramkörök frekvenciaértéke 4000-4250 Hz. Interferenciás kezelés esetén a csökken a bőr ellenállása, ennek köszönhetően alkalmas mélyszöveti ingerlésre. További előnye, hogy használata nem okoz kellemetlen érzést, sem bőrpírt, ugyanis kevésbé ingerli a bőrben lévő receptorokat. A gyógykezelés fokozza az izomösszehúzódást, helyi keringést, emellett fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású és javítja az anyagcseréti is. Ízületek kopásos megbetegedései, gyulladásos reumatológiai kórképek, ödéma esetén alkalmazzák. A kezelés időtartama általában 15-20 perc.
Ingeráram
Az ingerárammal történő kezelésnél az izmokat elektromosan ingerelni lehet a megfelelően felhelyezett elektródákkal. Elsősorban degenerált és sorvadt izom ingerlésére, műtét utáni izomrehabilitációra és bénulások kezelésére használják. Alkalmazásával ugyanis a nem használt vagy bénult izmok további gyengülése megelőzhető, segítségével az izom erősíthető, illetve idegsérülésnél az újra beidegzést segíti elő.
Iontoforézis
Az iontoforézis lényege, hogy galván áram segítségével gyógyszert juttatnak a szervezetbe a bőrön keresztül. A kezelendő területre a gyógyszer ionok formájában jut el azáltal, hogy behatol a bőr különböző rétegeibe. Ezt a módszert főként helyi hatása miatt használják, hatékonyan kezeli az izomfájdalmakat, izomgörcsöket, ízületi gyulladásokat, ezek mellett gyorsítja a vérömlenyek felszívódását és puhítja a hegesedéseket.

Kis- és középfrekvenciás elektroterápia
A kis- és középfrekvenciás elektroterápia során alkalmazott elektromos árammal történő kezelések képesek a szervezet izomzatának célzott stimulálására. A kezelések fajtájuktól függően csillapítják a fájdalmat, növelik a beszűkült ízületek mozgásterjedelmét, javítják a szövetek keringését és anyagcseréjét, erősítik az elgyengült izmokat. A kisfrekvenciás (0-1000 Hz) és középfrekvenciás kezelés (1000-100 000 Hz) is a direkt elektroterápia csoportjába tartoznak. Ez azt jelenti, hogy a kezelés során a hálózati áramot a kezeléshez szükséges árammá alakítják át. Az elektroterápia hatásosan alkalmazható önmagában, de más kezelések kiegészítéseként is elősegítik a gyógyulást. A terápia hatékonyan segít a túlterhelés vagy csonttörés következtében kialakult fájdalom, illetve a bénulásos kórképek esetén is.
Lézerterápia
A lézer mesterségesen előállított, nagy energiasűrűségű fénysugár. A gyógyászatban két fajtáját használják: a kemény vagy sebészeti lézereket operációra, a soft vagy lágy lézereket pedig egyéb gyógyításokra. A lézerterápia javítja a sejtek oxigénellátását, az ellenanyag termelést és a vérkeringést. Alkalmazása jótékony hatással van a nem vagy nehezen gyógyuló sebekre, csökkenti a gyulladásokat és ödémákat, valamint csillapítja a fájdalmat.
Magnetoterápia
A magnetoterápia egy speciális, mágneses térrel való kezelést jelent, célja a sejt megzavart vezérlésének helyreállítása. Bár ősi gyógyászati eljárás, orvosi körökben ma is elfogadott és alkalmazott kezelési módszer, melynek alapja, hogy sejtjeinket biomágneses burok veszi körül, mely védi a szervezetet a környezetben fellelhető káros hatásokól. A különböző megbetegedések esetén a sejtek mágneses tere megsérül, öngyógyító folyamata pedig lelassul. A magnetoterápia során a szervezetet mágneses impulzusok érik, aminek következtében a sejtek membránfalán olyan csatornák is megnyílnak, melyek esetleg nem funkcionálnak megfelelően. Ennek köszönhetően a sejtek könnyebben veszik fel a friss oxigént és tápanyagot, illetve szabadulnak meg a káros salakanyagoktól. Az oxigén aktiválja a sejtek anyagcsere folyamatát, lerövidítve így a beteg sejtek regenerálódását, a gyógyulás idejét. A kezelés kedvező hatással van a kiválasztószervi folyamatokra, keringési és vérnyomásproblémákra, fájdalomcsillapításra. Hatékonyan alkalmazható rehabilitációban is az idegpályákra kifejtett stimulációja révén, de bőrbetegségek és csonttörések esetén is használják.
Nagyfrekvenciás elektroterápia
A nagyfrekvenciás elektroterápia esetén 100.000 Hz-nél nagyobb frekvenciát alkalmaznak. Ide tartoznak a rövidhullámú, mikrohullámú és deciméter hullámú kezelések. A terápia során a bőrfelszín és az elektródák nem érintkeznek egymással, ezáltal áramérzet nem történik, viszont van hőérzet. A nagyfrekvenciás kezelések keringésfokozó, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, valamint serkentik a sejtanyagcserét, ezáltal jótékony hatással vannak az izomfájdalmakra, ízületi kopásokra, krónikus gyulladásokra, továbbá elősegítik az ödémák felszívódását is.
Rekeszes galván
A rekeszes galvánkezelést hydrogalvánnak is nevezik. Négyrekeszes és kétrekeszes változatát is gyakran alkalmazzák, de lehet akár egy vagy három rekeszt is igénybe venni, attól függően, hogy mennyi végtagot szükséges kezelni. A kezelés hidroterápia és galvánáram kombinációjával történik, során a gyógyvízzel feltöltött speciális, műanyag kádba egyenáramot vezetnek. Főként a végtagok perifériás keringési zavarainak kezelésére, gyulladások maradványtüneteire, a kezek és lábfejek kopásos elváltozásaira, illetve korábbi idegfájdalmakra alkalmazható eredményesen ez a módszer.
TENS
A TENS mozaikszó: transcutaneuos elektrical nerve stimulation angol elnevezésből, ami bőrön át történő idegi ingerlést jelent. A kezelés célja a fájdalomcsillapítás. Ha a gerincvelő hátsó szarvában lévő vastag idegrostokat – amelyek feladata az ingereket az agyba továbbítani – elektromos árammal ingerlik, egy “telítettségi” állapotba kerülnek, nem tudják fogadni a perifériákról érkező fájdalomingereket, ezáltal megszűnik a fájdalomérzet. A TENS készülékek alkalmasak olyan betegségek kezelésére mint a lumbágó, köszvény, reuma, migrén, ideg-és ízületi gyulladások, ezeken kívül használata segíthet elkerülni a felfekvéseket, agyvérzés utáni izombénulásoknál jelentkező izomsorvadásos folyamatokat.

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva