2020.07.23. 05:14
Tippek a tökéletes fürdőszobai világításhoz
Hirdetés - Az elmúlt évtizedben a műszaki termékek rendkívüli fejlődésen mentek keresztül. Nem is volt olyan rég, amikor a nagyképernyős színes televíziók a szobák sarkát masszívan elfoglalták, ma pedig el sem tudjuk képzelni, hogy a televízió ne legyen falra akasztható.

Nincs ez másképp a világítástechnikában sem: egy évtizeddel kertek, bejárók fürdőszobáink megvilágítását többnyire esztétikailag megkérdőjelezhető részben vízmentes, hagyományos foglalatos lámpák biztosították, ezzel szemben ma egy világítástechnikai szaküzletben, vagy webáruházban alig találunk nem beépített LED-es fürdőszobai lámpát. Ez a tény alapvetően megijeszti a klasszikus termékekhez szokott vásárlót, hiszen elvészni látszik a cserélhetőség nyújtotta biztonság. De jogos-e ez a félelem? Cikkünkben ennek járunk utána Magyarország legnagyobb világítástechnikai e-kereskedője, a Lumenet szakmai segítségével.

A félelem oka, a LED technológiáról sok téves elképzelés kering, illetve az elmúlt évtizedben számos kalandor jóvoltából kerültek üzletek polcaira olyan LED termékek, melyeknek műszaki tartamukat tekintve esélyük sem volt, hogy beváltsák a hozzá fűzött reményeket. Természetesen e termékek között is vannak jó minőségűek, de ha a vásárló biztosra akar menni, érdemes sok évtizedes szakmai tapasztalattal bíró világítástechnikai gyártók (Tungsram, Philips, Osram, Ledvance, Müller Licht, Eglo, stb.) termékeit választania.

Megbízhatóak a LED fürdőszobai lámpák?

A LED technológia az elmúlt években nagy fejlődésen ment keresztül, a nagy gyártók rengeteget fejlesztettek ahhoz, hogy a LED chipek hatékonysága magas, színvisszaadása tökéletes, élettartam görbéje stabil legyen. Ahhoz, hogy megértsük miért terjedt el a fürdőszobai lámpákban a beépített LED használata, egy kicsit a technológiát kell megismernünk:

 

Egy gyufafej méretű SMD LED nagyítva

Az utóbbi évek egyik legkiforrottabb, legelterjedtebb LED típus az SMD LED-ek (Surface Mound Device), más néven a felületre szerelt diódák csoportja. A felülszerelt technológiából adódóan méretük nagyon kicsi, akár pusztán néhány milliméteresek, szilikon lencséjüknek köszönhetően pedig igen széles körben tudnak sugározni. Az SMD LED alsó részében található az anód, katód és a LED chip. A még hatékonyabb működés érdekében az apró chip alsó részén egy úgynevezett fenéktükör található, mely még inkább a legáltalánosabb 120 fokos világítási szög felé tereli a keletkezett fényt. Ezen technológiai sajátosság hátrány egy normál foglalatos (E27) LED fényforrás megtervezésénél, hiszen 120 fokos sugárzási szögű LED ügyes lámpán belüli lehelyezésével, további veszteséget okozó opál burával kell elérni a kész fényforrás elvárt 180-270 fokos sugárzási szögét. Ezért is terjed hagyományos fényforrásformáknál inkább a filament LED technológia. Viszont a fent említett sajátosság pontosan azt tudja nyújtani fürdőszobai lámpák esetében, amire szakmailag leginkább szükség van:

 • jól irányítható fényeloszlás, ami a hagyományos lámpatestek esetében csak tükrökkel és veszteséggel volt megoldható
 • nincs, vagy minimális a kapcsolási érzékenység
 • az újabb generációs LED chipek tökéletes színvisszaadást biztosítanak, így mindent úgy láthatunk a tükörben, mint ahogy a szabad ég alatt fogjuk

Ezen lehetőségek olyan szabadságot adtak a tervezők kezébe, mellyel a vásárlói esztétikai, fényárambeli, funkcióbeli igényeit még jobban ki tudták szolgálni.

Jó, de mi lesz, ha tönkremegy? Cserélhetem az egész lámpát?

A legfontosabb, hogy a fentiek miatt erre minimális esély van egy minőségi gyártó esetében. A mai LED élettartalmak (15-40 000 üzemóra) és a pici LED chipek tökéletes hőelvezetése miatt, napi 3 óra átlagos használat mellett egy fürdőszobai lámpa 15 – 40 évig biztos pontja lesz fürdőnknek és a szó ismert értelmében még akkor sem „ég ki”. A LED ugyanis nem ég ki, mint a hagyományos izzó, hanem fokozatosan veszít fényáramukból. A komoly, megbízható LED gyártók az IES LM80-as szabványnak megfelelő eljárással élettartamnak azt az időt tekintik, amikor a vizsgált LED populáció adott hányadát tekintve a fényáram a kezdeti érték 70%-ára csökken. Természetesen a LED fürdőszobai lámpa még ezután is „üzemképes” lesz, de semmiképp sem tekinthető gazdaságosnak jövőbeni üzemeltetése. Az ismeretlen gyártók ezt a technológiai sajátosságot jellemzően „elfelejtik” megemlíteni, ezért találkozhatunk néhol a legnagyobb gyártók által technológiailag megközelíthetetlen – akár több százezer órás névleges élettartammal. Tehát például egy Müller Licht fürdőszobai mennyezeti lámpát, napi 3 óra használat mellett, szakmai szempontból 30 év múlva javasolt leszerelni és kicserélni. Beláthatjuk, hogy ennyi idő alatt olyan sokat fog változni otthonunk, hogy ekkora egyébként is lecserélődne a lámpatest is Ha pedig idejekorán valamilyen működési hiba lépne fel a lámpatestnél, a fenti példában is említett LED fürdőszobai lámpatestnél és a legtöbb komoly gyártónál típustól függően 3év teljeskörű garancia ad nekünk biztonságot a hosszú távú befektetésre.

Hogyan tervezd meg fürdőszobai világításod?

Fürdőszobai világításod úgy tervezd meg, hogy minden napszakban alkalmazkodni tudjon igényeidhez, életviteledhez. Gondolt át mennyi és milyen fény szükséges napi rutin feladataidhoz, legyen ez sminkelés, borotválkozás, tusolás, relaxálás vagy takarítás. A legjobb választás a diffúz, szórt fényű LED lámpatestek, melyek nem kápráztatják szemed, fényük nem zavaró, mégis homogén, egyenletes fényt biztosítanak. Kizárólag burás, megfelelő pára elleni védettségű zárt lámpatestet válassz! Kerüld a szabadon sugárzó fényforrások használatát, a fröccsenő víz, pára idő előtt károsítja, mindamellett, hogy életveszélyes is.

Gondold át, hogy az általános világításon túl (mennyezeti és süllyesztett LED spot lámpák) hol lesz szükséged irányított fényekre, amivel ki tudod emelni a helység egyes részeit. Ha szeretsz pihenni, ellazulni egy kád forró vízben, vagy masszíroztatni magad a zuhanykabinban, a fényterápia is kellemes kiegészítője lehet fürdőszobai kikapcsolódásodnak. Ilyen esetben érdemes RGB színes beépített LED fényforrásokban gondolkodnod – melyeknek fényerősségét és színhőmérsékletét is te szabályozhatod aktuális tevékenységeidnek megfelelően.

Az alábbi szempontokat vedd figyelembe fényforrásaid és lámpáid kiválasztásánál:

Funkcionális általános világítás:

 • általános (alap) világítás /mennyezeti LED/ 3000K-4000K
 • zuhanykabin világítás /beépített LED spot/ 3000K-4000K
 • tükör világítás /fali tükörmegvilágító LED/ 3000K-4000K
 • belső szekrény világítás /elemes mozgásérzékelős LED fény/ 4000K

Kiegészítő (irányított) kiemelő világítás:

 • tükör megvilágítása több oldalról /spot, LED spot, fali-mennyezeti tükörmegvilágító/ 3000K
 • polc megvilágítás /spot, LED spot, LED szalag/ 2700K-6500K
 • fürdőkád és szauna világítás /beépített LED spot világítás/ 2700K-6500K

Dekorációs és hangulatvilágítás:

 • színes, szabályozható LED világítás /RGB LED és spot világítás/ 2700-6500K / RGB
 • medence világítás / 2700K-6500K, RGB /

 

Színskála

Miért fontos a megfelelő fényminőségű fényforrás a fürdőszobádban?

Fürdőszobádban épp úgy fontos szerepe van a helyes megvilágításnak, mint bárhol máshol lakásodban, sőt! A helyes színvisszaadás elhagyhatatlan, erre nagyon figyelj oda, mielőtt megtervezed világításodat (minimum CRI Ra80=<).

Fontos a helyes fényvisszaadás

Ilyen fény mellett készülődj, sminkelj!

Ha 3000K-nél hidegebb színű fényt választasz, megnő a tisztaságérzeted, viszont komfortérzeted csökkenni fog. 4000K-nél hidegebb színhőmérsékletű fényforrásnál már nem a valós bőrszínedet látod, ez sminkelésnél nem szerencsés – akaratodon kívül több pirosító, festék kerülhet az arcodra. A másik nem szerencsés választás ilyen esetben a 2700K, ekkor az enyhén sárgás fény mellett a kevés púdert is soknak érezheted, természetes fénynél viszont kiderül, hogy a gondos reggeli készülődés ellenére sápadt maradtál. Sminkelj magabiztosan és válassz kiváló színvisszaadású fényforrást vagy LED lámpatestet! A testkozmetikázásnál (gyantázás, szőrtelenítés) és borotválkozásnál már inkább egy erősebb lumen számú, 4000K –es fényforrást használj, itt kevésbé fontos a színvisszaadás – viszont nem árt, ha jól látod, amit csinálsz. Válassz homogén, diffúz beépített LED modul-os lámpatestet ilyen célra. Az alábbi fotón láthatsz három gyönyörű, ám világítástechnikailag rosszul megoldott fürdőszobát:

Hiába szép, világítástechnikailag nem megfelelő (Forrás: lumenet.hu/)

Az alábbi pár fotó segítségével inspirálódj a helyes tükör-megvilágítást illetően! Ha már sikerült jó minőségű, megfelelő Kelvin számú fényforrást vagy LED modulos lámpatestet választanod, ügyelj annak helyes elhelyezéséről is!

A helyes tükörmegvilágítás

Megfelelő IP védelemmel ellátott lámpatestek

Válassz megfelelő IP védelemmel ellátott lámpatestet az alábbi szabványnak megfelelően. Ügyelj az IP számozás helyes használatára, mert a behatoló pára és vízkárosítja lámpád feszültség alatti részeit. Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés. Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód) (IEC 60529:1989)” nemzetközileg az IEC 60529:1989 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. Az első számjegy a szilárd anyagok, a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik a szilárdságra vonatkozik. A magasabb szám minden esetben magasabb védelmi szintet jelent, pl. IP55 (dőlt betűvel). A védettségi érték hiányát gyakran X betűvel jelzik. Kiegészítő betűk is lehetségesek. Lehetséges, hogy kis képekkel (is) hivatkoznak a védettségre.

Magyarázat arra, hogy mit jelenet az IP védettség

Szilárd tárgyak szerkezetbe jutása elleni mechanikai védettség

0: Nincs védelem

1: Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm)

2: Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm)

3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm)

4: Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm)

5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)

6: Teljes mértékben védett por ellen

Hova milyen IP védettségű lámpatest helyezhető

 

Víz elleni védettség

0: Nincs védelem

1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)

2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)

3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)

4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)

8: Víz alatt folyamatosan használható (a gyártó által meghatározott, 1 és 3 méter közötti mélységben)

9K : Magasnyomású víztömeg, 14-16 liter/perc 10-15 cm-ről magas nyomáson.

(Képek forrásai: lumenet.hu, osram.com, ledvance.com)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva