2018.08.21. 09:00
Utazók betegsége: a hasmenés
A hasmenést leggyakrabban valamilyen vírus, baktérium vagy ételmérgezés okozza. Gyakran előfordul, hogy éppen nyaraláskor, idegen országban tör ránk, ezért is nevezzük az utazók betegségének. Nem kell megijednünk, az esetek többségében a szervezetünk maga is leküzdi a kellemetlenséget.

7 tipp óvatos utazóknak

  1. Fogyasszon palackozott vizet, fogmosáshoz is használhatja.
  2. Kerülje az üdítőkhöz gyakran felszolgált jégkockát, amit általában csapvízből készítenek.
  3. Mindig alaposan mossa meg a gyümölcsöt, lehetőleg ne bogyós gyümölcsöt egyen
  4. Sült vagy grillezett húsok (jól átsütve) szinte teljesen veszélytelenek.
  5. Fagylalt helyett inkább előre csomagolt jégkrémet válasszon.
  6. Fogyasszon helyi gasztronómiai ételeket, de érdemes először csak kisebb mennyiséggel kezdeni.
  7. A szállodák nagyon gazdag reggeli kínálattal csábítják a vendégeket, aminek nehéz ellenálni. Kerülje a mértéktelen étel- és italfogyasztást!

Miért megy a hasunk?

Akkor lesz hasmenésünk, ha a kórokozó vagy az ételben lévő toxikus anyag károsítja a bélfalat. Ilyenkor a bél nem képes ellátni normális funkcióját, zavar támad a felszívás és a kiválasztás során. Jellemzően nagy mennyiségű, híg széklet ürül, naponta 4–5, de akár 10–12 alkalommal is. A hasmenés gyakran jár hányással, hányingerrel, hőemelkedéssel vagy lázzal is. A legfőbb problémát az jelenti, hogy a folyadék- és tápanyagvesztéssel a szervezet legyengül, kiszárad. Igaz, a fokozott székletürítéssel a hasmenést kiváltó ok is megszűnik, azaz a kórokozó vagy az ételméreg kiürül a szervezetből.

Kezelés

Egy kezdődő hasmenésnél nincs szükség semmilyen különleges kezelésre, hiszen a kórállapot az esetek zömében nagyon gyorsan, átlagosan 48–72 óra alatt lezajlik. (A hányás többnyire már 6–8 óra múltán enyhül, a hasmenés 1–4 nap alatt elmúlik.) Elég tüneti terápiát alkalmaznunk: a legfontosabb, hogy pótoljuk a folyadékot! Három betegcsoport különös figyelmet igényel: a csecsemők, az idős emberek és a legyengült immunrendszerű betegek. Az ő folyadék-háztartásuk labilis, könnyen felborulhat, és már viszonylag kis folyadékvesztés is komoly keringési problémákhoz, akár kiszáradáshoz is vezethet.

Egyáltalán nem ajánlott az erélyes hasfogók alkalmazása! Hagyni kell a hasmenés természetes lefolyását, és elég csupán a lázat csökkentenünk, de azt sem érdemes 38 ºC alatt – hiszen a láz a szervezet természetes védekező reakciója. Nincs szükség nagy diétás megszorításokra sem, de azért jó, ha pár napig csupán kis mennyiségű, könnyen emészthető ételeket eszünk, és kerüljük a tejet. Élőflórát tartalmazó termékeket azonban (probiotikus készítményeket, kapszulákat) érdemes fogyasztanunk!

Ne szedjünk magunktól antibiotikumot! Ez minden típusú hasmenésre érvényes. Az antibiotikum-tilalom egyik oka, hogy ezzel csupán megnöveljük az esélyét annak, hogy további fél-egy évig hordozzuk a kórokozót, és másokat is veszélyeztetünk annak rendszeres ürítésével. A másik ok az, hogy a szer a normál bélbaktériumokat is kiirtja! Csak az orvos javaslatára kezdjünk antibiotikus kezelést akkor, ha a tünetek nem akarnak spontán javulni, drámaiak, masszívak, és ha a széklettenyésztéses vizsgálat baktérium jelenlétét mutatta ki. Ha mindehhez magas láz is társul, és nem sikerül a beteg rehidrálása – azaz a folyadékpótlás –, akkor kórházi kezelésre van szükség.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva