viharjelzés: Siófoknál 0
20°
29° 18°
É
4 km/h
2019.02.19. 08:00
Titkos öblök a Balatonnál
A nyüzsgő Balaton-partot mindenki ismeri. Mi megmutatjuk a Balaton nyugodtabb, eldugott öbleit, ahol valóban közel kerülhet a természethez.

A Balatoni Bringakörúton tudjuk megközelíteni a Soós-öblöt, ami a horgászok és kirándulók kedvence Balatongyörök közelében. A strandtól csak néhány percnyi sétára található ez a nyugodt partszakasz, ahol halljuk a madarak csicsergését és a nád susogását. Ha vonattal érkezünk Balatongyörökre, az állomásról a bringakörút felé vegyük az irányt, és Balatonederics felé indulva 5-6 perc alatt eljutunk az öbölbe. Autóval a vasútállomás melletti parkolóban tudunk megállni, innét a vasúti gyalogos felüljárón át jutunk a bicikliútra.

Az öbölnél kerékpárosok számára fedett pihenőhelyet is építettek, így akár Keszthely, akár Szigliget felől érkezünk, érdemes egy kicsit megpihenni. A kilátás pazar, előttünk sorakoznak a Balaton-felvidéki tanúhegyek. Akár romantikus sétára, akár családi piknikre is kitűnő választás ez a Balaton-parti helyszín.

Kevésbé edzett túrázók részére is könnyen megközelíthető, az ide vezető utat padok is szegélyezik, aki elfárad, le tud ülni pihenni. A strandról az öbölig sétálva a vasúti töltés felett csodaszép villákat látunk, ezek egy része az 1900-as évek elején épült. Itt volt a korabeli Soós-villa is, ehhez tartozott a közel 500 méteres partszakasz 1927-től az ötvenes évek végéig.

Az öböl melletti nádasban horgászstégek és horgászcsónakok árulkodnak arról, hogy kedvelt peca helyszínen járunk. Kora reggel vagy naplemente után, ha szerencsések vagyunk, akár kócsagokat is fotózhatunk.

Szöveg és fotók: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva