PR cikk | 2021.02.09. 06:22
Tablet, az informatika hordozható jövője
Hirdetés - A technológiai fejlődés során az úttörők folyamatosan a minél kompaktabb, mégis nagy teljesítményű megoldások keresésére törekedtek. Napjainkban a mobilitás az egyik legfontosabb szempont, ha számítástechnikai eszközökről van szó. A tabletek jól jelképezik ezeket a törekvéseket.

 

A tabletek mobilis böngészést biztosítanak

A tabletek mobilis böngészést biztosítanak. (Fotó: pexels.com)

Mobilitás a mindennapokban

A lassan egy éve fennálló vírushelyzet a munkavégzés világát is nagyban átrajzolta. Még inkább szükségessé vált a távmunkához kötődő technológiai megoldások bevezetése a piacra. Pár évtizeddel ezelőtt szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy nagy teljesítményű, mégis könnyedén hordozható számítástechnikai eszközök árasszák el a piacot.Ez persze nem is csoda, hisz akkoriban ez az iparág még gyerekcipőben járt, az elmúlt időszak azonban szinte robbanásszerű fejlődést hozott.

Okostelefonok, laptopok és notebookok tömkelege érhető el a piacon, melyek által a mindennapi mobilitásunk is nagyban fejlődik. Léteznek azonban úgynevezett ’crossover’ megoldások, melyek több eszköz kvalitásait ötvözik egy készülékben. A tabletek leginkább az okostelefonok kompaktságát és a notebook-ok képességeit sűrítik egyetlen érintőképernyőbe, így a táblagépek egyre inkább a jövőbe mutató koncepciót képviselnek.

Kompakt modernség

A tabletek – éppen a már említett crossover jelleg miatt – talán mindig kissé perifériára szorultak a piacon, hiszen sokan feleslegesnek érezték a már meglévő eszközeik mellé. Ezzel ugyanakkor éppen a táblagépek egyik legfőbb előnyét, a kompakt méretbe sűrített teljesítményt felejtették el számításba venni. A tabletek mára már nem csak az interneten való böngészésre, üzenetváltásra, vagy videótelefonálásra alkalmasak, hanem a mindennapi munkavégzésben is segítségünkre lehetnek.

Az elérhető készülékek között ma már egészen kiemelkedő teljesítményűeket is felfedezhetünk. Felmerülhet ugyanakkor a kérdés, hogy hogyan is lehet képes egy notebook-ot helyettesíteni egy érintőkijelző. Tény, hogy önmagában erre nem képes, ám számos olyan kiegészítő érhető el, mely nem vesz el a tablet kompakt mivoltából, ugyanakkor hozzáad a használhatóságához. Elég csak beszereznünk egy bluetooth billentyűzetet, rajta egy touchpad és máris a kezünkben van egy jól használható munkaeszköz.

A komolyabb készülékek a számítógépekkel is versenyre kelnek

A komolyabb készülékek a számítógépekkel is versenyre kelnek. (Fotó: pexels.com)

Igények és lehetőségek

Tény, ami tény, ha valaki ilyen megoldásokra is alkalmas tabletben gondolkozik, kicsit mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, ám biztos, hogy ezzel hosszú évekre le is tudta a minőségi munkaeszköz beszerzését. A táblagépek piaca azonban nem csak azok számára kínál készülékeket, akik munkára szeretnék azokat használni, hanem a „hétköznapibb” felhasználók is megtalálhatják a számításaikat.

Előfordulhat, hogy ténylegesen csak webböngészésre, a közösségi oldalak használatára és kommunikációra szeretnénk használni a tabletünket, erre pedig már egészen kedvező árú opciók is léteznek. A legkisebb készülékek, melyek jellemzően 7 colos kijelzővel rendelkeznek, már akár 30.000 forint alatt is beszerezhetők, ám a legjobb tablet-élmény érdekében mindenképpen érdemes a 10 colos kijelzővel rendelkező, magasabb kategóriájú táblagépek között böngésznünk.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva