likeBalaton.hu | 2020.11.29. 07:00
Vonattal és busszal is gyorsabban juthatunk el a Balatonhoz
December 13-tól a Balaton elérését az új Helikon InterRégió vonatok és a sűrűbben közlekedő dunántúli buszjáratok is javítják.

A MÁV és a Volánbusz összehangolt fejlesztéseinek köszönhetően az alábbi változások várnak a tömegközlekedést választó utasokra.

Kétóránként járnak az InterRégió vonatok Győr és Kaposvár között

A jelenleg Győr és Balatonszentgyörgy között kétóránként közlekedő InterRégió (IR) vonatok meghosszabbított útvonalon, Fonyódon át Kaposvárig közlekednek az új menetrendi időszakban. Pótolják a Balatonszentgyörgy és Fonyód között megszűnő személyvonatokat. A hétvégi utazásokat kiszolgálandó egyes IR vonatok Győrtől egészen Pécsig közlekednek. A téli menetrendi időszakban szabad és munkaszüneti napokon egy InterRégió vonatpár Kaposvártól egészen Pécsig meghosszabbítva közlekedik. A vonatok Győrből 15:11-kor, Pécsről 6:42-kor indulnak. Továbbá a pénteki napokon Kaposvár helyett egy InterRégió vonat Pécsről indul 14:42-kor, vasárnapi menetrend szerint pedig a Győrből 13:11-kor induló IR vonat Kaposvártól Pécsig közlekedik tovább.

Az InterRégió vonatokhoz kapcsolódóan a jelenleg 7:35-kor Celldömölkről Kaposvárra közlekedő személyvonat útvonala Keszthelyig rövidül, indulási ideje 7:39-re változik. A jelenleg Kaposvárról 17:16-kor Celldömölkre induló személyvonat csak Keszthely és Celldömölk között fog közlekedni, Keszthelyről 19:27-kor indul.

A jelenleg munkanapokon Kaposvár és Tapolca, hétvégi napokon Pécs és Tapolca között közlekedő vonatpárok az InterRégió vonatok beindulásával csak Keszthely és Tapolca között fognak közlekedni.

Kaposvár és Fonyód között a kétóránként közlekedő InterRégió vonatokat a hivatásforgalmat (munkába, iskolába járást) kiszolgáló és peremidős személyvonatok egészítik ki.

A keszthelyi vasútállomás
Fotó: Mihály Szilvia

Módosul a Székesfehérvár és Balatonszentgyörgy vonalszakasz személyvonat forgalma

Székesfehérvár és Siófok között egész nap 2 óránként, ütemes menetrend szerint közlekednek a személyvonatok.

Siófok és Fonyód között csak a reggeli időszakban marad mindenhol megálló személyvonat a nyári, valamint az elő- és utószezoni időszakon kívül. Az InterCity-k által nem kiszolgált, alacsony forgalmú megállók a Volánbusz menetrendszerinti járataival érhetők el.

Fonyód és Balatonszentgyörgy között napközben a meghosszabbított, Győr és Kaposvár közötti InterRégió vonatok adják a személyvonati kiszolgálást. A reggeli időszakban néhány személyvonat továbbra is közlekedni fog.

Szántód-Kőröshegy vasútállomás neve Szántódra változik a menetrendváltástól.

Zalaegerszeg és Keszthely között új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok

Zalaegerszeg és Keszthely között hajnaltól késő estig óránként, csúcsidőben pedig 30 percenként közlekednek az autóbuszok. A járatok menetrendjét úgy alakították ki, hogy Keszthelyen kétóránként a Balatonszentgyörgy–Budapest, köztes órákban pedig a Balatonszentgyörgy–Kaposvár irányba, irányából közlekedő vonatokhoz biztosít csatlakozást.

A 76-os úton a Nagykapornak, Zalacsány, Zalaköszvényes, Felsőpáhok, Alsópáhok és Hévíz érintésével közlekedő járatok egész nap egyenletesen, munkanapokon csúcsidőben jellemzően 30 percenként, az azon kívüli időszakban óránként indulnak a zalai megyeszékhely, valamint Keszthely felé.

Autóbuszállomás Hévízen
Fotó: Mihály Szilvia

Vágányzári információk

A Szabadbattyán–Balatonfüred vonalszakasz villamosítási munkálatai miatt a Székesfehérvár–Tapolca vasútvonalon várhatóan 2021 nyaráig vágányzári menetrend lesz érvényben menetrendváltástól is a jelenlegi formában folytatódva. Székesfehérvár és Balatonfüred, illetve Lepsény és Balatonfüred között a pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A jövő évi menetrend több eleme már 2020 őszén életbe lépett. Szeptember végétől több dunántúli vasútvonalon is új menetrendet vezetett be a MÁV-START, így olcsóbb, sűrűbb és utasbarát kínálatot nyújt a Balaton déli partja, Keszthely, Nagykanizsa, Székesfehérvár, Veszprém, Szombathely és Zalaegerszeg felé is. Az érintett nagyvárosokban a Volánbusz a vasúti ütemes menetrendhez autóbuszos csatlakozásokat alakított ki.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva