viharjelzés: Siófoknál 0
10°
13°
É
4 km/h
2019.06.26. 14:00
Te is átúszod hétvégén a Balatont?
Június 29-én, szombaton lesz a klasszikus Révfülöp és Boglár közti 5,2 km-es Balaton-átúszás amely immár a 37. lesz az 1979 óta tartó sorozatban. A tartaléknap másnap vasárnap, s ha még ekkor sem lesz kegyes az időjárás, ott van a július 6–7-i, illetve a 13–14-i hétvége.

A Balaton-átúszás soha nem volt verseny. Az indulóknak csupán 1–2 százaléka élsportoló, a többiek mind lelkes próbázók. A legnagyobb kihívás, hogy győzd le önmagad! – foglalta össze tömören a Balaton-átúszás lényegét Szántó László, aki a kezdetek óta főszervezője volt a hagyományos nyári balatoni megarendezvénynek, tavaly óta pedig főtanácsadóként segíti a Budapest Sportiroda és Sportmarketing Ügynökség tevékenységét.

Amúgy a hölgyek között az olimpiai bajnok Risztov Éva a csúcstartó, aki háromszor is elrajtolt Révfülöpről – előbb 2009-ben, majd 2015-ben, aztán 2016-ban –, s három éve elért 1:00,50-es idejével ő tartja a női rekordot. Az uraknál Papp Márk hosszútávúszó számára marad emlékezetes 2016, miután a Balaton-átúszások történetében ő került először egy órán belülre; 58:33 perc alatt tempózott át Balatonboglárra. Még 2002-ben majdnem ugyanez a bravúr sikerült Nagy Pál Leventének, aki egyetlen másodperccel lépte túl az egy órás álomhatást. Az ugyancsak olimpiai aranyérmes Kovács Ágnes 1998-ban volt első a Balaton-átúszáson, míg a szintén olimpiai résztvevő triatlonista Kuttor Csaba 2000-ben nyert, az őttusa-világbajnokságon diadalmaskodott Gyenesei Leila pedig 2003-ban volt a legjobb.

A statisztikák szerint a 87 éves Bánki H. Béla volt a legidősebb induló a férfiaknál 2007-ben, tavaly pedig a 81 életévét taposó Kertész Zsuzsanna volt a legtapasztaltabb hölgy. Kiss S. Olimpia és Kertész Bence ugyancsak 2002-ben még csak öt esztendős volt csupán, amikor – természetesen szigorúan szülői engedéllyel – teljesítette az 5,2 km-es távot.

Eddig a próbázók több mint 98 százaléka csapott sikeresen a célba, s csupán alig két százaléknyian vannak, akik nem tudták teljesíteni a Révfülöp és Balatonboglár közti több mint öt kilométeres távot. Az indulóknak közel a fele számít első bálozónak, azaz az első próbáján van túl, s nagyjából minden negyedik próbázó nő.

Ha idén minden jól megy, akkor a szervezők újra ünnepelhetnek: jó esély van ugyanis arra, ahogy a 37. Lidl Balaton-átúszáson köszönthetjük majd a 200 ezredik bátor próbázót.

A számok tükrében

A rossz idő miatt 1993-ban, 2005-ben és 2010-ben el kellett halasztani a nagy próbát, 1987-ben pedig az Olimpiai Ötpróba jegyében két kilométeres part menti úszást rendeztek a hideg vízben, amelyen 542-en vettek részt. 2003 és 2014 között (a kivételt 2012 jelenti) szinte minden évben halasztani kellett – nem egy alkalommal többször is – az eredeti időpontot az igencsak szeszélyes nyári időjárás miatt.

Az átúszás egyre nagyobb sikerét bizonyítja, hogy a kezdeti párszázas induló után mára tízezrek kezdenek neki a nagy próbatételnek.

 

Felejthetetlen pillanatok

1979. Az első Balaton-átúszás. 365-en rajtoltak el, hogy teljesítsék a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távot.
1983. Nem százakban, hanem ezrekben mérik az indulók számát. Az előző évi 525 indulóval szemben ebben az évben már 2 ezer 344-en tempóztak kitartóan.
1998. Több mint hétezren neveztek, egy évvel később pedig nyolcezer fölé kúszott az indulók száma.
2001. Új részvételi csúcs: 9 ezer 465 próbázó.
2002. Több mint tízezer indulót regisztráltak a rendezők.
2003. Az abszolút rekord: 10 ezer 731-en rajtoltak el az északi partról.
2007. A százezredik sikeres Balaton-átúszót köszöntötték a rendezők.
2009. Egy újabb rekord. Még soha ennyien nem álltak rajthoz – egy híján 9300-an próbáltak szerencsét –, amikor az időjárás miatt halasztani kellett a nagy próbát.
2012. Újra tízezer fölé kúszott a bátor próbázók száma.
2014. Egy újabb rekord dőlt meg a többszöri halasztás ellenére: több mint harminc ország képviselői csobbantak Révfülöpön a Balatonba, hogy áttempózzanak Boglárra.

 

Akik már megúszták

Világhírű sportolók – természetesen a teljesség igénye nélkül –, akik már átúszták a Balatont.
Olimpiai bajnokok: Risztov Éva és Kovács Ágnes (úszás); Benedek Tibor, Biros Péter, Madaras Norbert, Varga Dániel, Gergely István, Steinmetz Barnabás, Steinmetz Ádám és Székely Bulcsú (vízilabda); Kovács „Kokó” István (ökölvívás); Martinek János (öttusa); Foltán László (kajak-kenu); Repka Attila (birkózás); Szabó Bence (vívás).
Világ- és Európa-bajnokok: Cseh László, Verrasztó Dávid és Güttler Károly (úszás); Drávucz Rita, Szívós Márton és Nagy Viktor (vízilabda); Simóka Bea, Gyenesei Leila és Maracskó Tibor (öttusa); Ürögi László és Tímár István (kajak-kenu); Erdei „Madár” Zsolt és Balzsay Károly (ökölvívás); Abay Péter (vívás); Kovács Zsófia, Wirtz Melinda, Lábodi Laura és Vinkler Péter (uszonyos és búvárúszás),

Vb- és Eb-dobogósok: Olasz Anna és Kiss Gergő (úszás); Káté Gyula, Szellő Imre és Darmos József (ökölvívás).
Több alkalommal is sikerrel küzdött meg a magyar tenger hullámaival Szénási Imre hatszoros világrekorder hosszútávúszó, Mányoki Attila pedig nemcsak úszik, hanem a tanácsaival is segít a próbázóknak. Olyan világsztárok látogattak el a Balaton-átúszásra, mint például Egerszegi Krisztina ötszörös és Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó.

MW

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva