viharjelzés: Siófoknál 0
24°
31° 19°
DNY
3 km/h
2019.05.27. 08:00
Több mint 75 milliárd forintos fejlesztést igényel a Balaton
A Balaton vízszint-maximumának emelése miatt 10,2 milliárd forint értékű ideiglenes beavatkozásokra van szükség, a következő évtizedben pedig legalább 75,4 milliárd forint fejlesztést kell végrehajtaniuk az önkormányzatoknak, a strandok, kempingek és kikötők üzemeltetőinek.

Ezt állapította meg a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által megrendelt társadalmi-gazdasági kutatás. A kutatásról a BFT keddi, balatonfüredi ülésén számoltak be. A vizsgálat 43 tóparti önkormányzatra, 105 strandüzemeltetőre, 25 kempingre és 89 kikötőre terjedt ki.

Tavaly nyár végén a hatóság engedélyezte, hogy a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumát 110 centiméterről 120 centiméterre emeljék. Ez alapján a nyári fél évben 120 centiméter (plusz–mínusz öt százalék) feletti vízszint esetén nyitható meg a Sió-zsilip.

Erre az utóbbi évtizedekben tapasztalható szélsőséges időjárás miatt volt szükség. A 10 centiméteres vízszintemelés eredményeként a tóban lévő víz mennyisége körülbelül 60 millió köbméterrel nő, ami az eddigieknél tágabb lehetőséget jelent a vízkészlet-gazdálkodásban.

A korábbi évtizedekben a partvédő művek, csatornahálózatok, csapadékvíz-elvezető rendszerek, sőt esetenként parti ingatlanok, településrészek is az alacsonyabb vízszint-maximummal számolva épültek ki, ezért most nőttek a fenntartási, karbantartási költségek.

Szükséges egyebek között a partvédőművek megemelése, felújítása, a közüzemi infrastruktúra vagy a csapadékvíz-elvezető rendszerek megemelt vízszinthez igazítása.

Az ülésen részt vett Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára is. Az MTI kérdésére elmondta, hogy egyre több elektromos meghajtású járműre, közöttük e-jetskikre kérnek engedélyt a Balatonon. Ez felveti, hogy a fürdőzők biztonsága érdekében ezek használatára szabályrendszert kell kidolgozni a jövőben.

Forrás: Veol.hu

Erre vonatkozóan a likeBalaton.hu egy nagyszabású kampány keretében végzett kutatást, mely azt az eredményt hozta, hogy akiknek célja a Balaton-parti nyugodt pihenés, azok az electrojetek tiltása mellett tették le a voksukat.

Olvasóink szerint az elektrojetet is be kell tiltani a Balatonon – CIKK!

Petíciót indítottak ellene – CIKK!

Jetski – adrenalin – függőség – figyelmeztet a pszichológus is! – CIKK!

Megkérdeztük a gyártók véleményét is – CIKK!

Maradjon a Balaton a családok és a békés pihenés paradicsoma? Egyértelműen igen! – CIKK!

Az electrojet természetkárosító hatásairól is beszéltünk egy szakemberrel – CIKK!

Hideg Krisztián raliversenyző is nyilatkozott brutális jetski balesetéről – CIKK!

További anyagaink a témában ide kattintva érhetőek el.

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva