Krausz Andrea | 2020.11.30. 07:00
Turbófokozatra kapcsolt a balatoni haltelepítés
Jó hír a horgászoknak, hogy 2020-ban rengeteg hal kerül a Balatonba. November utolsó hetére túlteljesítette az előírt pontytelepítési kötelezettségét a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., és a következő hetekben tovább folytatják az előnevelt pikkelyesek vízbe engedését.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások nem akadályozták meg a horgászokat abban, hogy hódolhassanak hobbijuknak.

– A pandémia miatt nagyon furcsa helyzet adódott. A külföldi horgászvendégek elmaradtak, de ennek ellenére több lett a horgászjegy-árbevétel. Mindez a nagyon erős nyárnak köszönhető és mintegy 15 százalékkal több árbevételt várunk idén, amivel meg fogjuk közelíteni a 100 ezres horgászlétszámot – nyilatkozta szeptemberben Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén.

A horgászok érdeklődése ősszel sem lankadt a magyar tenger iránt. Szeptember 28-án kezdődött meg az őszi lehalászás a nonprofit cég halastavaiból, mostanra pedig fokozatosan, mindhárom medencébe rengeteg halat telepítettek. 300 tonnánál is több ponty került idén a tóba. Az előírt mennyiséget november 27-én lépte át a balatoni halgazdálkodási cég.

Az utóbbi napokban a déli parton került sok ponty a vízbe
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

– Átléptük a 300 tonnát! Ma két helyszínen összesen 18 420 kg háromnyaras pontyot telepítettünk a Balatonba. Ezzel együtt idén már 313 351 kg-ot telepítettünk, azaz túlteljesítettük a 300 000 kg-os éves kötelezettségünket. Fonyódon, a Kutyás strandon három fuvarral összesen 15 640 kg, valamint egy további fuvarral Fonyódligeten, az Erzsébet tábor előtti partszakaszon 2780 kg háromnyaras pontyot telepítettünk a Balatonba a helyi horgászok jelenlétében. Hétfőn folytatjuk a munkát, Balatonföldvár és Fonyód között várható háromnyaras pontytelepítés – számolt be közösségi oldalán a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt..

Átléptük a 300 tonnát🎣💪‼️ Fonyódon zártuk a hetet, ma 18 420 kg háromnyaras ponty ömlött a Balatonba.

Haltelepítési…

Posted by Balatoni Hal on Friday, November 27, 2020

Az éves haltelepítési kötelezettség:

  • 300 000 kg két- és háromnyaras ponty,
  • 6 000 kg egynyaras süllő,
  • 250 000 db előnevelt csuka,
  • 60 000 db előnevelt harcsa,
  • 200 kg kétnyaras compó,
  • 1500 db vegyes egynyaras ragadozó (főként balin).

2015-ben kezdték meg a menyhal újrahonosítását a Balatonban, melyet a jövőben is tervezik rendszeresen telepíteni előnevelt és egy-kétnyaras méretben is. A kísérlet olyan eredménye, hogy töb menyhafogásról is beszámoltak a pecások. Erről itt lehet olvasni.

Nyitókép: balatonihal.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva