ZH | 2021.11.29. 12:00
Vigyázz a balatoni nyaralód kertjében elbújó sünökre!
Az őszi kerti rendrakás során óvatosan bolygasd a lombhalmokat, rőzserakásokat! Vigyázz az alattuk meghúzódó sünökre, ők a telet is szívesen töltik a Balatonnál.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményben hív fel az óvatosságra. Az ideiglenes kerti levél- és rőzsehalmok ugyanis ideális búvóhelyet ígérnek a sünöknek, melyek téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken.

A legfontosabb, hogy ne vasvillával essünk neki a balatoni nyaralónk kertjében levő rakásoknak, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat.

Kép: pixabay

Az is segít, ha a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bontjuk el. A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért

a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra, az összegömbölyödött állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül.

Soha ne gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat (azért se, mert az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést), a sünök ugyanis a lángok elől nem tudnak elmenekülni.

Aki már telelő sünt talál, lehetőség szerint hagyjon felette megfelelően vastag levél- vagy rőzsehalmot tavaszig.

Nyitókép: pixabay

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva