veol.hu/Sági Ági | 2020.05.24. 14:00
Újraindulnak a vezetett túrák a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
Körülbelül két hónapig tartottak zárva a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóhelyei. Megváltozott szabályokkal lassan újraindul az élet, már több szabadtéri látogatóhelyet megnyitottak, és elindították a szakvezetéseket is.

— Mindenkinek nagyon nehéz volt az elmúlt két hónap. A kollégák többsége általában terepen dolgozik, számukra terepi feladatokat biztosítottunk, az irodában dolgozó kollégák otthon folytatták a munkát. A Tapolcai-tavasbarlang személyzete – körülbelül húsz ember – például a salföldi majorban folyó munkákba kapcsolódott be. Részvételükkel teljesen megújult a gyógynövény- és fűszerkert. Ebben az időszakban is teljes létszámmal dolgoztunk, senkitől nem kellett megválnunk — mondta Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Geotúra indul a Római-fürdőhöz Sárdy Juli vezetésével Bakonynánán (Fotó: Balogh Ákos/Napló)

Habár az élet elindult több látogatóhelyen is, a működés megváltozott szabályok szerint zajlik. Ilyen például, hogy a 65 év felettiek az igazgatóság létesítményeit továbbra sem látogathatják, és korlátozták a látogatói létszámot. A látogatók számára kötelező – az egy háztartásban élők kivételével – betartani legalább másfél méter egyéni védőtávolságot, továbbá szintén előírás zárt térben a szájat és az orrot eltakaró eszköz használata. A látogató- és bemutatóhelyeken a közösségi tereket és a játszótereket egyelőre nem lehet használni.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

— A járványhelyzet miatt érvényesítenünk kell az egészségügyi szabályokat. Egyelőre három szabadtéri látogatóhelyet nyitottunk meg: a Hegyestű geológiai bemutatóhelyet, a salföldi majort és a kápolnapusztai bivalyrezervátumot. Újraindítottuk a szakvezetéseket, természetismereti túrákat és geotúrákat szervezünk. Ezeken egyszerre csak tizenöten vehetnek részt, és előzetes jelentkezés alapján fogadjuk a túrázókat. Az első héten azt tapasztaltuk, hogy a szakvezetésekre általában túljelentkezés van, a bemutatóhelyeken lassan élénkül a forgalom, de május közepén eleve nem számítunk nyári rohamra — tette hozzá Puskás Zoltán.

Az igazgatóság idén sok beruházást bonyolít le, jelenleg húsz pályázat megvalósításán dolgoznak.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva