Ez az édesség a fonyódi Nosztalgia Fagyizó vendégeinek egyik nagy kedvence. A klasszikus sajttortáknak pohárba álmodott változata. Kánikulába való hideg nyalánkság, ami sütés nélkül készül. Már szombaton este a hűtőbe kerülhet, de akkor sem kell sokat fáradni vele.
Meggyes mascarponés krém/8 adag
A krémhez:
250 g mascarpone, 250 g natúr joghurt, 3 evőkanál porcukor, egy teáskanál citromhéj, egy vaníliarúd kikapart magjai, vagy egy csomag Bourbon vaníliás cukor, 150 ml habtejszín, 16 darab zabkeksz
A meggyes réteghez:
20 dkg magozott meggy, 5 dkg porcukor, ½ csomag vaníliapuding, 1 dl víz
A díszítéshez:
8 darab, két deciliteres kis üveg, vagy pohár
Egy szál citromfű, 8 darab csokirúd, vagy más, ami díszítésnek tetszik
Így készül:
Azzal kezdjük, hogy a meggyet, fél deciliter vízzel és a cukorral feltesszük a tűzhelyre, amikor megmelegedett, egy botmixerrel leturmixoljuk, de ne teljesen simára.
Hozzáadjuk a fél deciliter vízzel kikevert vaníliapudingot és addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Egy hideg, minél nagyobb tálba öntjük, hogy gyorsabban kihűljön.
Addig a mascarponét habosra keverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a citromhéjat, a vaníliát és a joghurtot, és tovább keverjük.
Felverjük a tejszínhabot. Ezt úgy teheted meg legkönnyebb, ha nagyon hideg, amikor hozzáfogsz. Érdemes a fagyasztóba tenni egy fél órára és az eszközöket is a hűtőbe. Közepes fokozaton keverd, úgy szebb lesz! Tegyél belőle félre kb. két evőkanállal, a díszítéshez! Óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk a mascarponés keverékkel.
Egyenként összetörjük a zabkekszet és a morzsát az üveg, vagy pohár aljára tesszük.
Habzsákba töltjük a krémünket és minden pohárkába teszünk egy kanyarintást. Így szebb lesz, de egy kiskanállal is megfelel!
Ha teljesen kihűlt, következik egy meggyes réteg. Újra a krém, majd a meggyessel fejezzük be.
Kidíszítjük a tetejét, ahogy nekünk tetszik. Majd legalább két órát a hűtőben pihentetjük, de akár egy napot, vagy egy éjszakát is állhat.
Virág, az ezermester cukrász
Lovizer Virágot a többség inkább arról ismeri, hogy csodás hangulatú táskákat, ruhákat varr, hiszen az eredeti végzettsége szerint ruhaipari technikus. Egyedi látásvilága és színérzéke azonban azokon a cukrászati készítményeken is meglátszik, amik a Nosztalgia Fagyizóban kerülnek ki a kezéből.
A család cukrászdája 1954 óta működik a fonyódi hegy lábánál, de ő sosem gondolta úgy, hogy jól érezhetné magát a cukrászok grammra kimért, fegyelmezett világában. Ő a Virágnak világában, a varróműhelyében volt otthon és ma is oda „megy haza”, ha meg akarja örökíteni az örömét, vagy nagy bánat éri…
A fagyizóban, hogy ő is kivegye részét a munkákból, hosszú évekig inkább takarított, hogy ne is bízzanak más munkát rá. Aztán egyszer hirtelen be kellett ugrani fagyit adagolni, majd a testvérének segített tortákat készíteni és rájött, megérett arra is, hogy ezek között a keretek között legyen alkotó. Megszerette és megtanulta a cukrászatot és pohárdesszerteket kezdett készíteni a vendégek nagy örömére.
A jövőről azt mondja, ő inkább csak híd két generáció között. Virág fia is nagy lelkesedéssel tanulja a cukrászatot. Így azt gondolja, amikor a most 17 éves Tamás már segíteni tud a nagypapájának, ő inkább újra visszavonul majd varró birodalmába, addig viszont örömmel kreatívkodik a cukrászműhelyben is.
Meg fogsz lepődni, mi mindenre jó a meggy
Tele van kalciummal, káliummal és magnéziummal: védi a szívet, de egy megterhelő napon és fogyókúrához is jó szolgálatot tesz.
Kiváló vértisztító: rendszeres fogyasztása élénkíti a máj és a vese működését, és gyulladáscsökkentő hatású.
Jótékonyan befolyásolja az emésztést. Hasznos lehet egy tartalmasabb ebéd előtt vagy után.
Ez a gyümölcs természetes forrása a melatonin nevű hormonnak, és minden B vitamin megtalálható benne, ezért segíti a nyugodt alvást. Este lefekvés előtt frissen facsarva, tökéletes nyugtatószer.