Keszey Ágnes, Mihály Szilvia | 2020.10.21. 08:00
Te aludnál itt? Költözzünk Matula bácsi kunyhójába?!
Kele, Csík, Vuk – szinte megelevenednek Fekete István regényhősei és a Tüskevár, amikor az ember a Diás-szigeten jár. A Kis-Balaton ölelésében található helyen nem csak az író munkásságát és a táj élővilágát bemutató kiállítás várja a látogatókat, még Matula bácsi kunyhójába is beléphetünk.

Már a szigetig vezető út is élménydús. A Diás-szigetre vagy vezetett kenutúra során vagy elektromos kisbusszal mehetünk.

A Hévíz-patakon evezünk a Diás-sziget felé
Fotó: Mihály Szilvia

Mi vízi úton jutottunk el a szigetre, ennek közepén áll egy nádtetős épület, mely Fekete István nevét őrzi.

A Fekete István emlékház
Fotó: Mihály Szilvia

De mi köze van az írónak ehhez az eldugott szigethez?

– A felújított kiállításban közelebb hozzuk a Kis-Balaton élővilágát a látogatókhoz, hiszen az idevezető túrán nem találkozunk az összes itt bemutatott élőlénnyel. Itt láthatók a nádasban élő gémfélék, énekesmadarak, ragadozó madarak, egy másik bioráma pedig egy szárazföldibb csúcsragadozókat mutatja be.
Van tojásgyűjtemény, madártoll gyűjtemény, és van egy kincsesládánk is bogarakkal, csigaházakkal, termésekkel, ezt főleg a gyerekek szeretik. A vitrinekben a fészkek, koponyák agancsok mellett láthatunk madárgyűrűzési eszközöket is. Vönöczky Schenk Jakab, aki az első kócsagőrt is kinevezte, volt az az ornitológus, aki Magyarországon bevezette a madárgyűrűzést, amely nélkül nem létezne madárvonulás kutatás. Az ő 1928-ban készült madárvonulási térképét is láthatjuk az emlékházban.

– Miért volt szükség kócsagőrre?
– A csodaszép kócsag tolla nagyon keresett volt, ezért tömegével mészárolták le a madarakat, szükség volt kócsagőrre.

A Diás-szigeten áll Matula bácsi kunyhója, ilyen nádból készült házikókban töltötték napjaikat a halászok. Nem egy négy csillagos luxushotel, de minden szükséges eszköz megtalálható benne:

Nézd meg a Diás-szigeten készített képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva