Szaniszló Hajnalka | 2020.01.21. 10:00
Új sífelvonó épül Eplényben
Fejlődnek a magyarországi síterepek, melyek között az eplényi is szerepel, olyannyira, hogy egy új sípálya épül majd a népszerű balatoni üdülőhelyen. Mutatjuk a részleteket.

– A támogatások öt magyar síterepet érintettek. A fejlesztésekkel megújul a Nagy-Hideg-hegyi turistaház, a pécsi síház, a Vasas Síház és a bánkúti síház, Eplényben új sífelvonó épül, Bánkúton pedig új pályakarbantartó gépet szereztek be. Magyarországon is van igény sípályákra. Ezt mutatja az is, hogy az eplényi sípálya évente ötven-hatvanezer látogatót vonz. Bár a magyarországi pályák nem versenyképesek az Alpokkal, de kiválóan alkalmasak arra, hogy a sport iránt érdeklődők az országhatárokon belül tanuljanak meg síelni, a családoknak pedig arra, hogy egy-két napos síeléssel szakadjanak ki a mindennapokból. – mondta el Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Ride & Slide party az Eplényi Síarénában január 31-én, részletek itt!Éjszakai sí, látványos sportprogramok és számos DJ várja a bátor és lelkes vendégeket este 19 órától egészen hajnal 2-ig!

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által indított, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter szakmai támogatásával megvalósuló Síeljünk itthon! kampányban videofilmek forgatásával és influencerek bevonásával is igyekeznek népszerűsíteni a síelést. A programot később a túrázást, az evezést és a kerékpározást népszerűsítő kampányok követik majd – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: Facebook/Intersport Síaréna Eplény

– A magyar sípályák jóval közelebb vannak, mint a külföldiek, és viszonylag könnyen be lehet havazni azokat a Kárpát-medencére jellemző hidegpárna-jelenség miatt. Emellett a kisebb magasság és az alacsonyabb sebesség miatt a magyar sípályák biztonságosabbak is a környező országokénál. Péntek éjjel Eplényből két teherautónyi mesterséges havat szállítanak a Balaton partjára, Alsóörsre. Ebből másnap egy közel száz méter hosszúságú sífutó pályát alakítanak ki, ahol a gyermekek ingyenesen kipróbálhatják a sífutást. Ehhez mintegy húsz pár sífelszerelést is biztosítanak a helyszínen – mondta Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke.

Fotó: Facebook/Intersport Síaréna Eplény

– Az idei szezonban eddig több mint 136 ezer köbméter havat gyártottak, ami hetven centis átlagos hómélységet jelent az eplényi pályán. 2017-től a kezdőkre és a családokra fókuszálnak, a tavalyi szezonban 50-60 ezer látogatót fogadtak, ami a négy évvel azelőttihez képest 141 százalékos növekedés. A síszezonon kívül a felvonó libegőként funkcionál, fejlesztéseiknek köszönhetően a 2015-ös négyezres látogatottságukat a tavalyi szezonra 35 ezer fölé növelték, csak 2019-ben az előző évhez képest 48 százalékos volt az emelkedés. A terveik közt szerepel, hogy a hóágyúik vízszállító képességét kihasználva egy, a hegytetőről induló vízicsúszdát építenének, ami hosszával a világon egyedülálló lenne – tette hozzá Ebele Bálint, a Síaréna Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva