2018.12.30. 15:00
Szilveszter utáni kutyachip-leolvasás
A pirotechnikai eszközök hang- és fényhatásai miatt fokozottan kell figyelni a háziállatokra szilveszterkor. Magyarországon kb. 1,5 millió mikrochippel rendelkező kutya él, és az elveszett kedvencek megtalálását nagyban segítik az állatbarát helyeken kihelyezett ingyenesen használható mikrochip-leolvasók.

Az háziállatokat a petárdázás helyszíneire semmiképpen se vigyék ki gazdáik, csak pórázon sétáltassanak, a kutyában lévő kötelező mikrochip legyen az állatorvosnál regisztrálva, a nyakörvön legyen a gazda telefonszámát tartalmazó biléta, otthon pedig biztosítsanak az állatoknak a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet – figyelmeztet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület.

A pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak, a kisállat félelmében támadhat, haraphat, elszökhet, vagy végleg elkóborolhat. Az elveszett állatot a www.állatvédő.hu oldalon, a helyi gyepmesteri telepen, vagy állatmenhelyeken érdemes keresni.

Az állatvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy december 31-e délutántól január 1. reggeléig érdemes beengedni a háziállatokat a házba, lakásba, valamint kialakítani nekik egy biztonságérzetet nyújtó helyet. Amennyiben előre tudjuk, hogy a kisállat retteg a hirtelen jövő hangoktól, ajánlatos felkeresni az állatorvost és az állat egészségi állapotának megfelelő, különböző speciális nyugtató gyógyszert felíratni.

Ha elveszne a háziállat, mindenképp jelezni kell a lakhelyhez közeli állatvédelmi szervezetnek, ebrendészeti telepnek, valamint a közösségi oldalakon hirdetni, az állatvédők ugyanis különböző csoportokat szoktak létrehozni minden év szilveszterén az elveszett házikedvencek felkutatására.

50 töltőállomáson is helyeztek ki olyan mikrochip-leolvasókat, amelyek az elkóborolt kutyák hazajutását segítik. Az országossá váló hálózat segítségével még több elkóborolt kutyán segítettek.

A készülékkel könnyedén leolvashatók a mikrochipjének adatai. Az adatokat a programban résztvevő önkéntes állatorvosok be tudják azonosítani egy adatbázisban, amelynek alapján fel tudják majd venni a kapcsolatot a kutyák gazdáival. Így a kutyatulajdonosok hamarabb és sokkal könnyebben kaphatják vissza elkószált állataikat.

A mikrochip-leolvasóval rendelkező helyszínek listája már 120-ra bővült, amely elérhető a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában. Az alkalmazás ITT tölthető le.

Balaton közeli chip-leolvasók:

MOL Benzinkút,
Balatonakarattya, 71.sz. főút
Siófok, Wesselényi u.
Zalaegerszeg, Balatoni út 1.

Park Inn By Radisson,
Zalakaros, Üdülő sor 1.

B3 TAKARÉK Szövetkezet,
Balatonalmádi, Baross Gábor út 11.

Öskü, Község Önkormányzat,
Öskü, Szabadság tér 1.,

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva