ripost.hu | 2021.03.21. 14:00
Varga Vilmos profi pecás: "A Balatonnál kapott zsebpeca volt az első élményem"
130 kg-s, 270 cm-es harcsa a rekord. Varga Vilmos szülei azt gondolták, hogy múló hóbort fiuknál a horgászás. A balatoni zsebpecát profi cuccra cserélte, sorra fogja a különleges halakat, s ma már hivatásos kapitány és horgásztúra vezető.

Most ért haza Egyiptomból, hihetetlen horgászélményekkel, de már menne vissza a Vörös-tengerhez. A profi horgász, aki horgászkempinget üzemeltet és túrákat visz Franciaországban, valamint tavaly óta a Nemzetközi Sporthorgász Szövetség (IGFA) hivatásos horgászvezető és kapitány engedélyével büszkélkedhet, nagy utat tett meg Tatabányáról.

“Már gyerekként is éreztem az utam”

– Nem volt horgász a családban, de már gyerekként éreztem, hogy nekem ez az utam. A Balatonnál kapott zsebpeca volt az első élményem, majd ötödikesként a horgásztó, amit a Duna ma is tartó varázsa követett. Kíváncsi gyerekként kérdeztem, figyeltem más horgászokat, s mind a mai napig szívom magamba a tudást – mondta a horgász.

Az 53 éves pecás a „kifogni és visszaengedni” híve, csalinak sem használ élő halat

Mottóm, hogy a természetet nem a nagyapám hagyta rám, hanem az unokáimtól kaptam kölcsönbe. Nem is horgászom olyan halra, ami nem bántja a kisebbet. Hosszan fárasztottam a Rhone-ban, nagy küzdelem volt, de megérte. A mérleg 130 kilónál kiakadt, de a centi megmutatta, hogy 270 centis halat húztam ki, majd engedtem vissza. Tudomásom szerint senki sem fogott nálam nagyobb harcsát műcsalival – mondja.

Bár sokan furcsállhatják szavait, hozzáállását sikerek sora igazolja, köztük a 2016-ban kifogott gigaharcsa.

Varga Vilmost a céljai hajtják

– Szerettem volna a Magyar Horgászba írni, teljesült, 12 éve dolgozom oda. Vágytam rá, hogy ismert horgász lehessek, ez is kipipálva. Az új cél a kék vagy a fekete marlin. Legutóbb az Indiai-óceánban a csónakunk közelében volt egy, de nem harapott rá a csalimra. Bezzeg most Egyiptomban a kék trevally-ból, ami ritkaságnak számít, fogtam nyolcat és a koronaékszernek számító GT, azaz Giant trevally is a horgomra akadt! – mondta Vilmos.

Sok kapcsolata bánja szenvedélyét, de a párja támogatja

– A mostani párom támogat, igaz, meg kellett érnem hozzá. Azt szoktam mondani, mielőtt megunna, eltűnök, de mire hiányoznék neki, megjövök – tette hozzá.

A vizek máig tanítják őt

– A víz és a horgászás sok mindenre megtanítja az embert. Türelemre, alázatra, biztonságra. Jött már velem szemben hurrikán a Földközi-tengeren, de sikerült behúzódnom előle egy folyótorkolatba. Irigység helyett örülök a velem pecázók sikereinek, igyekszem nekik megörökíteni a különleges pillanatokat. Azzal is tisztában vagyok, hiába gazdag vagy akaratos az ember, attól még nem lesz horgászidő. Élvezem, hogy a vizek mind a mai napig tanítanak – összegez Varga Vilmos.

Mindent megtudhatsz a balatoni horgászatról ide kattintva.

 

Forrás: ripost.hu

 

Nyitókép: Varga Vilmos sajátja
(ripost.hu)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva