likeBalaton.hu | 2020.06.28. 10:00
Új medvekifutó és -ház vár a Veszprémi Állatkertben
Új medvekifutót és -házat, valamint rénszarvas- és guanakókifutót adtak át a Veszprémi Állatkertben.

Az állatkert Veszprém legnagyobb turisztikai attrakciója, amelyet évente 400 ezren keresnek fel. A Modern városok programban már mintegy 2,5 milliárd forint forrás érkezett az állatkertbe. A Modern városok program mérföldkövet jelentett az intézmény életében, az alapítás óta eltelt időszakban példátlan volumenű beruházássorozat valósulhatott meg.

A program fejlesztéseinek köszönhetően Magyarország legnagyobb tevecsapata mára a Veszprémi Állatkertben található, az első kis teve megszületését 2,8 millióan követték az interneten. Új oroszlánkifutót építettek, javult a Gulya-dombi területen a dromedárok és az afrikai watusi marhák elhelyezése, a gyerekek új állatsimogatót kaptak, és megépült egy Afrika-szavanna kilátó is. Emellett létrehoztak egy közel egyhektáros Afrika-szavanna játszóteret, amelynek köszönhetően 1-1,5 órával több időt töltenek a családok az állatkertben – mondta Török László állatkertigazgató.

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Nem olyan régen adtuk hírül, hogy Bendegúzt, a Veszprémi Állatkert kis dzseláda kölykét pótmama gondozza, mivel majom anyukája nem tudta ellátni. Marokházi Katival beszélgettünk arról, milyen érzés, amikor egy újszülött majomnak lesz valaki a pótmamája.

Elkészült az állatkert operatív központja állatorvosi klinikával, európai színvonalú karanténnal, logisztikai központtal és takarmánykonyhával, a munkatársaknak pedig új szociális helyiségekkel és étkezővel.

A csütörtökön átadott fejlesztéssel az állatkert fejes-völgyi területén három állat-bemutatóhely rekonstrukciója valósulhatott meg. Megépült az új medvekifutó és -ház, ahol a fekete medvék tekinthetők meg különböző pontokról és magasságokból, illetve két további kifutó is megújult. Ennek köszönhetően új állatfajjal, rénszarvasokkal bővült az állatállomány, illetve a guanakócsapat is a megújult kifutók egyikébe költözhetett.

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Porga Gyula, Veszprém kormánypárti polgármestere kiemelte: – A Modern városok program biztos pénzügyi hátteret nyújt, amelyből megvalósíthatók a város fejlesztései. Hozzáette, hogy eddig 45 milliárd forint támogatásról született döntés, ennek része az állatkerti beruházások mellett az uszodaépítés, a Petőfi Színház rekonstrukciója, valamint a kerékpárutak fejlesztése is.

Láttad már az állatkert legfiatalabb orrszarvúját?

Ezek a fejlesztések azt célozzák, hogy 2023-ban Európa kulturális fővárosaként a veszprémieknek, illetve a Veszprémbe érkezőknek magasabb szintű szolgáltatást tudjon nyújtani a város az élet minden területén – tette hozzá a polgármester.

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Nyitókép: Pesthy Márton / Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva