likeBalaton.hu | 2020.12.23. 07:00
Vasárnapi balatoni süti #16 - Gyümölcskenyér, nem csak karácsonyra
A karácsonyi készülődés során a legtöbb családban készül gyümölcskenyér is. A fahéj, a narancshéj illata már készülődés közben belengi a konyhát. Mutatunk egy balatoni receptet, amivel még a nyarat is a konyhádba varázsolhatod.

A gyümölcskenyér annyira egyszerű és finom desszert, nem is értjük, hogy miért nem készítünk gyakrabban. Szerintünk az év bármelyik időszakában érdemes megsütni.

A porcukorfelhő alatt megbújó lágy, puha sütemény telis-tele aszalt gyümölccsel méltó befejezése lehet az ünnepi ebédnek, de egy baráti borozós, pezsgőzős beszélgetés alatt is gyorsan elfogy. A Balaton környékén is gyakran szerepel a szállodák, éttermek, cukrászdák kínálatában.

Ebben ez évben a saját konyhádban készítheted el a Balaton ihlette finomságot! Dudás Pétertől, a badacsonyi Laposa Borbirtok séfjétől kaptunk egy fantasztikus karácsonyi receptet!

Ne ijedj meg, a hozzávalók listáját szinte tovább tart elolvasni, mint ahogy ez az ünnepi süti elkészül. Első pillantásra a reszelt, nyers sütőtök, mint belevaló, furcsa lehet, de ettől lesz szaftos a tésztád.

Fotó: Laposa Borbirtok

Karácsonyi gyümölcskenyér a Laposa birtokról

Hozzávalók:

  • 325 g búzaliszt
  • 170 g világos barna cukor
  • 6 g szódabikarbóna
  • 9 g őrölt fahéj
  • 5 g só
  • 50 g sózatlan, pirított földimogyoró
  • 60 g mazsola
  • 60 g aszalt szilva
  • 60 g aszalt sárgabarack
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 vanília rúd belseje vagy 1 kávéskanál vanília kivonat
  • 235 g 3,5 %-os tej
  • 176 g reszelt, nyers sütőtök
  • 7 g reszelt, friss gyömbér
  • 70 g növényi olaj

Elkészítés:

Először az aszalt gyümölcsöket a mazsolához hasonló méretűre aprítjuk, majd összekeverjük a száraz hozzávalókat. Ezután hozzáadjuk a reszelt tököt, gyömbért, tejet és olajat, majd a masszát elkeverjük.

Vékonyan olajozott szögletes sütőformában, 150 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 60-70 perc alatt készre sütjük. Akkor készült el, ha a közepébe szúrt fogpiszkáló vagy vékony hústű tisztán jön ki belőle, tészta nincsen rajta.

Ha kihűlt, a tetejére szórj porcukrot!

A tejet növényi tejre cserélve a gyümölcskenyeret vegánok is fogyaszthatják.

A séf Laposa Extra Dry pezsgőt ajánl mellé! Kattints ide, és tudj meg mindent erről a balatoni pezsgőről!

Nyitókép: Laposa Borbirtok

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva