Fábos Erika | 2019.07.07. 15:26
Vasárnapi balatoni süti #5 - Sárgabarackos Túró Rudi torta
A balatoni nyaraláson is jólesik egy szelet süti a vasárnapi ebéd után, ezért hetente bemutatjuk egy balatoni cukrászda kedvenc sütijét.

Egyre többen vannak, akik valamilyen ételallergia, vagy cukorbetegség miatt kénytelenek lemondani a klasszikus édességekről. Nekik mutatunk egy olyan sütit, amit bátran ehetnek, annak is tetszeni fog, aki fogyókúrázik, de el lehet készíteni hagyományos formában is. A Lel Ki Főzde kínálatában az egyik kedvenc ez a túrós torta. Nagyon egyszerű, kezdők is bátran elkezdhetik!

Mindenmentes Túró Rudi torta
(22 cm tortaformához, 12 szelet)

A piskótához:
3 tojás
6 dkg mandulaliszt vagy barna rizsliszt
1 evőkanál kakaó
4 dkg eritrit

A krémhez:
25 dkg laktózmentes túró
4 dl laktózmentes tejszín
8 dkg eritrit por
zselatin fix
baracklekvár
20 dkg étcsokoládé

A tetejére:
3 evőkanál cukormentes baracklekvár
10 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj

A szokott módon piskótát sütünk: a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a tojássárgájához hozzákeverjük az eritritet majd a kemény habhoz keverjük. Hozzászitáljuk a rizs- vagy mandulalisztet. 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

A krémhez közben felverjük a tejszínt és hozzáadjuk a zselatin fixet.


A túrót összetörjük villával majd hozzáöntjük az eritritet, ezután a tejszínt belekeverjük.

A piskóta, ha megsült, a tortaformában hagyjuk kihűlni, majd megkenjük baracklekvárral.

Ráöntjük a tejszínes-túrós keveréket a tetejét szinten megkenjük lekvárral. Hűtőbe tesszük kb. 2 órát.


Ha letelt, a csokit felolvasztjuk, és a torta tetejére öntjük. Hagyjuk megdermedni fél órát a hűtőben.

 

Szennyai Anita: mindent tud mindenmentesen

Irodalomtanárnak készült, mert annyira tetszett neki, ahogy a gimnáziumi magyartanára a hivatásához viszonyult, aztán kitanulta a közgazdasági ismereteket is, mert úgy érezte a pénzügyi tervezés közelebb áll hozzá.

Szennyai Anita, a két diplomája mellett is azt mondja, a legtöbb boldogságot az a tudás szerezte neki, amit a nagymamája testvérétől kapott. A családban tanult ugyanis sütni, és mivel sok-sok év kínlódás után egyszer kiderült róla, hogy gluténérzékeny, kényszerből kezdett saját magának édességeket is készíteni otthon. Nem talált jó ízű süteményt, nem talált jó állagú kenyeret, de az is előfordult, hogy egy gluténmentes édességtől rosszul lett, mert mint kiderült, mégis volt benne glutén.

Azt mondja a cukrászat tiszta kreativitás és irodalmi vénáját is kiéli benne, süteményeket fogalmaz.

Az, hogy mindebből vállalkozás és megélhetés lesz számára, sosem gondolta volna. Egyszerűen csak lefotózta amit sütött és kitette a közösségi oldalaira.

Egyre másra kezdték rendelni tőle a sütiket és tortákat és a közeli ismerőseinek meg is csinálta. Hálásak voltak, volt aki azt mondta: öt éve nem evett tortát, mert sehol nem jutott hozzá olyanhoz, ami nem ártott az egészségének.

Aztán számolni kezdett és úgy gondolta, megéri kipróbálni, hogy mi lenne abból, ha alapít egy mentes cukrászműhelyt. Azt mondja, az a titka, hogy csak azt pótolja mással, ami gondot jelenthet a vendégeinek, minden egyéb alapanyagból eredetit és a legjobbat használja. Keszthelyen és Zalaegerszegen is van már üzlete és éppen most nyitja a nagykanizsait, rengeteg cukrászdába szállít és ötven féle mentes édesség van a repertoárján, ami folyamatosan bővül, mert nagy szeretettel fedez fel újabb és újabb módszereket és recepteket.

 

Kajszi: nagyon finom és még a szépségipar is használja

A nyersen fogyasztott kajszibaracknak magas az A- és B-vitamin-tartalma, ami jótékonyan hat a látásra, a csontok növekedésére és a bőrre, míg a benne lévő kálium- és magnézium kedvező hatású a szívizmokra, de foszfort és vasat is nagy mennyiségben tartalmaz. Fajtától függően a kajszibarack magja is ehető, a Magyar és a Gönci magyar fajták magbele finom édes. A barack magjából olajat is sajtolnak, a hidegen préselt olaja enni is kiváló, de többségét a szépségipar használja: sok masszázs- és illóolaj alapanyaga. A Balaton környékén nagy ültetvényei vannak.

Nézd meg a többi vasárnapi balatoni sütit is!

Fotók: Fábos Erika

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva