Gulyás J. Attila/Magyar Nemzet | 2020.03.29. 17:00
Városiak lepték el a Balaton partját
Ugyan még odébb van az üdülési szezon, a nyaraló- és apartmantulajdonos családok és nyugdíjas hozzátartozóik egy része már most visszatért a Balatonra, ebben az időszakban nem megszokott forgalmat okozva a legtöbb tóparti településen. Azzal is számolni kell, hogy az igazi tavasz beköszöntével a tantermen kívüli oktatástól szenvedő városi gyerekek hónuk alá csapják a laptopjukat, és odaköltöznek a Balatonnál tartózkodó nagyszülőkhöz.

Nem az a fő probléma, hogy a járványt nem a nagyvárosokban kívánják átvészelni, hanem az, hogy kevésbé tartják szem előtt a veszélyhelyzetre kihirdetett kötelező viselkedési formákat – nyilatkozta a veszprémi televízió­nak nemrég Ambrus Tibor, Csopak polgármestere a nagyvárosokból érkező nagyszámú nyaralótulajdonosról. Mint kifejtette, nyarat idéző tömeg lepte el az utcákat a 2100 lelkes üdülőhelyen – ahol kétezer nyaralóingatlant tartanak számon –, az éttermekben nem volt szabad asztal, a fagylaltozóban sorban álltak az emberek. A napfényes idő, a jó levegő, a már márciusban is csillogó vizű tó a többi balatoni településen is a kedvelt nyári lakba csalogatta vissza a koronavírus elől menekülő városiakat.

Balatonalmádiban például már­cius 20-án bezárták a csoportos sétákra alkalmas strandokat, és több déli parti település önkormányzata is kereste, keresi a megoldást a járvány során elvárható viselkedés helyi szabályozásának betartatására, a konfliktusok megszüntetésére. Hosszú sor kígyózott a múlt hét közepén az egyik balatonlellei patika előtt, a déli parti élelmiszerboltok egy része csaknem nyári forgalmat bonyolít le ezekben a napokban, előfordult, hogy a vásárlók között kétszer annyi volt a máshonnan érkező vevő, mint a helyi, és az orvosi rendelőkben is többen várakoztak a megszokottnál. Balatonlelle és Zamárdi polgármestere is arról számolt be lapunknak, hogy ennyi embernek nincs megfelelő infra­struktúra és nincs szolgáltatási kapacitás ebben az időszakban. Nem megnyugtatóbb a helyzet Balatonbogláron és más déli parti településeken sem.

– A polgármesterek csak kérni tudják a szabályszegőket a helyi rendelet betartására, más eszköz nincs a kezükben. Mi is azon vagyunk, hogy minden ide érkező megismerje és betartsa a kormányrendelet alapján készült helyi szabályozást, többet nem tehetünk – mondta lapunknak ­Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester, a tóparti önkormányzatok érdekeit képviselő Balatoni Szövetség elnöke.

A Balatoni Kör békés együttélésre felszólító közleménye egyebek között arra emlékeztetett, hogy a he­lyiek először a külföldről hazatért vendégmunkásokkal ugrottak össze, második lépésben a balatoni otthonukba visszaköltöző nyaralótulajdonosokkal és nyugdíjasokkal.

– Most a higgadtság, a megfontoltság és a fegyelem a legfontosabb – üzeni honlapján a szervezet elnöksége. A helyenként ez idő tájt nem szívesen látott nyaralótulajdonosok – köztük a vírusveszélynek leginkább kitett időskorúak – azzal érvelnek az önként vállalt balatoni karantén mellett, hogy ott kevésbé vannak kitéve a fertőzésnek, egyébként pedig a sétálgatásra csábító friss levegő, a napsütés az orvosok szerint is erősíti az immunrendszert és védetté teszi a szervezetüket. Miután a Balatonra visszatérők egész évre fizetik a helyenként igencsak magasra srófolt ingatlanadót és szemétszállítási díjat, az önkormányzatoknak nincs hatáskörük korlátozni az ingatlanban tartózkodást. Akkor se, ha az időlegesen megnehezíti az egészségügyi vagy egyéb szolgáltatások ellátását. Mindebben természetesen némi változást is hoz majd a szombattól bevezetett kijárási korlátozás.

Forrás: magyarnemzet.hu
Nyitókép: Éberling András
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva