
Bár néhányakat visszariaszt az emeletes süti elkészítése, egyáltalán nem bonyolult, s olyan nagyon sok időt nem is vesz igénybe az elkészítése. Hogy hogyan is készül, azt Kövérné Kalmár Mónikának a Móni Süti cukrászdájában lestük el – itt korábban már bemutattunk egy desszertet.

A hatlapos- Fotó: Keszey Ágnes
A süti nála tortaszelet formájában kerül a vendégek tányérjába, így a hatlapos ezúttal nem szögletes, hanem kerek lett. Ám a hozzávalók mennyisége megfelel a hagyományos módon való elkészítéshez, egy tepsi nagyságú süteményhez.

Így készül a hatlapos – Fotó: Keszey Ágnes
A tészta hozzávalói:
60 dkg liszt
5 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 dl tejföl
3 db tojás
2 dkg szalalkáli
A krém hozzávalói:
20 dkg kristálycukor
5 dkg kakaópor
10 dkg vaj
10 dkg keményítő
1,2 liter tej
vanília paszta
rum
Így készítsük:
Kezdjük a tésztával! Gyúrjuk össze az alapanyagokat a következő sorrendben: először keverjük össze a lisztet, cukrot, vajat (ha szobahőmérsékletű, könnyebb vele bánni) és a szalalkálit, majd majd adjuk hozzá a tejfölt, a tojást. Az összegyúrt tésztát osszuk el hat egyenlő részre, s a tepsi nagyságának megfelelő lapokat nyújtunk.
Következik a sütés : a tepsit megfordítjuk, alját – mely így valójában a teteje-kicsit bevajazzuk, s a lapokat egyenként megsütjük, 180 fokon. Fehérnek kell maradnia a tésztának, mely sütés közben felhólyagosodik. Tanult cukrászok és tapasztalt háziasszonyok azt mondják: akkor vegyük ki a sütőből, mikor kezdjük érezni a szalalkáli szagát. Ez körülbelül 8-10 percnyi idő. A megsült lapot lefordítjuk a tepsiről. Ezt tesszük mind a hat lappal.

Így készül a hatlapos – Fotó: Keszey Ágnes
Míg az utolsó lap sül, akár neki is állhatunk a krém elkészítésének.

Így készül a hatlapos – Fotó: Keszey Ágnes
A vaj és a rum kivételével összes hozzávalót egybeöntjük és elkezdjük főzni. Ez körülbelül negyed órát vesz igénybe. Amikor már sűrű, akkor keverjük bele a vajat, végül a rumot, de arra figyeljünk, hogy akkor marad alkoholtartalma. Vaníliapaszta helyett használhatunk vaníliarudat.

Így készül a hatlapos – Fotó: Keszey Ágnes
S jön az utolsó mozzanat.

Így készül a hatlapos – Fotó: Keszey Ágnes
Leteszünk egy tésztalapot, majd a krémet még forrón rákenjük, ismét jön egy tészta, rá a krém, majd ezt ismételjük. Tapasztalatok szerint egy lapra egy merőkanálnyi kerül.

Így készül a hatlapos – Fotó: Keszey Ágnes
A süteményt tésztalappal zárjuk le. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, ekkor kezd el puhulni.

A hatlapos – Fotó: Keszey Ágnes
Csak ezután tegyük hűtőbe.
Várjunk a felvágásával, hiszen a hatlapos másnap igazán finom!

Kövérné Kalmár Mónika kínálja a hatlapost Fotó: Keszey Ágnes
Összeállította: Keszey Ágnes