Ripost.hu | 2021.03.28. 13:00
Tiszta vizet öntött a pohárba Szlávik János: őszintén beszélt a magyar járványhelyzetről
A koronavírus-járvány legsúlyosabb napjai tartanak, minden eddiginél több a fertőzött, nagyon sokan vannak kórházban... és talán valamikor nyárra lélegezhetünk fel – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

Szlávik János hangsúlyozta, a járvány harmadik hulláma továbbra is felszálló ágban van, a korábbi tapasztalatok alapján esetleg április közepén, végén kezdhet csökkenni a vírus terjedése, és

„talán valamikor nyárra lélegezhetünk fel”.

„Most mindenkinek nagyon kell vigyáznia, be kell tartani a szabályokat!” – jelentette ki a főorvos, hozzátéve, a húsvét időszaka különösen veszélyes, mivel a fertőzés a családokban, olyan helyeken történik, ahol az emberek nem hordanak maszkot.

Kiemelte, Európa sok országában hasonlóan sok a fertőzött, ami arra vezethető vissza, hogy nem halad kellő sebességgel a védőoltások beadása, nagyon sok európai országban akadozik az oltás. „Magyarország a jelenleg alkalmazott vakcináival sokkal több embert tud beoltani, mint sok más európai ország, de ez egyelőre, ebben a pillanatban kevés” – mondta Szlávik János.

Siófok márciusban. Most mindenkinek nagyon kell vigyáznia
Fotó: Krausz Andrea

 

A főorvos szerint jó, ha minél több regisztrált, biztonságos és hatékony oltás áll rendelkezésre, ezért örömmel fogadták a hírt, hogy Magyarországon két újabb vakcinával lehet oltani.

Az indiai CoviShield vakcina gyakorlatilag az AstraZeneca oltásának felel meg, míg a kínai Convidecia a Johnson & Johnson vakcinájára hasonlít, amelyből elég egy adag a hatékony védelemhez – fejtette ki.

Szlávik János helyes lépésnek nevezte, hogy előrébb hozták a pedagógusok oltását,

és arra kért minden érintett, hogy regisztráljon a vakcinára.

A főorvos megerősítette,

ma már kijelenthető, hogy a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltásai biztonsággal adhatók várandósoknak.

Az angol brit mutáns miatt egyre több terhes nő kerül kórházba, időnként lélegeztetőgépre is, ezért számukra is javasolt az oltás – húzta alá.

Szlávik János megjegyezte, idővel a koronavírus egyre több mutációja jelenik meg, a jelenlegi védőoltások azonban valamennyivel szemben védelmet adnak, ha nem is egyenlő hatásossággal.

Forrás és nyitókép: ripost.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva