Krausz Andrea | 2019.09.20. 08:00
Sztárséf és Ironman is indul a balatonszemesi futónapon
Rekordot dönt a harmadik alkalommal meghirdetett balatonszemesi futóverseny. Hétszázan neveztek a helyeik által szervezett szombati sporteseményre, melyen meglepetések várnak a mozgás szerelmeseire.

A Balaton-parti Futónap kinőtte magát, három év alatt a legnépszerűbb futóesemények között emlegetik. A nevezés már idő előtt betelt, az indulók között pedig sztárokkal is találkozhatunk. Magyarország egyik legjobb étterme, a Kistücsök éppen Balatonszemesen található, nem véletlen tehát, hogy Pohner Ádám, a vendéglő séfhelyettese is elindul a megmérettetésen.

Pohner Ádám segítőjével, Csillag Richárddal még 2018 februárjában megnyerte a Bocuse d’Or szakácsolimpia magyar döntőjét, majd az európai fordulóban, Torinóban megszerezte a jogot a világdöntőben való részvételre. Lyonban a középmezőnyben végzett, miközben 25 évesen ő volt a legfiatalabb versenyző.

Szóval nem akármilyen fiatalemberről beszélünk, aki ráadásul a 21,1 km-es félmaratonon indul, tehát rutinos futóként vesz részt az eseményen.

Pohner Ádám Bocuse d’Or versenyéről itt olvashatsz!

Egy másik legenda is rajthoz áll a Balaton-parti eseményen. A 75 éves, budapesti Szebeni Endre olyan fizikai teljesítményre képes, ami a legek könyvébe kívánkozik. 29-szer (!) teljesítette az Ironman versenyt, pár héttel ezelőtt éppen Nagyatádon úszta le a kiírt 3,8 km-t, kerékpározta le a 180 km-t és futotta le a maratonit, vagyis a 42,185 km-t. Sokak számára ő is komoly vonzerőt jelent a versenyen való részvételben.

Szebeni Endre triatlonista is rendszeres résztvevője a szemesi versenynek (Fotó: facebook/Balaton-pati Futónap)

A Balaton-parti Futónapon azonban az amatőröknek szeretnének kedvezni elsősorban a szervezők. A félmaratoni távon kívül további futamok is lesznek, így a 10,5 km-es negyedmaraton, az újdonságnak számító 5 km-es táv, valamint a gyerekeknek szánt 3,5 km-es gyermekfutam és a most debütáló 400 méteres ovis futam.

A nagy sikerű verseny ötlete helyi sportbarátoktól ered. Benedek Balázs, a balatonszemesi Balaton Futó és Szabadidő Egyesület elnökének elmondása szerint 3-4 aktívan futó család összeállt, és elhatározták, hogy elindítják a versenyt. Most már ott tartanak, hogy jóval több induló is jelentkezett volna, de 700 főnél húzták meg a határt, nem szeretnék ugyanis, ha a minőség rovására menne a dolog.

– Egy különleges rajtceremóniával készülünk – mondta a likeBalatonnak Benedek Balázs, főszervező. – Tavaly például egy verssel leptük meg az indulókat, ami nagyon hatásos volt, idén pedig élő zenével bővítjük a műsort. A Kárpátia zenekar két gitárosa játszik majd, ők húzzák a talpalávalót – emelte ki a főszervező.

A pályát tényleg a parton jelölték ki a csodálatos panoráma kedvéért (Fotó: facebook/Balaton-parti Futónap)

–A kijelölt 10,5 km-es pálya Balatonszemes teljes hosszában vezet végig a Balaton-parton, a negyedmaratonosok egy kört mennek, a félmaratonosok kettőt. Próbáltuk olyan közel vinni a futást a vízhez, amennyire csak lehetett. Vannak olyan szakaszok, ahol nagyobb hullámzásnál félő, hogy vizesek lesznek a futók, de fontos volt a szép panorámához kacsolódó élmény is. Komoly ajándékok is várnak az indulókra, akik rajtszámuk alapján részt vehetnek egy nyereménysorsoláson is. Csúcskategóriás, GPS-es futóórát lehet nyerni, vagy pl. hétvégi szállodai üdülést – sorolta Benedek Balázs, aki hozzátette, hogy a verseny napján rengeteg helyi önkéntes segít a szervezésben, akiknek hálával tartozik.

– Nagyon jó visszajelzéseket kapunk, ami hatalmas öröm számunkra. Fontosnak tartom, hogy itt helyben is sokan nekiláttak a futásnak. Odajöttek, látták ezt a versenyt, és kedvet kaptak hozzá. Meg vagyok lepődve, hogy mennyien megkeresnek év közben is, hogy szeretnének velünk futni. Megérte a befektetett munka és szervezés.

A verseny részleteiről itt olvashatsz!

Összeállította: Krausz Andrea

Nyitókép: Facebook/Balaton-parti Futónap

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva