Krausz Andrea | 2020.11.25. 07:00
Tisztázták! Egy vízi járműből csak egy horgász pecázhat
A késő őszi, téli időszakban sem áll le a horgászat, sokan hódolnak a Balatonnál is ennek a hobbijuknak, hiszen a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében hozott intézkedések ezt megengedik. De nem mindent.

A kormány és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) számos intézkedést hozott, hogy a járvány minél jobban visszaszoruljon.

Nézzük, hogy mely fontos kérdéseket sikerült tisztázni az elmúlt napokban!

Este hétkor vége a pecának!

Egyebek mellett a MOHOSZ honlapján közzétett tájékoztatás szerint este 7 óra és reggel 5 óra közötti időszakban nem engedélyezett az éjszakai horgászat. A szövetség egy órával korábban, tehát nem este 8-tól, hanem este 7 órától rendeli el a korlátozást, vagyis 19 órától már nem lehet pecázni!

A részleteket ide kattintva lehet elolvasni!

A vízijárműről történő horgászat egyénileg végezhető csak

Egy másik nagyon fontos kérdés a pecások részéről a balatoni csónakos horgászatra vonatkozott. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei Nemzeti Népegészségügyi Központot keresték meg a dolog tisztázása érdekében.
Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos adta meg az egyértelmű választ. Mint tájékoztatójában leírta, “a vízijárműről történő horgászat egyénileg végezhető csak.”

Forrás: balatonihal.hu

 

A részleteket ide kattintva lehet elolvasni!

Az éjszakai korlátozás idején a saját telken lévő stégen sem lehet horgászni!

Az este 8 órától reggel 5 óráig tartó kijárási tilalom idején mindenkinek haza kell érkeznie (kivéve, akiket a jogszabály mentesít). De vajon a saját tulajdonban lévő stégen horgászhatnak- e a pecások éjszaka?
Molnár Gábor rendőr tábornok, Somogy megyei rendőrfőkapitány a következőkről tájékoztatta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakembereit:

“A kijárási tilalmi időszakban a lakáson, tartózkodási helyen, vagy szálláshelyen kell tartózkodni, így ebben az időszakban a hobbi horgászat és vadászat tilos.”

A részleteket ide kattintva lehet elolvasni!

Horgászat Siófokon, a mólón
Fotó: Krausz Andrea

 

A MOHOSZ még felhívja a horgászokat, hogy ha horgászat mellett döntenek, akkor:

  • tömegközlekedés használata esetén viseljenek maszkot,
  • személygépkocsiban maszkviselés nélkül csak az ugyanazon háztartásban élők induljanak együtt,
  • a vízparton a területi jegyek kiváltása során kerüljék a tömeges sorban állást, amennyiben ez elkerülhetetlen, tartsanak egymástól legalább 2 méter távolságot, a horgászhelyek tekintetében a nem ugyanazon háztartásban élők pedig az 3 méteres távolságot minden irányban tartsák egymástól,
  • a horgászat teljes időtartama alatt kerüljék a társas érintkezés megszokott formáit,
  • ha a horgászhelyen rendelkezésre állnak közös használatú eszközök, ülőalkalmatosságok, azokat használat előtt és után is egyénileg fertőtlenítsék,
  • fokozottan ügyeljenek rá, hogy szemetet ne hagyjanak maguk után, azokat gyűjtsék össze és tegyék a (lehetőleg egy zacskóba csomagolva) a legközelebbi hulladékgyűjtőbe

Emellett a MOHOSZ figyelmezteti a horgászokat, hogy a halőr:

  • a házi karantén megszegőit köteles feljelenteni a rendőrhatóság felé,
  • nyilvánvalóan beteg (jellemző tüneteket tartósan mutató) horgász esetén a horgászatot megtilthatja.

További részletek ide kattintva lehet elolvasni!

Nyitókép: balatonihal.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva