Szücs Ildikó | 2020.04.10. 06:00
Tíz trükk, hogy jól sikerüljenek a húsvéti fotók
A jelenlegi helyzetben nem kérhetünk fel egy profi fotóst, hogy akár egy szép műteremben, vagy egy csodás parkban készítse el a család húsvéti fotóit. De akár otthoni fényképezőgéppel vagy telefonnal is tudunk szép képeket készíteni, ha odafigyelünk pár aranyszabályra. Profi fotóst kérdeztünk, hogy mik a legfontosabb trükkök a jó fotók elkészítésénél.

Fábián Linda Daniella (@Linda Fotó) veszprémi fotográfust kértük meg, hogy mondjon el néhány fontos dolgot az otthoni fotózás rejtelmeiről, ezzel is segítve azoknak, akik csodás képeken örökítenék meg a családot, a húsvéti ünneplést, vagy csak a tavaszt.

(Fotó: Fábián Linda Daniella/Linda Fotó)

1. Élesség. A fotós szerint ez a legfontosabb, ugyanis sokszor tapasztaljuk, hogy olyan kép kerül fel például a közösségi oldalra, amin a modell nem éles. Olyan fényképezőgép esetén, amin van autofókusz, ha félig lenyomjuk az exponálógombot, élesedni fog a kép. Ha a telefon képernyőjén az ujjunkkal rábökünk arra, amit élesnek szeretnénk látni, elkerülhetjük, hogy az előtérben lévő nyuszi véletlenül homályos legyen és a háttérben lévő fű éles. Az ujjunkkal azert is érdemes rábökni arra, amire fókuszálni szeretnénk, mert akkor a fényt is oda méri a kamera, és így elkerülhető, hogy az, amit fotózni szeretnénk túl világos vagy túl sötét legyen.

(Fotó: Fábián Linda Daniella/Linda Fotó)

2. Gyerekekkel legyünk egy magasságban. Ha gyerekeket fotózunk, fontos, hogy ne fentről, a felnőtt szemszögéből készítsük a képet. Érdemes lehajolni, leguggolni, letérdelni a gyermekhez.

3. Tudjuk, hogy mit akarunk. A kép készítésekor jó, ha előre tisztában vagyunk vele, hogy mit szeretnénk megmutatni. Például portrét szeretnénk készíteni, vagy csak el szeretnénk kapni egy pillanatot.

4. Portré. Egy örömteli tekintetet akkor tudunk fotón szépen elkapni, ha nem lóg semmi a szem vagy az arc elé.

(Fotó: Fábián Linda Daniella/Linda Fotó)

5. Árnyékok. Szabadtéri portréfotózásnál érdemes figyelni, hogy a fák ágai által keltett árnyékok foltossá tehetik az arcot. A fotósok a felhős időt és az árnyékos helyeket jobban kedvelik az egyenletesebb fény miatt.

6. Vágás. Ha nem csak portrét szeretnénk készíteni, akkor érdemes figyelni arra, hogy a képen szereplő emberek kezét, lábát ne vágjuk le. Ha mindenkeppen szükséges a vágás, mert nem fér be az egész a képbe, akkor kerüljük az izületeknél való “csonkolást”.

(Fotó: Freepik)

7. Távolság. Portré és szelfi készítésekor gyakori hiba, hogy túl közel tartjuk az arcunkhoz a kamerát. Ebben az esetben torzulni fog a készített kép. Így például megnőhet a homlokunk a valósághoz képest, vagy lehet olyan benyomásunk, mintha nem önmagunkat látnánk viszont a képen.

8. A fotózott pozíciója a képen. Általános szabály a fotózásban, hogy azon az oldalon hagyunk több helyet a képen, amerre a modell az arcával néz, vagy a testével fordul.

(Fotó: Pixabay)

9. Retusálás. Telefonos fotózásnál gyakran látni olyat, amikor túlságosan kiretusálják az arcot, vagy a háttér életlenítését viszik túlzásba. Mindkettővel lehet játszani, mert nagyon izgalmas, de a szakértő mindenkit óva int a végletektől.

10. Színek. Fontos figyelni arra is, hogy a képen ne vonják el tekintetünket világító (túl fehér), vagy túl élénk színek. Ha lehet, ne a nagynéni piros pólója legyen az arc mellett.

+1. Otthon is készíthetünk műtermi hangulatot és hátteret, ahogy a fotós is tette. Gyermekeivel együtt papírból készítettek hatalmas virágokat és fűszálakat, amelyek tökéletes tavaszi hétteret nyújtanak egy húsvéti képhez. Most elővehetjük kreatívitásunkat és szabadon engedhetjük fantáziánkat a közös alkotásban.

Házi készítésű háttér otthoni fotózáshoz (Fotó: Fábián Linda Daniella/Linda Fotó)

És akinek hiányzik a Balaton és környéke, annak küldünk egy csodaszép képet, hogy addig is gyönyörködhessen benne, amíg újra felkeresheti a Balaton-felvidék és a tó környékét.

A Balaton-felvidék (Fotó: Fábián Linda Daniella/Linda Fotó)

Nyitókép: Freepik.com
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva