Kevesen tudják, de Balatonlelle határában van az ország egyik legnagyobb mogyoró ültetvénye. Mivel pedig a Kedvesem Bisztróban kiemelten értékelik az összes helyi terméket, és nagy hangsúlyt fektetnek ezek felhasználására, megszületett a balatoni mogyorós krémes.
A Kedvesem csapatában önálló cukrász is dolgozik, Végh Szidónia pedig szívesen alkot új édességeket. Ezúttal egy nagyon régi, családi receptjét dolgozta át olyan formában, hogy mindenkinek kedves legyen. Aki egyszer megkóstolta, szereti is.
Kicsit macerás, cserében viszont jól viseli azt is, ha nem frissen készül. Ez a süti frissen is tökéletes, de ha egy napot áll, még puhább és jobb.
Balatoni mogyorós krémes
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, 4 db tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl
A habhoz:
4 db tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 25 dkg durvára vágott mogyoró
A krémhez:
5 dl tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg vaj
Az elkészítés: 2 óra
Így készül:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. Tejfölből annyi kell, amitől összeáll a tésztánk. Puha, ruganyos, nyújtható tésztát kell kapnunk.
Ha kész, a tésztát három részre osztjuk, és kis gombócokat formálunk.
A gombócokat egyenként kinyújtjuk, és egy 30×20 centis tepsi enyhén lisztezett hátuljára tesszük.
A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a cukor harmadát, majd habosodásig felverjük. Apránként hozzátesszük a többi cukrot, és addig keverjük, amíg kemény habot kapunk. Ehhez kanalanként hozzákeverjük a mogyorót. A durvára darált mogyoróból két evőkanálnyit tegyél félre, hogy a díszítéshez is jusson!
Ekkor a kinyújtott, még nyers lapra, ami a tepsi hátulján várakozik, rákanalazzuk a mogyorós hab harmadát és szép egyenletesen elkenjük. Ha soknak tűnik, akkor is tedd a harmadát rá, úgy lesz finom.
A habos lapokat egymás után megsütjük. Ez 175 fokos sütőben 16 percig tart, de figyeld a sütőt, és ha szépen megszilárdul a hab és sárgás a széle a tésztának, kiveheted. Ne süssd légkeverésen, mert úgy nagyon kiszárad a lap, és törni fog!
A krémhez megfőzzük a pudingokat a szokott módon. Hagyjuk kihűlni. Amikor még meleg, tegyél egy frissentartó fóliát a tetejére, és tedd nyugodtan a mélyhűtőbe 15 percre.
A puha vajat kikeverjük a porcukorral és vaníliás cukorral, hozzátesszük a kihűlt pudinghoz.
A kihűlt lapokat a pudingos krémmel rétegezzük úgy, hogy a két lap közé több, a harmadik tetejére, kicsit kevesebb krémet kenünk. Csokoládéval díszítjük a tetejét, és megszórjuk a darált mogyoróval.
Szidónia: száraz számok helyett édes élet
Végh Szidónia a véletlennek köszönheti, hogy cukrász lett. Eredetileg ugyanis a számvitel és az irodai munka érdekelte volna, de amikor elkezdte a középiskolát, éppen nem indult az a képzés, amit kinézett magának. Gondolkozott keveset, és úgy döntött, hogy mivel mindig szívesen sütött az anyukájával, kitanulja a cukrászatot.
A marcali szakképző iskolában végzett, mint pék-cukrász és már az első év után tudta, a jó sorsa irányította így az életét. A tanulmányok után a Márton cukrászdában csiszolta tovább a szakmai ismereteit, hét évet dolgozott is a lellei üzletben, ahol nagyon szerette a munkáját és a kollégáit is.
Azt mondja, sokat köszönhet ezeknek az éveknek. A szerelem is a cukrászdában talált rá, azóta pedig már egy hároméves kislány boldog anyukája is. Norina mellett folyamatosan blogokat és különböző cukrászati oldalakat olvas és a Kedvesem Bisztró hívására, újabban ki is próbálja, amit az elmúlt években tanult.
Azt mondja, a szakmájánál csak a családját szereti jobban, és hálás azért, hogy Daku Norbert séf segítségével, a süteményeiből csodás desszerteket kreálnak tányérra. Ebből is sokat tanult, és mióta éttermi cukrászként dolgozik, rájött, mennyire izgalmasan lehet variálni a korábban klasszikusan ismert süteményeket.
Ezért jó a mogyoró
Ha gyakran ropogtatjuk, csökkenti szívbetegségek kockázatát, mivel ez a növényi zsiradék alapvetően telítetlen zsírsavakból áll, s ezek sem az érfalakat nem károsítják, sem a koleszterinszintet nem növelik. Sok növényi rostot tartalmaz, B1-, B2-, H- és E-vitamint, és nagyon sok rezet, káliumot, mangánt, cinket és magnéziumot. Rost és olajtartalma miatt az emésztésre is kedvezően hat. Nemcsak rágcsálni jó, kerülhet süteménybe, de salátákat is érdemes feldobni vele!
Fotók és szöveg: Fábos Erika
Nézd meg a többi vasárnapi balatoni süti receptjét is! Mindegyik egy balatoni cukrászda titka. 🙂