Mészáros Annarózsa | 2021.06.13. 08:00
Így teszteld a napszemüvegedet, hogy védi-e a szemedet!
Manapság már mindenki tudja, ha hosszú ideig tartózkodsz a napon káros hatásoknak teszed ki a bőrödet. De mi a helyzet a szemmel? Ugyanezek a káros sugarak milyen hatással lehetnek a szemedre, ha nem óvod megfelelően? Fehérváriné Szerencse Szilvia optikus és optometrista tanácsai, hogyan védheted meg a szemed a legkörültekintőbben.

Az ultraibolya (UV) sugarak a napfény részei, és hullámhossz alapján UV-A, UV-B és UV-C kategóriákba sorolhatjuk őket. Az UV-A sugarak felelnek a barnulásért és a bőr idő előtti öregedésében is szerepet játszanak.

Az UV-B sugarakról hallhatsz a legtöbbet, ezek okozzák a leégést, és leggyakrabban ezeket kapcsolják össze a bőrrák kialakulásával és olyan látási problémákkal, mint a szürkehályog Illusztráció: shutterstock

 

Gondoskodj a védelemről, ha hosszú időt töltesz a napon!

A káros UV sugárzás számos problémát okozhat

Mivel a szemhéj körül a legvékonyabb a bőr, így a szemhéj körül bőrrák, a szürkehályog kialakulása, retina károsodás szerepelnek a lista elején. Egyéb krónikus szem rendellenességek, mint például a szaruhártya vagy kötőhártya elváltozásai is idetartoznak. A hosszú távú kitettség károsíthatja a szemhéjat, a szaruhártyát és a szemlencsét. A hatások halmozódhatnak, annak ellenére, hogy gyakran tünetmentesek.

Amikor magas az UV sugárzás

Az UV sugarak láthatatlanok, de mindenhol ott vannak. A sugárzás mértéke változik a nap folyamán, de minél magasabban van a Nap az égen, annál nagyobb fokú az UV sugárzás.

Ez azonban nem igaz a szem UV kitettségére. Egy friss tanulmány kimutatta, hogy tavasszal, nyáron és ősszel, a szem UV kitettsége nagyobb a késő reggeli és kora délutáni órákban, mint délben.

 

Védekezz az UV sugarak ellen!

Mégpedig egyértelműen napszemüveggel. A napszemüveged legyen UV védelemmel ellátott és polarizált.

Míg az UV-blokkoló lencsék célja a szemed védelme, a polarizált lencsék lényege, hogy megakadályozzák a tükröződést, így tisztábban és könnyebben láthatsz, azaz kevesebbet hunyoríthatsz! Ezek a lencsék nagyon kedveltek például a vízi sportok rajongói, a videojátékosok körében, de ajánlottak mindenkinek.

A tied polárszűrős, Így ellenőrizheted:

https://www.youtube.com/watch?v=2Bsdwfk8hZg

 

A visszaverődő fény elleni védelem fontos a gyermekeknél és a tizenéveseknél, mivel a pupillájuk nagyobb és a szemlencséjük tisztább, ezért könnyebben is sebezhető a káros UV sugarak által. Ráadásul jellemzően több időt töltenek a szabadban és ritkábban viselnek napszemüveget, mint a felnőttek.

Fotó: shutterstock

 

A lencsék sötétségének semmi köze ahhoz, hogy mennyi UV-védelmet nyújtanak. Valójában az UV-védelem nélküli sötét napszemüveg sokkal veszélyesebb lehet, mert a pupillák kitágulását okozzák, így több UV-sugárzásnak téve ki a nem védett szemet.

Ha szemüveges vagy

Válassz dioptriás napszemüveget vagy napfény hatására sötétedő szemüveglencsét. Így nem kell lemondanod a tökéletes látás mellett a védelemről sem! Ha a kontaktlencse mellett döntenél, már abból is találhatsz UV szűrős változatot. Napszemüveggel kombinálva tökéletesen óvhatod a szemedet.

Válassz jól!

Igyekezz olyan napszemüveget választani, amely passzol az arcod formájához, minél jobban takarja a szemedet!

Keresd az UV400 és a 100% UV védelemmel ellátott termékeket! Figyelj a minőségre! A gyengébb minőségű szemüvegek is lehetnek UV szűrővel ellátottak, de könnyebben sérülhetnek, karcolódhatnak, ezáltal nem védenek megfelelően.

Szárazon és vízben egyaránt kell napszemüveg

Vízparton fokozottan érvényesül a károsító hatás, akkor is érdemes viselni a napszemüveget, amikor éppen nincs direkt napfény, vagyis borús az idő. A víztükör folyamatosan visszaveri a napfényt, így igyekezz minél hosszabb ideig viselni a napszemüveged!

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva