Horváth Virág | 2020.09.03. 22:00
Megkezdődtek a Völgyhétvégék! Benépesedett a megújult főtér
A koronavírus-járvány miatt elmaradt idén a jubileumi 30. Művészetek Völgye fesztivál, ám a szervezők nem hagyták a „völgy lakókat” kárpótlás nélkül. Őszi Völgyhétvégék néven négy hétvégén át különböző helyszíneken, többek között a megújult főtéren is várják a fesztiválozókat.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a megújult főtér nagyszínpadát is felavatták, Márvány Péter Kapolcs polgármestere, Navracsics Tibor a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa, Könnyid László a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese, Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, Nánási Zoltán az OXO Properties ügyvezetője, valamint Oszkó-Jakab Natália a Művészetek Völgye fesztivál igazgatója mutatták be a fejlesztések és programok jelentőségét a településen.

Komplex turisztikai fejlesztéssel újult meg a kapolcsi Kuthy-kúria 320 millió forint támogatásból, így a Völgyhétvégék kezdő napján megnyitotta kapuit a MűvészVölgy Kúria is. A tervek szerint nem csupán a rendezvény ideje alatt, hanem egész évben kibővített szolgáltatásokkal és kulturális rendezvényekkel töltik meg a megújult teret. Ezzel Kapolcs és az egész Balaton-felvidék egy korszerű, új közösségi és kulturális központot kaphatott. Megvalósításában az OXO Properties Nonprofit Kft., Kapolcs község önkormányzata és a Magyar Turisztikai Ügynökség vett részt.

Oszkó-Jakab Natália a Művészetek Völgye fesztivál igazgatója Fotó: Pesthy Márton/veol.hu

Márvány Péter Kapolcs polgármestere megnyitó beszédében megismertette a résztvevőkkel a Kuthy-kúria történetét, hozzátette, bízik abban, hogy a megújult terek a közösség érdekeit szolgálják majd, és a helyiek bátran használják majd a közeljövőben.

Navracsics Tibor kormánybiztos kiemelte, Kapolcs is beletartozik a Veszprém-Balaton Kulturális Főváros régióba, és abban a szerencsés helyzetben van a település, hogy az erős közösség és a jó programok is adottak a helyszínen.

– Sok mindent nem is kell kitalálnunk ahhoz, hogy 2023 sikeres legyen, egész egyszerűen támogatnunk kell a már meglévő kezdeményezéseket, mint itt, Kapolcson, ahol valódi közösségépítés folyik – tette hozzá a kormánybiztos.

Könnyid László a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese elmondta, az idei nyáron rekordot döntött a belföldi turizmus, így bebizonyosodott, hogy a válságból való kilábalás mindig valamiféle előretekintést jelent, jelen esetben például a Kuthy-kúria felújítását.

– Kapolcson lenni mindig jó érzés, pozitív emlékeket ébreszt a nyári fesztivál-időszakból, ez az őszi Völgyhétvégéken is tetten érhető. Nem túlzás azt állítani, hogy a település neve összefonódik a kultúrával és a művészettel – emelte ki Könnyid László.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő szerint, habár az elmúlt időszak átszervezte mindenki életét, és szkeptikusan figyeltük a szezon alakulását, a végeredmény mégis pozitív lett. Hozzátette, bízik abban, hogy az őszi időszak és ezzel együtt ez a rendezvény is hasonlóan eredményes lesz.
Nánási Zoltán az OXO Properties ügyvezetője fontosnak tartja, hogy amit a cég a közösségtől kap, azt vissza is adja, éppen ezért a későbbiekben továbbra is résztvevői szeretnének lenni a település és a fesztivál fejlesztéseinek.

A megújult Művészvölgy Kúria Fotó: Pesthy Márton/veol.hu

Oszkó-Jakab Natália a Művészetek Völgye fesztivál igazgatója a sajtótájékoztatón ismertette a Völgyhétvégék programjait és helyszíneit. Elmondta, megható, hogy a megújult főteret, kúriát és nagyszínpadot ezen a rendezvényen mutathatják be először a nagyközönségnek.

– Arra törekszik a csapatunk, hogy ne csak olyan programokat valósítsunk meg, mely kizárólag a fesztivál érdekeit szolgálják, hanem az itt élőkét is: segítettük az optikai hálózat kiépítését, vagy az Aktív Magyarországért csapattal összefogva egy digitális tanösvényt is átadunk, melyet egész évben lehet majd látogatni – emelte ki a fesztivál igazgatója.

A Völgyhétvégék első alkalmával szeptember 4-6. között, péntektől vasárnapig fellép az Eric Sumo Band, az Elefánt és a Bagossy Brothers Company, de a koncertek mellett egész napos programokkal, filmvetítésekkel, geosétákkal, túrákkal, komolyzenével és gyerekprogramokkal is várják az érdeklődőket.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva