Mihály Szilvia | 2020.01.22. 10:00
Vadászidény a Gasztrohegyen
A hétvégén Badacsonyban jártunk, megmutatjuk, milyenek a nagyvadak, ha a tányérra kerülnek, és mi a titka a Gasztrohegy sikerének!

– Szokatlanul sokan sétálnak a badacsonyi hegyoldalban január végén is.
– Valóban. Gasztro-élményekre éhes csapatok a hegyoldalban, cikázó kisbuszok, Gasztrohegy poharas sétálók, duruzsoló cserépkályhák, tömött éttermek – a januári Vadászidény! tematikájú Gasztrohegyre hatalmas volt az érdeklődés. Szerencsére a különleges ételekre és borokra kihegyezett vendégeket sem a ködös idő, sem a hideg nem tántorítja el, hiszen tudják: a résztvevő helyekre betérve otthonos fogadtatás, és a nyárhoz képest nyugodt hangulat, figyelem várja őket – mondta Budavári Dóra, a rendezvénysorozat egyik főszervezője.

– Egyre többen jönnek a havonta megrendezésre kerülő tematikus programsorozatra, amire idén már jegyet, bérletet is lehet váltani, és folytatódnak az exkluzív, vezetett Gasztrokalandok is.

Kattints ide, és tudd meg a részleteket!

A tematikus hétvégék áprilisig folytatódnak, majd októberben újraindulnak, de tavasszal és nyáron is lesz miről beszélni: megismételjük a tapasok éjszakáját, sőt, egy közös nagy nyári rendezvényre is készülünk.

Gasztrohegy-Badacsony szárnyal – Fotó: Varga Norbert

– Úgy érezzük, sikerült egy olyan rendezvénysorozatot létrehoznunk, amely bár kis lépésekkel halad, mégis nagy távlatok vannak benne. Badacsony őszi-téli-tavaszi kínálata egyre vonzóbb a vendégek részére – veszi át a szót Laposa Bence. – A Gasztroheggyel új és üde színfoltot találtunk a rendezvények palettáján, ami 100 százalékig lefedi az értékeket és adottságokat, amivel itt rendelkezünk. Nem mi megyünk valahova, hanem a vendégek jönnek hozzánk, így azt tudjuk adni és abban a környezetben, amiben a legjobbak vagyunk, szemben egy kitelepüléssel, ahol azért minden esetben kompromisszumokat kell kötni. Az összefogásban résztvevő éttermek tulajdonosai nem csak szakmai, de baráti kapcsolatokat is ápolnak, a közös gondolkodás, eszmecsere a Gasztrohegy kapcsán is a mindennapjaik része. Fontos, hogy nem konkurenciaként tekintenek egymásra, és mindenki a saját arculatát, kínálatát adja a Gasztrohegy vendégeinek is.

Gasztrohegy stáb kép balról jobbra: A Gasztrohegy csapatának egy jó része: Laposa Bence (Laposa Birtok, Hableány), Vincze Péter (Tölgyes Kúria), Kardos Gábor (ötletgazda), Nagy Miklós (Hotel Bonvino, Tilia Borvendéglő, Kisfaludy-ház Étterem), Török Péter (Hotel Bonvino, Kisfaludy-ház Étterem), Budavári Dóra (Gasztrohegy kommunikációs vezető, szervező), Istvándyné Klaudia (Istvándy Birtok és Borműhely), Hernádi Henrietta (Vánkos), Tóth Ádám (Pláne Badacsony borterasz), Nagy István (Borbarátok); Fotó: Szindbád az Utazó

 

Török Péter a Kisfaludy- házban is hangsúlyozta, fontos, hogy mindenki megőrizze a saját arculatát a Gasztrohegy rendezvények alatt is, így a saját vendégkört sem érik meglepetések, és biztos, hogy egy alapanyagot több megközelítésben is láthatnak a tányérokon a vendégek.

– Idén 10 vendéglátóhely vesz részt ebben a badacsonyi programsorozatban, ami már önmagában is szép szám, főleg, ha hozzátesszük, hogy ezeknek a helyeknek egy része 7-8 éve még nem is létezett, vagy csak nyáron volt nyitva –hangsúlyozza Kardos Gábor, ötletgazda. – Nem tudok még egy ilyen gasztrorendezvényről Magyarországon, de a nagyobb térségben sem, ami ilyen erejű összefogásra épül. Minden esemény előtt előkóstolunk, ami azt jelenti, hogy a megadott tematika alapján elkészített ételeket bemutatjuk egymásnak. Ez egyfajta minőségi garancia, de inspiráló a séfek számára is.

– Mi a Gasztrohegy célja?
– Tíz-húsz éves távlatokban gondolkodunk, és próbálunk felépíteni egy európai kistérségi gasztroarculatot, ami már létezik minden nagy európiai gasztro-desztinációnál. Ez azt is jelenti, hogy érdemes a fiatal, tehetséges séfeknek is Badacsonyba jönni, itt dolgozni, fejlődni, hiszen nagyon izgalmas hely lett a régiónk. Nekünk a 4 évszakos Balaton már alap, nem kérdés.

Fotó: Mihály Szilvia

Vincze Péter a Tölgyes kúria tulajdonosa is nevetve mesélte, hogy egy éve üzemelnek Rizapusztán, tudatosan novemberben nyitottak, hiszen a Balatonnál nyáron éttermet nyitni nem nagy kunszt, ők szeretik a kihívásokat.
– Számomra soha nem volt kérdés, hogy egész évben nyitvatartó éttermem legyen.

Nagy István a Borbarátok és Fata pince tulajdonosa hozzátette a beszélgetéshez, hogy nem csak a vendégek és a tulajdonosok számára fontosak a Gasztrohegy rendezvények, hanem a náluk dolgozó munkatársaknak is.
– A tőlük érkező inspirációk is nagyon fontosak, ez is a csapatmunka része. Ráadásul ezekkel a téli hétvégékkel több munkalehetőség, kiszámíthatóbb feltételek biztosíthatók számukra.

Nagy Miklós a Bonvino Hotel tulajdonosa szerint is egy olyan ponthoz ért el a kezdeményezésük, ami már a szállásfoglalásokban is megmutatkozik, egy-egy Gasztrohegy hétvégére már hónapokkal korábban lefoglalják szobáikat a vendégek.

Az idén új vendéglátóhelyként debütáló Vánkos korábban csak reggelit készített, de a vendégigények miatt kinőtte magát. Az előző években a szállóvendégek és a környékbeliek számára készített reggelijük hírére már volt, hogy valaki 100 km-t is utazott egy kora délelőtti fogásért, ezért úgy döntöttek, bisztrókonyhájuk egész nap és persze egész évben nyitva lesz.

Gasztrohegy- Badacsony szárnyal /Fotó: Keszey Ágnes

Nézzük, mi minden valósult meg a tányérokon abból, amiről a vendéglátóhelyek tulajdonosaival beszélgettünk.
A Gasztrohegy vezetett Gasztrotúráján Kardos Gábor kísérte a csapatunkat.
A hétvége mottója ez volt: Badacsonyban nemcsak szőlő van: az erdőkből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell.

A túránk a Hableányban kezdődött, ahol egy vadkocsonyát kaptunk tormahabbal és céklával, hihetetlen ízkavalkád volt, és a színek összjátéka is lenyűgözött. A különlegesen tálalt étel kicsit sem hasonlított a nagymamáink által tálalt változathoz, ízvilágban mégis a hagyományos vonalat képviselte.

Fotó: Mihály Szilvia

A Kisfaludy-ház Étteremhez busszal jutottunk fel, bár csak néhány száz métert kellett felfelé haladni, az idő itt már télies volt, a zúzmara látványa pedig a hegy közepén megállásra kényszerítette a buszunkat is, mindenki szeretett volna egy különleges képet készíteni a hegyről.

Fotó: Mihály Szilvia

A vörösboros őzlapocka céklás tócsnival mondhatni hagyományos fogás volt az épület pincéjében.
Kis levezető sétával értünk a Laposa Birtokhoz. Útközben a ködbe vesző Balaton, a zúzmarás fák látványa egész más, mint ragyogó napsütésben, de abban egyetértett a csapat, hogy ezt mindenkinek élőben is látni kell. Kicsit hideg volt ugyan, összehúztuk a sálakat, sapkákat és óvatosan lépkedtünk lefelé.

Fotó: Mihály Szilvia

A Laposa terasz helyett most inkább a benti teret választottuk, ropogott a tűz, érkeztek a borok, és muflon szűzt kóstoltunk édesburgonyával.

Fotó: Mihály Szilvia

A muflon húsa édeskésebb a szarvasnál, Apukám világa olaszrizlinggel tökéletes ízkombinációt alkotott.
A Pláne Badacsony borteraszon egy friss Pálffy Pink Punk Pét-nat után jutottunk melegebb helyre. A vadnyúl rilette kardamonos kaláccsal igazi melengető étel volt. Tóth Ádám pedig csak bontotta hozzá a hegy legkülönlegesebb borait.

Fotó: Mihály Szilvia

A Tilia Borvendéglő gemenci vadgulyása és a túrófánk erdei bogyósok lekvárjával igazi leülős, beszélgetős fogások voltak, nehezen is indultunk tovább.

Fotó: Mihály Szilvia

De az Istvándy Borműhelyben már a DJ is várt ránk, és egy légiesen könnyű, különleges Sütőtök mousse zárta az estet ropogós gesztenyével, birsalmával és Istvándy Golgota borával.

Mutatjuk a legjobb képeket:

Kattints ide a következő Gasztrohegy időpontért!

Nyitókép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva