Sütis Móniról, a gyenesdiási Móni Süti Cukrászda cukrászáról már korábban is írtunk, most egy kipróbált receptjét is megosztja velünk. Mivel pedig még tart a szezon, egy egyszerű epres édesség lesz ez, ami bárkinek sikerélményt jelenthet. Természetesen, mint Móninál általában minden sütinek, az epres kevertnek is története van.
Móni úgy tartja az epres sütik királya, a George Hamilton. Ez egy flancos torta, a titka pedig a habcsók, az eper és a tejszínhab.
Történt, hogy a csoda már éppen készült, amikor elszaladt friss eperért a zöldségeshez, ahol figyelmébe ajánlottak egy annyira egyszerű epres sütit, amiről elsőre azt gondolta: kizárt, hogy epret szórjon egy egyszerű kevertbe, amikor várják otthon George Hamiltont.
A lapok szépen sikerültek, de egy baleset következtében a kukában végezték, mivel egy szétrobbant üvegpohár cserepei mindent beterítettek a konyhában, köztük a tortalapokat is. És akkor jött a kármentés: mivel nem maradhatott epres süti nélkül a család, előkerült a zöldséges néni félórás epres receptje, amiről kiderült, hogy nemcsak egyszerű, de nagyszerű is, így az állandó repertoár része lett.
Persze nem Móniról lenne szó, ha a finomság receptje azóta nem fejlődött volna tovább. Került bele pár csavarintás, amitől kicsit izgalmasabb lett, mint az eredeti, de az egyszerűsége megmaradt. Jöjjön is a recept!
Gyors epres süti, diós morzsával
A tésztához kell:
4 tojás
20 dkg cukor
2 dl olaj
2 dl kefir/joghurt
36 dkg liszt
1 sütőpor
1 citrom reszelt héja
A tetejére eper, minél több, annál jobb!
A morzsához:
10 dkg liszt
8 dkg cukor
8 dkg vaj
kb. 10 dkg durvára tört dió.
- Az egész tojásokat kihabosítjuk a cukorral.
2. Hozzáöntjük a kimért olajat és a kefirt/joghurtot, majd elkeverjük.
3. Mehet bele a liszt és a sütőpor, szintén összekeverjük, és a reszelt citromhéjat is hozzáadjuk. A masszát sütőpapírral borított tepsibe öntjük (az enyém 27×38-as).
4. Teleszórjuk a tészta tetejét a gyümölccsel.
5. Ekkor bekapcsolhatjuk már a sütőt is: 180 fokosra állítsuk.
6. Jöhet a morzsa, amihez a lisztet és a cukrot egy tálba öntjük, rádobjuk a vajat, majd gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk az ujjainkkal, vagy a két tenyerünk között morzsolgatva. Ha megfelelően morzsás a tészta, akkor keverjük bele a diót.
7. Mehet a sütőbe, 45 percre.
Készülhet meggyel, málnával, vagy akár szilvával is, ki milyen gyümölcsöt szeret.
Ha valami nem lenne világos, itt egy videó is a recepttel!
Betűkből, torták
Kövérné Kalmár Mónika úgy kezdte, mint a legtöbb háziasszony, a gyerekek mellett, egyre jobban megtanult sütni. Szerette is, de mindig az újságírásra gondolt a hivatásaként. Aztán amikor megszületett a negyedik gyermeke kitalálta, megpróbál inkább otthonról dolgozni, és blogot indít. A bejegyzései főleg a családi élet hétköznapi történeteiről szóltak, de egyre többet posztolt a konyhából is – 2008-at írtunk ekkor.
Nem sokkal később, de amikor már Gyenesdiás környékén szinte mindenki ismerte a „Mónisütiket” az internetről, egy félig vicces felkérés után elkezdett tortákat sütni egy kávézó számára. Csak tortákat, amiknek olyan gyorsan híre ment, hogy fél évvel később felismerte: erre vállalkozást kell alakítania.
A cég szép lassan növekedett. Ma már több mint 80 féle torta készül a kis cukrászüzemben, több mint 15 vendéglátóhelyre szállítanak a Balaton körül és a Dunántúlon. Mónit, közben úgy választották a legjobb cukrászok közé, hogy még saját cukrászdája sem volt. Azóta lett és a 10 legjobb közé rögtön be is került az országban.
Továbbra is csak tortákat árul, kiváló alapanyagokból. De, nemcsak ezért járnak ide egyre többen, hanem azért is, mert Kövérné Kalmár Mónikának mindenkihez van egy jó szava. Derűs emberszeretete, türelme és kedvessége pedig még a sütiillatnál is jobban áthatja a családias, gyenesdiási cukrászdát.
Fábos Erika