veol.hu/Sági Ági | 2020.07.02. 10:00
Térdig érő levendulamező Káptalanfüreden
Kint az erdő alatt 1500 tő levendula virít 1300 négyzetméteren. Nem kicsi a terület, a hatalmas bokrok virágzata térd fölé ér, el lehet veszni a lila szín- és illatorgiában.

Rengeteg a munka a levendulával, mégis szívesen foglalkozik vele a káptalanfüredi pár.

— 2013-ban telepítettük az ültetvényt. Bár a férjem kertész, egyikünk sem a mezőgazdaságban dolgozik. Megfogalmazódott bennünk, hogy szeretnénk valami mást. Szeretjük a növényeket, a kertet, és a férjem nagyon ért hozzá — meséli Vigh Andrea a káptalanfüredi határban húzódó levendulásuk történetét. Amikor telepítették, még nem gondoltak sem a termék-előállításra, sem szedd magad szüretre, egyszerűen szívesen foglalkoztak a növénnyel.

(Fotó: Sági Ági/Napló)

— Amikor három-négy évesek lettek a növények, azaz már szép nagyok voltak a bokrok, akkor jutott eszünkbe, hogy megpróbálkozhatnánk a szedd magad akcióval, és ekkor kezdtünk termékeket is készíteni: szörpöt és mézet ízesítünk vele, a maradékot pedig elvisszük Pannonhalmára, és ott olajat készíttetünk. A méhészkedéssel is mi foglalkozunk, a levendulás méz nagyon különleges, jó ízű.

A telek a férj, Vigh Ákos szülői házának végében kezdődik, sétatávolságra. A térségben szokásos francia levendula helyett itt angol levendula virít. Ez rövidebb szárú és nagyobb, sötétebb virágú típus. Állítólag ez kissé fagyérzékeny, de ezzel itt még nem volt probléma, ráadásul magasabb a növény olajtartalma is.

(Fotó: Sági Ági/Napló)

— Nekünk ez a fajta jobban tetszett. Ezek a bokrok már hétévesek, de csak most először akkorák, hogy összeérnek a bokrok virágai. Maga a növény nem túl igényes, jól bírja a telet, és mi nem öntözzük, csak az eső locsolja. Metszeni és gazolni kell, a gazolással azért van bőven munka. Azon, hogy ilyen szép tiszta az ültetvény, sokat dolgoztunk. Már hetek óta kapálunk és gazolunk, kézzel csinálunk mindent.

— Rengeteg volt a munka, mégis mindig elfeledkezünk az időről, ha benne vagyunk. Nagyon nehéz otthagyni, és be kell valljam, hogy ritkán érünk a végére, de idén végre sikerült — fejezi be Vigh Andrea.

(Fotó: Sági Ági/Napló)

Az ültetvényre a szedők is vigyáznak, amíg zöld, addig szabad vágni a virágszárakat. Tavasszal metszik a növényeket, növényvédelemre nincs szükség, az ültetvény várhatóan 25-30 évig terem majd. A szedd magad lehetőséget egyre többen felfedezik, sőt már esküvői fotózás is volt itt.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva