A gyümölcskenyér annyira egyszerű és finom desszert, nem is értjük, hogy miért nem készítünk gyakrabban. Szerintünk az év bármelyik időszakában érdemes megsütni.
A porcukorfelhő alatt megbújó lágy, puha sütemény telis-tele aszalt gyümölccsel méltó befejezése lehet az ünnepi ebédnek, de egy baráti borozós, pezsgőzős beszélgetés alatt is gyorsan elfogy. A Balaton környékén is gyakran szerepel a szállodák, éttermek, cukrászdák kínálatában.
Ebben ez évben a saját konyhádban készítheted el a Balaton ihlette finomságot! Dudás Pétertől, a badacsonyi Laposa Borbirtok séfjétől kaptunk egy fantasztikus karácsonyi receptet!
Ne ijedj meg, a hozzávalók listáját szinte tovább tart elolvasni, mint ahogy ez az ünnepi süti elkészül. Első pillantásra a reszelt, nyers sütőtök, mint belevaló, furcsa lehet, de ettől lesz szaftos a tésztád.
Karácsonyi gyümölcskenyér a Laposa birtokról
Hozzávalók:
- 325 g búzaliszt
- 170 g világos barna cukor
- 6 g szódabikarbóna
- 9 g őrölt fahéj
- 5 g só
- 50 g sózatlan, pirított földimogyoró
- 60 g mazsola
- 60 g aszalt szilva
- 60 g aszalt sárgabarack
- 1 narancs reszelt héja
- 1 vanília rúd belseje vagy 1 kávéskanál vanília kivonat
- 235 g 3,5 %-os tej
- 176 g reszelt, nyers sütőtök
- 7 g reszelt, friss gyömbér
- 70 g növényi olaj
Elkészítés:
Először az aszalt gyümölcsöket a mazsolához hasonló méretűre aprítjuk, majd összekeverjük a száraz hozzávalókat. Ezután hozzáadjuk a reszelt tököt, gyömbért, tejet és olajat, majd a masszát elkeverjük.
Vékonyan olajozott szögletes sütőformában, 150 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 60-70 perc alatt készre sütjük. Akkor készült el, ha a közepébe szúrt fogpiszkáló vagy vékony hústű tisztán jön ki belőle, tészta nincsen rajta.
Ha kihűlt, a tetejére szórj porcukrot!
A tejet növényi tejre cserélve a gyümölcskenyeret vegánok is fogyaszthatják.
A séf Laposa Extra Dry pezsgőt ajánl mellé! Kattints ide, és tudj meg mindent erről a balatoni pezsgőről!
Nyitókép: Laposa Borbirtok